Sitede Ara

Türkiye'de muhtemel eğitim süresi açıklandı: Kadınlar, erkekleri geçti

Türkiye İstatistik Kurumu'nun 2023 verilerine göre, kadınların muhtemel eğitim süresi 18,4 yıl olurken, erkekler için bu süre 17,6 yıl olarak hesaplandı. Kadınlar ve erkekler arasındaki fark dikkat çekti.

Gündem

30.09.2024, 13:09

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2023 yılına ilişkin "Muhtemel Eğitim Süresi" raporunu yayımladı. Rapora göre, ilkokula başlama çağındaki bir bireyin, eğitim hayatında geçirmesi öngörülen süre, Türkiye genelinde 17,9 yıl olarak hesaplandı. Bu süre bireyin en yüksek eğitim seviyesini tamamlayana kadar geçirdiği toplam yılları ifade ediyor.

Raporda, okul öncesi eğitimde bu süre 1,6 yıl olarak belirtilirken, ortaöğretimi tamamlayana kadar geçecek süre ise 12,3 yıl olarak hesaplandı.

LGBT'ye karşı topyekûn mücadele! Cumhurbaşkanı Erdoğan BM'de sinyalini vermişti: Aile Bakanlığı eylem planı konusunda çalışmalara başladı LGBT'ye karşı topyekûn mücadele! Cumhurbaşkanı Erdoğan BM'de sinyalini vermişti: Aile... Haberi Görüntüle

İSTANBUL'DA EĞİTİM ZİRVEDE

İl bazında en yüksek muhtemel eğitim süresi 20,3 yılla İstanbul'da gerçekleşti. İstanbul’u 19,7 yılla Karabük, 19,6 yılla Ankara ve 19,1 yılla Rize ile Erzincan takip etti. En düşük muhtemel eğitim süresi ise 14,9 yılla Muş ve Şırnak’ta kaydedildi. Bu illeri, 15,1 yılla Ağrı ve Şanlıurfa, 15,8 yılla Mardin izledi.

Ekonomi uzmanı açıkladı: Dolar rotasını belirledi! İşte güncel döviz kurları Ekonomi uzmanı açıkladı: Dolar rotasını belirledi! İşte güncel döviz kurları Haberi Görüntüle

KADINLAR ERKEKLERİ GEÇTİ

Türkiye genelinde kadınların muhtemel eğitim süresi 2023 yılında 18,4 yıl olarak belirlenirken, erkeklerde bu süre 17,6 yıl oldu. Kadınlarda 2022’ye göre yüzde 0,3 artış gözlenirken, erkeklerde ise yüzde 2,8’lik bir düşüş yaşandı. Kadınların eğitim süresindeki artış, erkeklerle olan farkın daha belirgin hale gelmesine yol açtı.

Her iki cinsiyet için en uzun eğitim süresine sahip il İstanbul olurken, erkeklerde Karabük, Ankara ve Erzincan gibi iller de öne çıktı. Kadınlarda ise Karabük, Tunceli ve Rize dikkat çeken iller arasında yer aldı.

CHP belediyeciliği çöp, çukur çamur  demek! 150 tonluk çöpü yol kenarına döküldü: Bakanlık harekete geçti! CHP belediyeciliği çöp, çukur çamur demek! 150 tonluk çöpü yol... Haberi Görüntüle

CİNSİYET EŞİTLİĞİ ENDEKSİ KADINLAR LEHİNE GELİŞİYOR

TÜİK verilerine göre, cinsiyet eşitliği endeksi 2023 yılında 1,05 olarak hesaplandı. Bu, kadınların eğitim süresinde erkekleri geçtiğini gösterdi. 2018’de 0,97 olan bu endeks, beş yıl içinde 0,08 puan artarak kadınlar lehine değişim gösterdi.

En yüksek cinsiyet eşitliği endeksine sahip iller Tunceli ve Iğdır olurken, en düşük endeks değerleri Bitlis, Şanlıurfa ve Siirt gibi illerde kaydedildi.

Abi cinayet için mi çağrıldı? Narin soruşturmasında iddialara bir yenisi daha eklendi! Abi cinayet için mi çağrıldı? Narin soruşturmasında iddialara bir yenisi... Haberi Görüntüle

MUHTEMEL EĞİTİM SÜRESİ NEDİR?

Muhtemel eğitim süresi, bir bireyin eğitim kademelerinde geçirmesi öngörülen örgün eğitim süresini ifade ediyor. Birleşmiş Milletler tarafından yayımlanan bu veri, Türkiye gibi birçok ülkede ulusal eğitim politikalarına yön vermede kullanılıyor. İl düzeyinde resmi istatistik olarak üretilen bu veri, eğitim alanındaki gelişmeleri analiz etmek için önemli bir ölçüt olarak kabul ediliyor.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Buluthan AKAR

TRHaber.com - Gündem


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading