Yandex Metrica

Türk adasını işgal ettiler! Bölge halkı ayaklandı: İş çığrından çıktı!

Türk adasını işgal ettiler! Bölge halkı ayaklandı: İş çığrından çıktı!

Eşsiz denizi ve doğasıyla "Türkiye'nin Maldivleri" olarak adlandırılan Antalya’daki Suluada resmen işgal altında. Suluada işgali sonrası bölge halkı çileden çıktı. 

Gündem

26.08.2024, 12:18

Turizmin kilometre taşlarından olan Antalya her yıl milyonlarca yerli ve yabancı turist ağırlıyor. Akdeniz şehrinde en çok ilgi gören yerleden biri de Kumluca ilçesindeki Suluada...

Suluada, Akdeniz açıklarında başta Adrasan olmak üzere Çınarlı, Olimpos, Mavikent gibi yöredeki diğer tatil beldelerinden yoğun tekne turları alıyor. 

Türkiye'nin başvurusu Fransa'ya örnek oldu! Fransız vekilden dikkat çeken BRICS üyeliği açıklaması! Türkiye'nin başvurusu Fransa'ya örnek oldu! Fransız vekilden dikkat çeken BRICS... Haberi Görüntüle

6 BİN KİŞİ ÇIKARMA YAPIYOR

Renkli suyu ve altın sarısı kumsalı ile güze çarpan Suluada biri 50, diğeri 120 metre plaja sahip ve adaya günde 200'e yakın tekne turu düzenleniyor. Turlar Adrasan koyundan çıkış ve tekrar aynı yere akşam saatlerinde dönüş olarak planlanıyor. Kişi başı ücreti 700-1000 TL arasında değişiklik gösteriyor. 

Kumu ve deniziyle Maldivler'e benzetilen adanın günlük ziyaretçi sayısı 6 bini buluyor. Ziyaretçiler 45 dakika süren tur sırasında Gelindoya Feneri gibi bölgenin tarih değeri olan Adrasan Deniz Feneri'ni görme imkanı buluyor. 

Suluada ismini de kaynak tatlı suyundan alıyor. Ana karayla bağı bulunmayan adanın denizin dibinden tatlı su damarıyla ana karadan gelen tatlı suya sahip olduğu ifade ediliyor.

Doğal beyaz kumuyla ziyaretçilere Maldivler’e gitmiş gibi tatil imkanı sunan ada, bugünlerde güzelliklerinin yanı sıra bozulmaya başlayan doğal yapısı ve etrafını saran teknelerin bıraktığı çöpler, kapasitesinin üzerindeki yoğunlukla ve sintine atığıyla anılır oldu.

Aileden şeytani plan! Narin'in cesedi bulunmasın diye her yolu denemişler Aileden şeytani plan! Narin'in cesedi bulunmasın diye her yolu denemişler Haberi Görüntüle

"BÖLGE KADERİNE TERK EDİLDİ"

Antalya'ya tatile giden turistler konakladıkları otelin hemen karşısında bulunan sahilden denize girmek istiyor fakat karaya yanaşan binlerce tekneden yüzecek yer bulamadığı için bir kilometre yürümek zorunda kalıyor.

Bölgede tekne işletmecileri tarafından 3 kooperatif kuruldu. Tura katılmak isteyen tatilciler, bir liman ya da iskele olmadığı için yarı bellerine kadar denize girerek tekneye binmekten dert yanıyor. Bazı çocuklu tatilcilerin, binmek için tekneden uzatılan küçük iskelede uzun uğraşlar verdikleri görüldü.

Düzensizlik, otel işletmeleri, tekneciler ve bölgedeki tatilcilerin ortak derdi. Adrasan Sahili’nin uygun olan kısmına yapılacak bir liman ya da iskelenin hem kıyıdaki işgali çözeceğini hem de bir düzen getireceğini belirten tekne sahipleri, çözüm beklediklerini belirtti.

Bölgede daha önceleri inceleme yapan ve rapor hazırlayan Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nden Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, bölgenin kaderine terk edildiğini ve tekne işgaline uğradığını söyledi.

Prof. Dr. Gökoğlu, işin kontrolsüz şekilde büyüdüğünü belirterek, "Adrasan koyunun her yeri tekne oldu. Türkiye’nin en güzel koylarından biriydi. Koyun 3’te 2’sini tekneler kaplıyor. Teknelerin çok olması sintine, petrol, yağ ve atık anlamında kirliliğe neden oluyor. Adrasan koyu koyluktan çıktı." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Adalet reytinge kurban edilmemeli Cumhurbaşkanı Erdoğan: Adalet reytinge kurban edilmemeli Haberi Görüntüle

"ADANIN DOĞAL DENGESİ BOZULDU"

Sözlerine devam eden Gökoğlu, Günde 6 bin ziyaretçinin çok ciddi bir sayı olduğunu belirterek, "Adanın etrafını 6 bin kişi sarsa yüzecek yer kalmaz. Üzülüyorum. Hiçbir şey planlı yapılmıyor. Ne koparabilirsek ülkenin bir yerinden, onun peşinde herkes.” şeklinde konuştu.

Adrasan’da otel işletmeciliği yapan aynı zamanda Adrasan Gelişim Derneği Başkanı Serkan Konuralp, teknelerin ilk başlarda sayılarının 30-40 civarı olduğunu ve daha kontrollü olduğunu söyledi. Fakat bugünlerde kontrolün elden çıktığını belirten Konuralp, “Suluada’nın çok meşhur olmasıyla günde iki tur düzenlenir oldu. Kabaca günde 6 bin kişi adayı görmeye geliyor." dedi.

Açıklamalarına devam eden Konuralp, "180 tekne var burada. Kontrol edilememesi bizi çok üzüyor. Şu an fiziki şartlarımız yetersiz. Daha iyi bir toplama alanına ihtiyaç var. Yüzme alanı da çok daraldı. Konuklar buraya yüzmek için geliyor. Yüzemiyor ve şikayet ediyorlar.” dedi. Konuralp, Suluada’nın bu yoğunlukla doğal dengesinin de bozulduğunu söyledi.

Habere Tepki Ver

2

2

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Gündem


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading