Yandex Metrica

Türkiye'de 3.500 yıllık tablet bulundu: Üstünde yazanlar devrin ekonomisine ışık tuttu

Türkiye'de 3.500 yıllık tablet bulundu: Üstünde yazanlar devrin ekonomisine ışık tuttu

Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde arkeologları heyecanlandıran bir keşif gerçekleşti. 3.500 yıllık tabletin bulunduğu bölgede kazı çalışmaları devam ediyor. Söz konusu tablette ise devrin ekonomik yapısına ışık tutacak sözlerin yazılı olduğu aktarıldı.

Gündem

22.07.2024, 18:47

Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, ilk okumalara göre milattan önce 15'inci yüzyıla tarihlenen Akadça çivi yazılı tablette, yüklü miktarda mobilya alışverişine ilişkin kayıtların yer aldığını belirtti.

Paylaşımına devam eden Ersoy, "28 gram ağırlığındaki bu tabletin Geç Tunç Çağı'nın ekonomik yapısını ve devlet sistemini anlamak adına yeni bir bakış açısı sunacağına inanıyoruz." ifadesini kullandı.

Bakan Ersoy tarihi mirasın bulunmasındaki özverili çalışmaları için Kültür ve Turizm Bakanlığı Kazılar Daire Başkanlığı ekiplerini tebrik ederek, Anadolu'nun zengin mirasını gelecek nesillere taşımak üzere büyük bir titizlikle çalıştıklarını vurguladı.

FETÖ'nün askeri mahrem yapılanmasına 'KISKAÇ' darbesi: Çok sayıda şüpheli yakalandı FETÖ'nün askeri mahrem yapılanmasına 'KISKAÇ' darbesi: Çok sayıda şüpheli yakalandı Haberi Görüntüle

DEVRİN EKONOMİSİNE IŞIK TUTUYOR

Reyhanlı'nın Eski Alalah Kenti kazıları kapsamında deprem sonrası sürdürülen restorasyon çalışmalarında bulunan tablet Akadça çivi yazılı olarak dönemine ışık tutuyor. Söz konusu tabet Geç Tunç Çağı'nın ekonomik yapısını ve devlet sistemini anlamak adına yeni bir bakış açısı sunuyor.

Johns Hopkins Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Jacob Lauinger ve doktora öğrencisi Zeynep Türker'in çalıştığı tablet 4,2 ile 3,5 santimetre ölçüleri, 1,6 santimetre kalınlığı ve 27,85 gram ağırlığıyla dikkati çekiyor.

Tabletin ilk satırında yüklü miktarda akşap masa, sandalye ve tabura alımının kaydedildiği buluntudaki sayılar ve kimin aldığı da kime verildiği gibi konular üzerinde dil bilimciler çalışmalarını sürdürüyor.

 

 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Gündem


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading