Yandex Metrica

Tuz Gölü flamingolar cenneti oldu! Bir yılda 4 bin 300 flamingo dünyaya geldi!

Tuz Gölü flamingolar cenneti oldu! Bir yılda 4 bin 300 flamingo dünyaya geldi!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü’nün Tuz Gölü Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde (ÖÇKB) su takviyesi ile flamingoların yaşam alanlarını yeniledi. Bu yıl kreş ve yuva noktasında flamingolarda toplu yavru ölümüne rastlanmadı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ise “Anadolu’nun en nazlı misafirleri bize emanet. Flamingo yavrularına gözümüz gibi baktık. Bu yıl 4 bin 300 misafirimizi uğurluyoruz” açıklamasında bulundu.

Gündem

25.08.2024, 11:29

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Türkiye’deki flamingo popülasyonunun devamlılığı için Tuz Gölü’ndeki üreme kolonilerinin korunmasına yönelik çalışmalarını sürdürüyor. 

Son Depremler AFAD/Kandilli Rasathanesi az önce deprem mi oldu, nerede deprem oldu? Son Depremler AFAD/Kandilli Rasathanesi az önce deprem mi oldu, nerede... Haberi Görüntüle

FLAMİNGOLAR İÇİN SU TAKVİYESİ

Bu kapsamında Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü, 2022 yılında kuyu açma projesini başlatmış, kuyular sayesinde flamingo yavrularının susuzlukla mücadele ettiği dönemlerde 4 kilometrelik boru hattından ‘kreş’ olarak bilinen yavru alanlarına su takviyesi yapıldı. 

Güneş enerjisinden faydalanılarak yapılan ve Motopomplarla yapılan takviye ile sıcaklığın yükseldiği ve susuzluğun arttığı temmuz ayında bu yıl susuzluk sıkıntısına bağlı toplu yavru ölümleri yaşanmadı. 

iPhone 16 fiyatı ne kadar? iPhone 16 özellikleri neler? iPhone 16 fiyatı ne kadar? iPhone 16 özellikleri neler? Haberi Görüntüle

4 BİNDEN FAZLA FLAMİNGO DOĞDU

“Tuz Gölü Özel Çevre Koruma Bölgesi Tür ve Habitatların Araştırılması, Korunması ve İzlenmesi Projesi” ile de nesli tehdit ve tehlike altında olan türleri yaşatmak, korumak ve gelecek nesillere aktarmak için çalışmalar yapılıyor. Kuluçka süreleri tamamladıktan sonra temmuz ayı içerisinde, Tuz Gölü’ndeki üreme alanlarından Konya Kanalı’na beslenmeye gelen flamingo yavruları, havadan fotoğraflarla sayılıyor. Ayrıca, başta flamingolar olmak üzere toy kuşu ve bozkır kartalı gibi nesli tehlikede olan türler de izleniyor. 

Son dakika... Narin cinayetinde 9 kişi hakkında tutuklama talebi! Son dakika... Narin cinayetinde 9 kişi hakkında tutuklama talebi! Haberi Görüntüle

“FLAMİNGO YAVRULARINA GÖZÜMÜZ GİBİ BAKTIK”

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, bu yıl bölgede 4 bin 300 yavru flamingo tespit edildiğini açıkladı. Bölgenin görüntülerini sosyal medya hesabından paylaşan Bakan Kurum, “Anadolu’nun en nazlı misafirleri bize emanet. Kuyu açıp, 4 kilometrelik boru hattı çektik, Tuz Gölü Özel Çevre Koruma Bölgesi’ne su getirdik. Sonra gün gün izledik. Flamingo yavrularına gözümüz gibi baktık. Bu yıl 4 bin 300 misafirimizi uğurluyoruz” dedi.

İstanbul'da maymun çiçeği şüphesi! Bir kişi gözlem altına alındı İstanbul'da maymun çiçeği şüphesi! Bir kişi gözlem altına alındı Haberi Görüntüle

YAVRU FLAMİNGO ÖLÜMLERİ AZALDI

Proje koordinatörü Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Karataş,'' Flamingolar tıpkı insan çocukları gibi kreş şeklinde yavru büyütüyorlar. Kreşte biliyorsunuz birkaç yetişkin kişi bulunuyor. Flamingo kreşinde de aynı durum söz konusu. Diğerleri avlanırken bazı erginler yavruların başlarında durup onları yönlendiriyor, su veya besin konusunda yardımcı oluyor. O yüzden yuvadan çıkan, artık yürümeye başlayan yavrular eski yıllarda Konya Kanalı ağzındaki üreme bölgesine gidiyordu. Ama 4 yıl önce, toplu ölümlerin yaşandığı dönemde, su bulamamışlardı. Civardaki yerlerden de su arar hale gelmişlerdi. Çünkü ölen hayvanları çok geniş bir alanda bulmuştuk.

Ece Üner Kemalizm'in dozunu kaçırdı: Atatürk doğmadan önce harp okulunu kurmuş! Ece Üner Kemalizm'in dozunu kaçırdı: Atatürk doğmadan önce harp okulunu... Haberi Görüntüle

“DOĞANIN KORUNMASI ANLAMINDA DA BİLİNÇ ARTIYOR”

Bu proje sayesinde bölgede hiç toplu ölüm yaşanmadığına dikkat çeken Prof. Dr. Karataş, “Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü’ne özellikle teşekkür ediyorum. Onların yoğun gayretleriyle bu imkanlar sağlandı ve son yıllarda flamingolarımız ölmeden hemen hepsini uçurduk. Bu yıl da büyük bir kısmı uçtu. Sadece bir öğretim üyesi, bir biyolog olarak değil, Türkiye Cumhuriyeti'nin bir vatandaşı olarak da yapılanlar beni son derece mutlu ediyor. Ülkemizde olumlu anlamda bir şeyler değişiyor. Doğanın korunması anlamında da bilinç artıyor” ifadelerini kullandı.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Kübra BEYAZOĞLU

TRHaber.com - Gündem


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading