Yandex Metrica

Sitede Ara

Türkiye'de yaşlı nüfus arttı, doğurganlık azaldı! Bakan Göktaş duyurdu: Gerekli önlemler alınacak!

Türkiye'de yaşlı nüfus arttı, doğurganlık azaldı! Bakan Göktaş duyurdu: Gerekli önlemler alınacak!

Türkiye son yılların en düşük doğum oranı verileriyle alarm vermeye başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da doğurganlıkta yaşanan gerilemesine dikkat çekmişti. Bakanlıklar ise dünyadaki nüfus arttırma politikalarını incleyerek Türk aile yapısına en uygun formül ile yeni bir adım atmayı planlıyor.  Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş katıldığı canlı yayında "Türkiye'de yaşlı nüfus arttı, doğurganlık azaldı,  20-25 sene sonra askere gönderecek genç bulamayacağız. " diyerek konuyla ilgili gerekli önlemlerin alındığını ifade etti. 

Gündem

26.07.2024, 16:48

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, katıldığı televizyon programında Türkiye'nin nüfus politikaları ve evlilik oranlarının düşmesiyle doğum oranlarındaki azalmalara vurgu yaptı. Göktaş "Türkiye'de yaşlı nüfus arttı, doğurganlık azaldı. 20-25 sene sonra askere gönderecek genç bulamayacağız" ifadelerini kullandı.

Türkiye'de son yıllarda doğum oranı verileri giderek korkutan bir hal almaya başladı. Doğurganlığın Avrupa ülkelerinin gerisinde kalmaya başlamasıya Türkiye'de genç nüfus azalmaya yaşlı nüfusun ise artmaya başladığı verilerle ortaya çıktı.

9 Eylül Pazartesi (bugün) yoklama alınır mı? Okula gelmeyenler yok yazılır mı? 9 Eylül Pazartesi (bugün) yoklama alınır mı? Okula gelmeyenler yok... Haberi Görüntüle

"NÜFUS KONUSUNDA UZUN SOLUKLU POLİTİKALAR ÜZERİNDE ÇALIŞIYORUZ"

Nüfus konusunda uzun soluklu politikalar üzerinde çalıştıklarının altını çizen Bakan Göktaş, “Bazı kesimler ekonomik kaygılardan dolayı insanların çocuk yapmayı ötelediğinden bahsediyor. Ancak bunun doğru olmadığını yurt dışındaki pek çok örnekten görüyoruz.” dedi.

Bakan Kurum'dan İBB'ye uyarı: 'Kaçak yapı varsa yıkın, biz yıkıma gittiğimizde peşimizden gelmeyin' Bakan Kurum'dan İBB'ye uyarı: 'Kaçak yapı varsa yıkın, biz yıkıma... Haberi Görüntüle

 "NÜFUS YAPISININ DEĞİŞİMİNDEKİ TÜM NEDENLERİ ARAŞTIRIYORUZ"

Bakan Göktaş konuyla ilgili açıklamalarına şu şekilde devam etti; 

Biz nüfus yapısındaki değişimin ardındaki tüm nedenlere bakmak, küresel ve yerel dinamikleri bütünü ile görmek istiyoruz. Biz de konuyu bütüncül bir çerçevede tedbirler alabiliriz ancak. Sadece popüler olduğu veya kulağa hoş geldiği için kendi ülkemizin dinamiklerini dikkate almayan ithal politikalarla çözüm çalışmaları zaman ve kaynak israfına neden olabilir. Bu nedenle, kendi ülkemizin dinamiklerinden hareketle adımlarımızı geniş çerçevede ve dikkatli atmamız gerekiyor.

Tüm paydaşları özenle dinliyoruz, ülke örneklerini ve politika seçeneklerini detaylı olarak inceliyoruz. Biz de önümüzdeki aylarda bu konuda uluslararası bir konferansa ev sahipliği yapmaya hazırlanıyoruz.”

