Yandex Metrica

Türkiye-İsveç Güvenlik Mekanizması toplantısı Ankara'da gerçekleşecek

Türkiye-İsveç Güvenlik Mekanizması toplantısı Ankara'da gerçekleşecek

Türkiye ile İsveç arasında "Güvenlik Mekanizması" toplantısı yarın Ankara'da gerçekleştirilecek. 

Gündem

17.09.2024, 15:08

Dışişleri kaynaklarından edinilen bilgiye göre ilk kez düzenlenecek olan Güvenlim Mekanizması toplantısı, iki ülke kurumları arasında terör konularındaki iş birliğinin geliştirilmesi bakımından oldukça önemli.

2023 NATO Vilnius Zirvesi marjında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ve NATO Genel Sekreteri’nin katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda, Türkiye ile İsveç arasında Bakanlar seviyesinde “Güvenlik Mekanizması" ihdas edilmesi kararlaştırıldı.

İsveç'in terörün her biçim ve tezahürüyle mücadelesi temelinde, Haziran 2022 yılında imzalanan Üçlü Mutabakat Zaptında kayıtlı taahhütlerinin tümüyle uygulanması doğrultusunda bir “yol haritası” sunması üzerinde mutabık kalındı.

Görüşmelerde, yol haritası çerçevesinde, başta terörizmle mücadele olmak üzere, güvenlik alanındaki iş birliği ele alınacak. Özellikle PKK/PYD/YPG ve FETÖ bağlamında ilave adımlar atılması hedefleniyor.

'Adımı çıkardın' iddiası: Öfkeden deliye dönen kadın kurşun yağdırdı 'Adımı çıkardın' iddiası: Öfkeden deliye dönen kadın kurşun yağdırdı Haberi Görüntüle

ÜÇLÜ MUTABAKAT ZAPTI

İsveç ve Finlandiya, 18 Mayıs 2022 tarihinde resmi olarak NATO’ya üyelik başvurusunda bulunmuş, 28 Haziran 2022 tarihinde düzenlenen NATO Madrid Zirvesi marjında, Türkiye ile İsveç ve Finlandiya arasında, anılan ülkeleri"n terörle mücadele ve savunma sanayii alanlarındaki taahhütlerini kapsayan Üçlü Mutabakat Zaptı'na imza atmıştı.

İsveç ve Finlandiya Üçlü Mutabakat Zaptıyla, terörle mücadele mevzuatlarının güçlendirilmesi, PKK ve uzantılarının anılan ülkelerdeki faaliyetlerinin engellenmesi, FETÖ ve PYD/YPG’ye destek verilmemesi, Türkiye’nin terörle bağlantılı iade/sınırdışı taleplerinin ivedilikle işleme konulması, terör örgütlerinin propaganda, finansman ve eleman devşirme faaliyetlerinin engellenmesi/yasaklanması, Türkiye’ye yönelik savunma sanayii ihracatına getirilen kısıtlamaların kaldırılması hususlarında taahhütlerde bulunmuştu.

Habere Tepki Ver

1

0

0

0

0

0

0

0

Hakan ULUDAĞ

TRHaber.com - Gündem


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading