YÖK Uyardı! Üniversite öğrencileri, banka hesaplarınıza dikkat edin!

YÖK Uyardı! Üniversite öğrencileri, banka hesaplarınıza dikkat edin!

Üniversite öğrencilerinin banka hesapları tehliye girdi. YÖK ve MASAK üniversite öğrencilerine uyardı geldi. Üniversite öğrencilerinin banka hesaplarında karşılaşacağı tehlike ne? İşte detaylar...

Gündem

11.10.2024, 16:00

Üniversite öğrencilerine karşı finans dolandırcılığı devam ediyor. Yükseköğretim Kurulu (YÖK)ve  Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) ortak yürüttüğü çalışma kapsamında üniversite öğrencilerinin banka hesaplarının yasa dışı amaçlar ile kullanılması tehlikesine karşılık üniversitelere uyarı afişleri yolladı.

Afişler MASAK tarafından hazırlanırken, YÖK tarafından ise üniversitelere gönderildi. Gelecek hesaplarınızı yakmayın ifadesinin yer aldığı afişte, "Kara para aklama, terör örgütlerinin finansmanı ve dolandırıcılık gibi suçların para transferlerinde banka hesaplarınızın kullanılması durumunda ağır hapis cezası ile karşılaşabilirsiniz. Banka hesaplarınızı başkalarına kullandırmayın." uyarısı yapıldı.

YÖK son yıllarda artan bu durum karşısında üniversite öğrencilerinin tedbir alması gerektiğini dektare etti. YÖK, üniversite öğrencilerinin banka hesaplarını başka kişilere kullandıraraj suç gelirlerinin aklanması, terörizmin finansmanı, dolandırıcılık gibi ağr hapis cezası suçlara neden olmamları yönünde uyardı. YÖK, bu açıklamayı ısrarla yapma sebebi ise son dönemde artan ihbar ve şikayetler olduğu yönünde. 

Bununla birlikte YÖK, üniversite öğrencilerin karşılaşacağı durumlar için hazırlık yaptı. Bu kapsamda YÖK, siber suçlara ilişkin Hacettepe Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği ve Ankara Üniversitesi Siber Güvenlik Meslek Yüksekokulu akademisyenleri ile yapılan fikir alışverişi ile bir uyarı videosu yayınladı.

Üniversitelere öğrencileri kendilerine gelen mesajlara çok dikkat etmeli. Özellikle yabancı ve bilinmeyen kişi kurumlardan SMS veta mail aracılığıyla iletilen linklere direkt olarak tıklanmamalı. Bu konuda uzmanlar gerekli teyitlerin mutlaka yapılamsının altını çizdi.

TEKNOFEST öncesi gövde gösterisi: Akıncı TİHA Adana'yı selamladı! TEKNOFEST öncesi gövde gösterisi: Akıncı TİHA Adana'yı selamladı! Haberi Görüntüle

İKİ AŞAMALI DOĞRULAMA OLMAZSA OLMAZ

YÖK'ün sosyal medya aracılığıyla paylaşılan videoda önemli noktalara vurgu yapıldı. Hacettepe Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Aydos'un yaptığı açıklamada online bankacalık veya alışveriş sitelerinde en iki aşamalı güvenlik önelmenin olması gerektiğini ifade etti. Dr. Murat Aydos, "Kişisel bilgilerimizi asla ve asla üçüncü kişilerle paylaşmamamız gerekiyor, T.C. kimlik numaralarımızı asla vermememiz gerekiyor." bilgisini paylaştı.

Aydos, bununla beraber çalışma ortamı için genellikle bilgisayalarını alarak cafelere gitiğini belirtti. Aydos, öğrencilerin bu durumlarda önem arz eden işlemlerini bu ortamlarda yapılmamasının önemini hatırlarttı.

6 Ekim bugün İETT otobüsler neden ücretsiz? İstanbul'da otobüs, metro, metrobüs neden bedava? 6 Ekim bugün İETT otobüsler neden ücretsiz? İstanbul'da otobüs, metro,... Haberi Görüntüle

'OLTALAMA' İLE DOLANDIRICILIK YAPILIYOR

Hacettepe Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Öğretim Üyesi Dr. Ahmet Selman Bozkır da ünivesite öğrencilerinin genellikle 'oltalama' saldıralar ile karşı karşıya kaldığını belirtti. 'Oltalama' yöntemiyle dolandırıcılar yurt dışı yolundan meail ve SMS ile link gönderdiği, bu linklere tıklanması durumunda şifre ve kişisel verilerin ele geçirildikleri bir sistem olarak biliniyor.

Bozkır, dolandırcıların bilindik hesapları taklit ederek de yol izlediğini vurguladı. Bozkır, , "Tanıdığınız ya da tanımadığınız bir firmadan, kurumdan belki üniversitenizden bile geldiğini iddia eden gönderiye doğrudan tıklamamak gerekiyor. Linki sağ tuşla tıklayarak tarayıcı üzerinden gittiği yeri incelemek gerekiyor, burası gerçekten sizin ilgilendiğiniz kurumun meşru sayfası mı?" ifadelerini kullandı.

Ankara Üniversitesi Siber Güvenlik Meslek Yüksekokulu kuurucu müdürlüğünü yapan Dr. Öğretim Üyesi Murat Osmanoğlu ise üniversite öğrencilerini aldatarak yasa dışı parayı hesapları üzerinden işleteceği vurgusunu yaptı. Osmanoğlu, "Bu paranın kaynağı kötü olmasa bile başkası adına hesap açıp kullanmak suçtur. Genç yaşların etkisiyle anlık kararlar vererek yapılabilecek hatalar, uzun vadede kişilerin geleceğini yakmasına neden olabilir." açıklamasında bulundu.

 

 

 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Bersan Taskaya

TRHaber.com - Gündem


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading