Yandex Metrica

Türkiye, NATO'nun hedefini tutturdu: Türk savunma sanayisi gümbür gümbür geliyor!

Türkiye, NATO'nun hedefini tutturdu: Türk savunma sanayisi gümbür gümbür geliyor!

NATO'nun GSYH'nin en az %2'sini savunma harcamalarına ayırma hedefini Türk savunma sanayisi gerçekleştirdi. Belçika, Kanada, Hırvatistan, Lüksemburg, İtalya, Portekiz, Slovenya ve İspanya'yı arkasında bırakan Türkiye, savunma alanında çağ açmaya hazırlanıyor.

Gündem

21.06.2024, 09:21

NATO, müttefik ülkelerin savunma harcamalarıyla ilgili öngörülerini içeren bir rapor yayımladı. Yayımlanan rapora göre, müttefik ülkelerin savunma harcamaları toplam 1,47 trilyon dolara yükseldi.

En fazla savunma harcamasını ise sırayla ABD, İngiltere, Almanya, Fransa, İtalya, Türkiye, Hollanda ve İspanya yaptı.

İnzivaya çekilen İstanbul'a dönüş başladı! Tüneller, otoyollar, köprülerde trafik kilit! İnzivaya çekilen İstanbul'a dönüş başladı! Tüneller, otoyollar, köprülerde trafik kilit! Haberi Görüntüle

HANGİ ÜLKE NE KADAR BÜTÇE AYIRDI?

Polonya, yüzde 4,12 bütçe ayırarak savunmaya en çok yatırım yapan ülke oldu. Rusya'nın nükleer silah depoladığı Belarus'a komşu Polonya'yı yüzde 3,43 ile Estonya takip etti.

ABD ise yüzde 3,38 bütçe harcamasıyla Estonya'nın gerisinde kaldı.

NATO'nun GSYH'nin en az yüzde 2'sini savunmaya ayırma hedefini sadece Belçika, Kanada, Hırvatistan, Lüksemburg, İtalya, Portekiz, Slovenya ve İspanya gerçekleştiremedi.

Türkiye, savunma harcamalarında Fransa'yı geride bırakaran NATO'nun yüzde 2 hedefini tutturdu. Bu hedef, NATO tarafından Rusya'nın 2014'te Kırım'ı ilhak etmesinin ardından Galler Zirvesi'nde belirlenmişti.

FETÖ'nün 'Karanlık Kurul' üyesinden darbe itirafı: Gülen gece 03.00'da bekliyordu! FETÖ'nün 'Karanlık Kurul' üyesinden darbe itirafı: Gülen gece 03.00'da bekliyordu! Haberi Görüntüle

TÜRKİYE'NİN SAVUNMA SANAYİİ HARCAMALARINDA REKOR

NATO'nun yıllık raporunda da vurgulandığı üzere Türkiye, askeri harcamalar için 2024 yılında yaklaşık olarak 22.776 milyar dolar (847,856 milyar lira) ayıracak.

Bu rakam, Türkiye'nin GSYİH'sinin yüzde 2,09'una denk geliyor. 2023 yılında Türkiye'nin harcamaları yüzde 1,50'yi bulmuştu.

Türkiye'nin savunma sanayisinde 2024 yılı harcamalarında yaklaşık olarak 6 milyar dolarlık bir artış söz konusu. Harcamalardaki artış yüzde 44.09 ile 2014-2024 döneminin en yüksek artış olarak göze çarpıyor.

Savunma harcamalarının payı olarak ekipman harcamaları söz konusu olduğunda, 31 ülkeden sekizi 2015 yılında NATO'nun yüzde 20'lik hedefine ulaştı. Bu ülkeler, Lüksemburg, Birleşik Krallık, Türkiye, İsveç, Estonya, Norveç, ABD ve Fransa'dır.

Habere Tepki Ver

3

0

0

0

0

0

0

0

Hakan ULUDAĞ

TRHaber.com - Gündem


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading