Türk hava savunma sistemleri Suriye'de konuşlanacak: İlk kurulum noktası belli oldu
Türkiye, İsrail saldırıları altındaki Suriye'de önemli bir hamleye hazırlanıyor. Türk Silahlı Kuvvetleri, yeni Suriye ordusunu eğitip donatmak için kolları sıvarken, hava savunma sistemlerinin Şam'ın kuzeyindeki Humus'a kurulacağı ileri sürüldü.
Suriye topraklarına yönelik İsrail tacizlerinin önüne geçme yolunda dev bir adım atılıyor. Yeni Suriye hükümeti tüm silahlı grupları tek çatı altında toplayarak Suriye ordusunu yapılandırmaya hazırlanırken, Esed sonrası dönemde ülkenin gerçek sahiplerine en büyük destek Türkiye'den gelecek.
Türk Silahlı Kuvvetleri, Suriye ordusunun eğitimi ve modernizasyonu konusunda kapsamlı faaliyetler için hazırlık yapıyor.
Güvenlik işbirliğinde atılacak adımlar Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın Şam ziyaretinde ele alındı. Yeni dönemde yapılacakları Suriye devriminin lideri Ahmed Şara ile müzakere eden Fidan, başkente hakim Kasyun Dağı'nda verdiği görüntüyle tüm dünyaya sembol yüklü bir mesaj yolladı.
Fidan'ın temaslarını takiben Clash Report'a bilgi veren kaynaklar Türkiye'nin Suriye ordusunu eğitme konusunda hazırlık yaptığını anlattı.
Buna göre, diplomatik ve teknik meseleler çözüldükten sonra yeni Suriye hükümetine yardım çabalarının bir parçası olarak Türk Silahlı Kuvvetleri subayları 'askerî danışman' sıfatıyla yeni Suriye ordusunu eğitmek için komşu topraklarda göreve başlayacak.
Halep ve Şam'daki askerî akademilere danışman yollanma konusunda hazırlık yürütülürken Türkiye'nin çarpıcı bir hamleyle Humus'a hava savunma sistemi kuracağı ileri sürülüyor.
Kuzey-güney hattında Şam öncesi son durak olan Humus, Suriye'ye güneyden yönelecek hava tehditlerine karşı stratejik bir konum olarak dikkat çekiyor. Buraya tesis edilecek hava savunma sistemlerinin idaresi için Suriyelilere eğitim verileceği belirtiliyor.
İSRAİL GÜNEYDE İŞGALE DEVAM EDİYOR
Suriye topraklarına yönelik en büyük tehdit soykırımcı İsrail'den geliyor. Kuzeyde PKK/YPG'ye güneyde ise Dürzi'lere uydu devlet inşa etme sözü veren, Şam'da da Beşar Esed'i ayakta tutmayı amaçlayan İsrail, muhaliflerin taarruzu ve rejimin yıkılmasıyla planlarını revize etmek zorunda kaldı.
Esed'in firarı sonrası rejimin tüm silah envanteri ve donanma varlığı muhaliflerin eline geçmesin diye geniş çaplı bombardıman gerçekleştiren İsrail, aynı zamanda Golan Tepeleri ve Hermon Dağı'na asker çıkardı; Suriye güneyinde Kuneytra'ya bağlı beldeleri işgal etti.
İsrail'in Filistin ve Lübnan'da sürdürdüğü işgali Suriye'de devam ettirmesini önlemek için yeni Suriye ordusunun hızlı biçimde eğitilip donatılması büyük önem taşıyor.