Türk Yıldızları’ndan Anıtkabir'de nefes kesen saygı uçuşu Türk Yıldızları’ndan Anıtkabir'de nefes kesen saygı uçuşu Haberi Görüntüle

"ÖNLEYİCİ TEDBİRLERLE ÇALIŞMALARIMIZI SÜRDÜRÜYORUZ"

Aile ve Nüfus Politikaları Daire Başkanlığı kurulduğunu anımsatan Bakan Göktaş, “Başkanlığımız, çok yönlü ve çok paydaşlı çalışma gerektiren iki temel konu olan hem aile hem nüfus ile ilgili çalışıyor. Bildiğiniz gibi, geçtiğimiz Mayıs ayında “Ailenin Korunması ve Güçlendirilmesi Vizyon Belgesi ve Eylem Planı”nın yürürlüğe koyduk. İlk kez aileyi merkeze alarak hazırlanmış olması sebebiyle eylem planı özel önem taşıyor. Bu belge demografik dönüşümü de kapsıyor. Başkanlığımız aynı zamanda Bakanlıklar arasındaki koordinasyonu da yürütüyor. Diğer yandan biz de önleyici tedbirlerle, mahalle bazlı sosyal hizmet anlayışı ile sağlıklı aileyi korumak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” diye konuştu.

Bekir Yunus Uçar kimdir? Neden öldü? Bekir Yunus Uçar kimdir? Neden öldü? Haberi Görüntüle

HER AİLENİN DANIŞMANI OLACAK

Aile hekimi gibi her ailenin bir de danışmanı olsun istediklerini anlatan Bakan Göktaş, “Buradan ilk defa açıklıyorum; Bununla ilgili çalışmamızı başlattık. Bu sayede mahalle mahalle ülkemizin sosyal risk haritasını çıkaracağız. Olası riskleri önceden görüp ona göre hareket edeceğiz. Böylece önleyici tedbirlerimizi de almış olacağız.” açıklamasında bulundu. 

Eylem Tok ve oğlunun davasında yeni gelişme! Tepki çeken bilir kişi raporu: Ölüye saygı duysunlar! Eylem Tok ve oğlunun davasında yeni gelişme! Tepki çeken bilir... Haberi Görüntüle

BAKANLIK ÖNLEM ALMAYA HAZIRLANIYOR

2023 yılında canlı doğan bebek sayısının 958 bin 408 olurken, kadınlarda doğurganlık dönemi 15-49 yaş ortalamasında olduğu öğrenildi. Doğurganlık hızı verilerine bakıldığında  2001 yılında 2.38 iken, 2023 yılında 1.51 olarak büyük bir düşüş yaşadı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Türkiye açısından varoluşsal bir tehdittir, bir felakettir" sözleri üzerine Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı harekete geçti. 2023 yılı doğum oranının 1.51 olarak gerçekleşmesinin ardından bakanlık, genç nüfusu arttırmak, için dünyadaki örnek doğum politikalarını inceleyerek yeni bir politika hazırlayacakları öğrenildi. 

Türk kültür ve aile yapısına uygun politikaları incelemeye başlayan bakanlık, araştırmalar sonucunda ailelerin çocuk sahibi olmaya teşvik edilmesi ve nüfus artışı için yeni bir formül belirleyecek.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, doğurganlık oranındaki düşünün önüne geçmek için doğum izinlerinin artırılmasından, kreş ve bakım süreçlerinin desteklenmesine ve esnek ve uzaktan çalışma gibi birçok alternatifi ele aldıklarını ifade ederek, "Bu konudaki politikalarımızı yeni kurduğumuz Aile ve Nüfus Politikaları Daire Başkanlığı çatısı altında çok yönlü olarak sürdürmeye devam edeceğiz" dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2023 yılına ilişkin doğum istatistikleri...

Verilere göre, canlı doğan bebek sayısı 2023 yılında 958 bin 408 oldu. Canlı doğan bebeklerin yüzde 51,3'ü erkek, yüzde 48,7'si kız oldu.

Toplam doğurganlık hızı, 2001 yılında 2,38 çocuk iken 2023 yılında 1,51 çocuk olarak gerçekleşti. Yani, bir kadının doğurgan olduğu dönem boyunca doğurabileceği ortalama çocuk sayısı 2023 yılında 1,51 oldu. Bu durum, doğurganlığın nüfusun yenilenme düzeyi olan 2,10'un altında kaldığını gösterdi.

Ulaşılabilen verilere göre, toplam doğurganlık hızının 1965-70 yıllarında yüzde 5,31 olan Türkiye'de doğurganlık hızı 2001 yılından itibaren 2,53 seviyelerine geriledi. Doğum hızının sürekli gerilediği ülkede geçen yıl itibariyle en düşük doğurganlık düzeyi yaşandı.

 

Habere Tepki Ver

1

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Zehra EVCİL

TRHaber.com - Gündem


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading