• G.ALTIN

    4.060,85

  • DOLAR

    38,7818

  • EURO

    43,3558

  • BIST 100

    9.700,17

  • BITCOIN

    $104.016

Türkiye'den çığır açıcı teknolojik hamle: Soğuk atom teknolojisi üzerine çalışılıyor

Türkiye'den çığır açıcı teknolojik hamle: Soğuk atom teknolojisi üzerine çalışılıyor

Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, Kuantum teknolojileri alanında Türkiye'nin kabiliyetini artırmaya yönelik projeler başlattıkları bilgisini veren Görgün, "Ayrıca soğuk atom teknolojisini çalışmaya başladık. Bu teknolojiyle bugüne kadar olabilecek en hassas ivmeölçer ve saatleri yapabileceğimize inanıyoruz." dedi.

"7. Verimlilik ve Teknoloji Fuarı", TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır'ın da katılımıyla ATO Congresium'da başladı. Fuarın açılışında konuşma yapan Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, savunma sanayisinin AR-GE ve teknoloji yatırımlarına ayrılan kaynakları ciddi oranda artırdığını söyledi. Sektörün AR-GE harcamasının 2002'deki 50 milyon dolar seviyesinden bugün 3 milyar dolara yaklaştığı bilgisini veren Görgün, "Bu sadece bir finansal büyüklük değil, aynı zamanda stratejik kararlılığımızın ve vizyoner planlamamızın da bir göstergesidir. Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) olarak bugüne kadar 100'e yakın AR-GE projesini başarıyla tamamladık. Halihazırda yürüttüğümüz 90 projemizse sektörümüzün dinamizmini ve sürdürülebilir üretim kapasitesini açıkça ortaya koymaktadır." ifadelerini kullandı.

"ÇIĞIR AÇICI TEKNOLOJİLER ÜZERİNDE ÇALIŞILIYOR"

Görgün ayrıca SSB'nin çığır açıcı teknolojiler üzerinde de çalıştığına dikkat çekti. Görgün,  bunlar arasında karar destek ve istihbarat, siber güvenlik, modelleme, simülasyon ve eğitim teknolojileri için yapay zeka ve kuantum teknolojileri olduğunu bildirdi. Kuantum teknolojileri alanında Türkiye'nin kabiliyetini artırmaya yönelik projeler başlattıkları bilgisini veren Görgün, "Ayrıca soğuk atom teknolojisini çalışmaya başladık. Bu teknolojiyle bugüne kadar olabilecek en hassas ivmeölçer ve saatleri yapabileceğimize inanıyoruz." dedi.

Görgün, eklemeli imalat, piroteknik ve patlayıcı teknolojilerini etkin kullanmak için de çalıştıklarını belirterek, kızılötesi dedektörlerin çalıştıkları önemli alanlardan olduğunu kaydetti.

Görgün sözlerini şöyle sürdürdü:

"Başardıklarımızın ötesine geçebilmek, daha derinlere inmek ve yarını bugünden düşünmek için bilimsel ve teknolojik AR-GE faaliyetlerimizde odaklı ve kapsayıcı bir yaklaşımı benimsiyoruz. Bu yaklaşımın bizi ulaştıracağı yerde daha verimli ve teknoloji yoğun bir savunma sanayisini ülkemizin hizmetine sunmayı hedefliyoruz. Platformlarımızın harekat kabiliyetlerinin ve kullanım ömürlerinin artırılması, mühimmatlarımızın operasyonlardaki etki alanının genişletilmesi gibi çalışmaların tamamı ürünlerimizden maksimum fayda sağlamak amacıyla yapılıyor."

AA
Avatar
İdris Kartal