Yandex Metrica

Sitede Ara

Yıllar geçiyor CHP değişmiyor: Somali tezkeresine destek yok!

Yıllar geçiyor CHP değişmiyor: Somali tezkeresine destek yok!

Özellikle HDP/DEM çizgisine girdiğinden beri gerek terörle mücadele gerekse de dünya barışı için hazırlanan tezkerelere ret veren CHP, yakında TBMM gündemine gelecek Somali tezkeresi için kararını açıkladı. CHP İstanbul Milletvekili Namık Tan, tezkereye "hayır" oyu vereceklerini açıkladı.

Gündem

27.07.2024, 08:25

Türkiye'nin terör koridoru oluşmasını önlemek maksadıyla Irak'ta ve Suriye'de terör örgütü PKK/YPG ve türevlerine karşı yürüttüğü operasyonlara da karşı çıkan CHP, bu operasyonların gerçekleştirilmesi için TBMM'ye getirilen tezkerelere "hayır" oyu vermeken çekinmedi. 

Şimdi CHP yeni bir sınamanın daha eşiğinde ancak tavrında bir değişiklik yok. Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili Namık Tan, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) unsurlarının Somali'de 2 yıl süreyle görevlendirilmesine ilişkin TBMM'ye gönderilen Cumhurbaşkanlığı tezkeresine "ret" oyu vereceklerini açıkladı. TBMM'de düzenlediği basın toplantısında Türkiye ile Somali arasındaki savunma işbirliği anlaşması çerçevesinde TSK unsurlarının, Somali'nin terörizm ve diğer tehditlere karşı güvenliğinin sağlanması faaliyetlerine destek amacıyla bu ülkede 2 yıl süreyle görevlendirilmesine ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresinin TBMM Başkanlığına gönderildiğini hatırlatan Tan, bu tezkerenin son derece sakıncalı bir tezkere olduğunu iddia etti.

Tezkerenin kabulü ile Türk askerinin tehlikenin içinde kalacağını savunan Tan, Somali'nin Etiyopya ile yaşadığı sorunlardan ve Yemen'e olan yakınlığından bahsetti.

Tan, konuşmasında Atattük'ün "Yurtta sulh cihanda sulh" sözünü gerekçe göstererek Somali tezkeresinin bu ilkeye aykırı unsurlar taşıdığını öne sürdü. Türk ordusunun asli görevinin vatan savunması olduğunu dile getiren Namık Tan, CHP olarak tezkereye karşı en sert mücadeleyi vereceklerini belirtti. 

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'dan 'Famagusta' dizisine tepki: Gerçekler saptırılıyor! KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'dan 'Famagusta' dizisine tepki: Gerçekler saptırılıyor! Haberi Görüntüle

GENEL BAŞKAN YARDIMCISI YANKI YAĞCIOĞLU: "ÜLKE GÜVENLİĞİMİZİ RİSKE ATABİLİR"

Geçtiğimiz günlerde açıklamalarda bulunan CHP Genel Başkan Yardımcısı Yankı Bağcıoğlu da Somali tezkeresine karşı olduklarını söylemişti. Bağcıoğlu, "Somali’nin deniz yetki alanlarında Türk Silahlı Kuvvetleri’nin görevlendirilmesi, mevcut operasyonlarımızı ve ülke güvenliğimizi riske atabilir. Bu nedenle, tezkerenin içerik ve uygulama açısından doğurabileceği tehlikeli sonuçlar dikkate alınmalıdır. CHP olarak, Somali Tezkeresi'ne ilişkin çekincelerimizi TBMM gündemine taşıyacak ve konunun titizlikle ele alınması için çaba harcayacağız." demişti. 

28 Şubat zihniyetine soruşturma! Başörtülü öğrencinin başvurusu reddedilmişti 28 Şubat zihniyetine soruşturma! Başörtülü öğrencinin başvurusu reddedilmişti Haberi Görüntüle

TEZKERE NE İÇERİYOR?

Somali tezkeresinde TSK deniz unsurları, Denizde Seyir Güvenliğine Karşı Yasadışı Eylemlerin Önlenmesine Dair Sözleşme ve 16 Aralık 2008 tarihli Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi kararı temelinde uluslararası toplumca Aden Körfezi, Somali açıkları (Somali karasuları hariç), Arap Denizi ile mücavir bölgelerde yürütülen deniz haydutluğu, silahlı soygun eylemleri ve denizde terörizmle mücadeleye ilişkin çabalara TBMM'nin 2009 yılından bu yana verdiği ve son olarak 17 Ocak 2024'te süresi bir yıl uzatılan izin çerçevesinde etkin bir şekilde destek verdiği hatırlatılarak bu kapsamda Somali açıklarında seyrüsefer emniyetinin sağlanmasına da katkıda bulunulduğu, bu yılın temmuz ayından itibaren bu amaca matuf faaliyet gösteren Birleşik Görev Kuvveti-151'e yedinci kez komuta edileceği kaydedildi.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

2

0

0

0

Yorumlar (0)

İdris Kartal

TRHaber.com - Gündem


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading