Sitede Ara

Türkiye işini zaten kendi halletti... Eski İtalya Başbakanı Massimo D'Alema'dan tarihi ama etkisiz itiraf: "Öcalan'ı vermeyi reddettim!"

Türkiye işini zaten kendi halletti... Eski İtalya Başbakanı Massimo D'Alema'dan tarihi ama etkisiz itiraf: "Öcalan'ı vermeyi reddettim!"

Eski İtalya Başbakanı Massimo D'Alema, ABD Başkanı Bill Clinton'ın, teröristbaşı Abdullah Öcalan'ı Türkiye'ye vermesi yönündeki talebini geri çevirdiğini açıkladı. D'Alema, bu kararı almanın kolay olmadığını belirtti. Fakat Öcalan, ülke ülke sığınmak için dolaşırken Türk istihbaratının dillere destan olacak ve zekice kurduğu oyun zaten sonunda kimsenin desteğine gerek olmadığını tüm dünyaya göstermişti. İşte Massimo D'Alema'nın etkisiz itirafı ve Öcalan'ın istihbaratımız tarafından nasıl yakalandığına yönelik geçmişe bir yolculuk...

Gündem

07.10.2024, 17:12

İtalya'nın eski başbakanlarından Massimo D'Alema, Abdullah Öcalan'ın 1998 yılında İtalya'da bulunduğu döneme dair önemli bir itirafta bulundu. D'Alema, o dönemde ABD Başkanı Bill Clinton'ın kendisini arayarak, Öcalan'ın Türkiye'ye teslim edilmesi talebinde bulunduğunu ancak bu talebi geri çevirdiğini açıkladı.

Ankara'da kritik zirve! Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Devlet Bahçeli bir araya gelecek Ankara'da kritik zirve! Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Devlet Bahçeli bir araya... Haberi Görüntüle

CLINTON'IN TALEBİNİ GERİ ÇEVİRDİĞİNİ İTİRAF ETTİ

D'Alema, "Başkan Clinton bana Öcalan'ı Türkiye'ye vermemizi söyledi. Ancak biz ona 'hayır' dedik. ABD ile müttefik olup onlara karşı çıkmak hiç de kolay değildi. Bu durum, İtalya içinde büyük bir baskı oluşturdu. Gazeteler, politik liderler ve birçok kişi, Amerika'nın talebinin yerine getirilmesi gerektiğini savundu." ifadelerini kullandı.

Bu sene şampiyonu play-off mu belirleyecek? 2024-2025 Süper Lig'de Play-off olacak mı? Bu sene şampiyonu play-off mu belirleyecek? 2024-2025 Süper Lig'de Play-off... Haberi Görüntüle

"ABD'NİN BASKISINA DİRENMEK ZOR OLDU"

ABD'nin Türkiye'yi her zaman desteklediğini vurgulayan D'Alema, NATO müttefiki oldukları ABD'nin baskısına karşı durmanın zor bir süreç olduğunu dile getirdi. "Biz İtalya'yız, ama ABD'nin müttefikiyiz. Türkiye ile birlikte NATO'nun bir parçasıyız. Ancak ABD'ye 'hayır' demek kolay değildi." diyen D'Alema, bu kararın İtalya için o dönemde büyük bir baskı yarattığını belirtti.

Lübnan asker sayısı 2024 | Lübnan'ın kaç savaş jeti, tankı var? Lübnan asker sayısı 2024 | Lübnan'ın kaç savaş jeti, tankı... Haberi Görüntüle

İTALYA VE TÜRKİYE ARASINDAKİ GERİLİMLİ DÖNEM

1998 yılında Abdullah Öcalan'ın İtalya'ya sığınması, Türkiye ve İtalya arasında diplomatik bir kriz yaratmıştı. Türkiye, Öcalan'ın iadesini talep ederken, İtalya bu talebi geri çevirmiş ve Öcalan İtalya'dan ayrılmak zorunda kalmıştı. D'Alema'nın bu açıklamaları, o döneme dair perde arkasındaki diplomatik baskıları bir kez daha gündeme getirdi.

THY 849 TL bilet kampanyası hangi tarihlerde? THY ucuz bilet ne zaman alınır? THY 849 TL bilet kampanyası hangi tarihlerde? THY ucuz bilet... Haberi Görüntüle

ÖCALAN'IN SİYASİ SIĞINMA HAYALLERİ VE TÜRKİYE'DE BİTEN YOLCULUĞU

PKK lideri Abdullah Öcalan'ın Suriye'den çıkarılmasıyla başlayan sığınma girişimleri, Yunanistan’dan Rusya’ya, İtalya’dan Kenya’ya kadar uzanan başarısız bir kaçış hikâyesine dönüştü. Nihai durak ise Türkiye oldu.

Dışişleri'nden İsviçre'de bıçaklı saldırıda yaralanan 5 yaşındaki Aras'ın durumu ile ilgili açıklama: 'Süreç yakından takip ediliyor' Dışişleri'nden İsviçre'de bıçaklı saldırıda yaralanan 5 yaşındaki Aras'ın durumu ile... Haberi Görüntüle

KAÇIŞ SÜRECİ NASIL BAŞLADI?

Hafız Esed yönetimindeki Suriye'nin PKK'ya verdiği destek, Türkiye ile Suriye arasındaki gerginliği uzun yıllar boyunca derinleştirdi. PKK terör örgütüne karşı Türkiye'nin verdiği mücadele, iki ülke ilişkilerini krize sürüklerken, 1998 yılı bu gerilimin dönüm noktası oldu. Dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Atilla Ateş, Suriye'yi PKK lideri Abdullah Öcalan’ı barındırmakla suçlayarak, "Türk milleti bu konuda göstereceği iyi niyetin sonuna gelmiştir." sözleriyle Türkiye’nin kararlılığını dünyaya ilan etti.

Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in de bu açıklamaları güçlendiren sert söylemi, Türkiye'nin sabrının taşmak üzere olduğunu duyurdu. Bunun üzerine Hafız Esed yönetimi Öcalan’ın Suriye’deki varlığına son verme kararı aldı. Öcalan'ın Suriye'den sınır dışı edilmesiyle birlikte kaçış süreci başlamış oldu.

ABD'den çarpıcı F-35 teklifi: S-400'leri İncirlik'e... ABD'den çarpıcı F-35 teklifi: S-400'leri İncirlik'e... Haberi Görüntüle

YUNANİSTAN'DAN RUSYA'YA, ORADAN İTALYA'YA SIĞINMA GİRİŞİMLERİ

Suriye’den ayrılmak zorunda kalan Öcalan, PKK’nın sözde Yunanistan temsilcisi Ayfer Kaya ile birlikte Yunanistan’a gitti. Ancak burada beklediği desteği bulamayan Öcalan’ın iltica talebi reddedildi. Umduğunu bulamayan teröristbaşı, rotasını Rusya’ya çevirdi. Rusya Parlamentosu'nun alt kanadı Duma, Öcalan’a iltica hakkı verilmesi yönünde karar alsa da bu karar yürürlüğe girmedi ve Öcalan Rusya’da da tutunamadı.

12 Kasım 1998’de İtalya’ya geçen Öcalan, burada da iltica talebinde bulundu. İtalya’da sahte pasaport gerekçesiyle tutuklanan Öcalan kısa süre sonra serbest bırakıldı ve bir villaya yerleştirildi. Ancak Türkiye’nin İtalya’ya karşı yoğun tepkisi ve vatandaşların protestoları, bu ülkede de uzun süre kalmasına engel oldu.

İstanbul Tuzla'da silahlı saldırı! Polise kurşun sıkan saldırgan böyle öldürüldü İstanbul Tuzla'da silahlı saldırı! Polise kurşun sıkan saldırgan böyle öldürüldü Haberi Görüntüle

KENYA'YA UZANAN SON DURAK

İtalya’da barınamayan Öcalan, tekrar Rusya’ya gitmek istedi. Ancak Rusya, kendisine 10 gün süre verdi. Sonrasında Yunanistan’a dönen Öcalan, bu defa Kenya’ya geçerek Yunanistan Büyükelçiliği rezidansına yerleştirildi. Burada kalmaya devam ederken Türkiye, MİT aracılığıyla Öcalan’ın yerini tespit etti ve harekete geçti.

Lise KPSS meslekleri taban puanları 2024! KPSS 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69 puanla nereye girebilirim? Lise KPSS meslekleri taban puanları 2024! KPSS 60, 61, 62,... Haberi Görüntüle

TÜRK İSTİHBARATI DEVREDE: ÖCALAN TÜRKİYE'YE GETİRİLDİ

Öcalan’ın Kenya’dan Hollanda’ya gitme planını öğrenen Türk istihbaratı, bu bilgi üzerine hızlı bir operasyon düzenledi. İş insanı Cavit Çağlar’ın uçağı kiralanarak Öcalan’ın kaçış planına uygun hale getirildi. Yunanistan'ın Öcalan için ayarladığı uçağa benzemesi amacıyla boyanarak kuyruk işareti konulan uçak, hazırlıkların ardından Türkiye'den ayrıldı. Pilotlara Mısır'a gideceği yönünde bilgi verilen uçakta 2 pilot haricinde MİT personeli bulunuyordu. Türkmenistan uçağı şeklinde işlemleri yapılan uçaktaki yolcu bilgilerinde ise "muz tüccarları" ifadesi kullanıldı. Aynı tip ve aynı renk uçağın Hollanda'dan Kenya'ya gidecek olması sebebiyle kiralanan uçak için Mısır ve Uganda'ya gideceği şeklinde rota çizildi. Uçak, muz tüccarı gibi davranan yolcularıyla 10 gün Uganda'da bekledi. 

Hollanda'dan Öcalan'ı almak için gelen uçak henüz havadayken operasyona giden Türk uçağı Kenya'ya indi. Ve Öcalan, kendisini almak üzere gelen Hollanda uçağı sandığı Türk uçağına bindi. "Lazaros Mavros" adına düzenlenmiş Kıbrıs Rum Kesimi pasaportuyla uçağa bindi fakat Türkiye’ye götürüldüğünü anladığında artık çok geçti. MİT tarafından düzenlenen operasyon başarıyla tamamlanmış ve teröristbaşı Türkiye’ye getirilmişti.

Konut kredisi faizleri düştü mü? Halkbank, Ziraat, Vakıf konut kredisi faizi kaç oldu? Konut kredisi faizleri düştü mü? Halkbank, Ziraat, Vakıf konut kredisi... Haberi Görüntüle

TÜRKİYE'YE VARIŞ VE YAKALANMA

Öcalan, uçakta kelepçelendikten sonra gözleri bağlandı. Türkiye’ye ulaştığında gözleri açılan Öcalan’a ilk söylenen söz ise "Abdullah Öcalan, memlekete hoş geldin." oldu.

 

Habere Tepki Ver

1

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Buluthan AKAR

TRHaber.com - Gündem


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading