Yandex Metrica

Türkiye nüfusu yaşlanıyor doğurganlık azalıyor! Düşük doğum oranı alarm verdi! Bakanlık harekete geçti!

Türkiye nüfusu yaşlanıyor doğurganlık azalıyor! Düşük doğum oranı alarm verdi! Bakanlık harekete geçti!

Türkiye son yılların en düşük doğum oranı verileriyle alarm vermeye başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da doğurganlıkta yaşanan gerilemesine dikkat çekmişti. Bakanlıklar ise dünyadaki nüfus arttırma politikalarını incleyerek Türk aile yapısına en uygun formül ile yeni bir adım atmayı planlıyor.  

Gündem

25.06.2024, 11:25

Türkiye'de son yıllarda Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK'in yayınladığı doğum oranı verileri giderek korkutan bir hal almaya başladı. Doğurganlığın Avrupa ülkelerinin gerisinde kalmaya başlamasıya Türkiye'de genç nüfus azalmaya yaşlı nüfusun ise artmaya başladığı verilerle ortaya çıktı.

Yasak aşk, rüşvet, uyuşturucu! Yargıyı sarsan olayda yeni gelişme: Meslekten atıldılar! Yasak aşk, rüşvet, uyuşturucu! Yargıyı sarsan olayda yeni gelişme: Meslekten... Haberi Görüntüle

BAKANLIK ÖNLEM ALMAYA HAZIRLANIYOR

2023 yılında canlı doğan bebek sayısının 958 bin 408 olurken, kadınlarda doğurganlık dönemi 15-49 yaş ortalamasında olduğu öğrenildi. Doğurganlık hızı verilerine bakıldığında  2001 yılında 2.38 iken, 2023 yılında 1.51 olarak büyük bir düşüş yaşadı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Türkiye açısından varoluşsal bir tehdittir, bir felakettir" sözleri üzerine Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı harekete geçti. 2023 yılı doğum oranının 1.51 olarak gerçekleşmesinin ardından bakanlık, genç nüfusu arttırmak, için dünyadaki örnek doğum politikalarını ineleyerek yeni bir politika hazırlayacakları öğrenildi. 

Türk kültür ve aile yapısına uygun politikaları incelemeye başlayan bakanlık, araştırmalar sonucunda ailelerin çocuk sahibi olmaya teşvik edilmesi ve nüfus artışı için yeni bir formül belirleyecek.

Temmuz'da kiraya ne kadar zam yapılacak? Temmuz'da en yüksek kira zam oranı yüzde kaç? Temmuz'da kiraya ne kadar zam yapılacak? Temmuz'da en yüksek kira... Haberi Görüntüle

DÜNYA'DAKİ NÜFUS POLİTİKALARI İNCELENECEK 

Doğum oranı en az olan ülkelerin başında gelen Güney Kore'nin 2023 yılında uyguladığı politikaya göre, hükümet yeni doğan çocuk için aylık 745 dolar nakit desteği sağlıyor. 

Japonya'da hızla yaşlanan nüfuslar arasında yerini alırken, çiftleri doğuma teşvik etmek için robot bebekler piyasaya sürdü. Gerçek bir bebek gibi ağlayan gülen ve bazı bebek sesleri çıkaran bu robotlar ailelerin duygusal bağlarını onarmak için ülke geneinde atılan adımlardan bir tanesi. 

Çin'de artan nüfusuna dur demekiçin 'tek çocuk' yapmaları konusunda ailelere çağrıda bulunmuş ancak bu politikayı da 2015 yılında sonlandırarak nüfusunu 7.9 oranında arttırmıştı. Çin hükümeti ise 2023 yılında ailelere ikinci çocuk için para desteği vermeye başlamıştı. 

Danimarka hükümeti ise anne ve babalara doğum iznini 13 haftadan 24 haftaya çıkartma çalışmalarına başladı.

Finlandiya'da ilk kez anne baba olan çiftlere 50 farklı eşyadan oluşan, yeni doğan ve annelik paketi desteği sunuyor.

Bulgaristan ise doğum iznini 12 aya çıkararak her ayda maaşlarının düzenli olarak yatırılmasını planlıyor. 

 

Habere Tepki Ver

1

0

0

0

0

0

0

0

Kübra BEYAZOĞLU

TRHaber.com - Gündem


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading