Kandil'e gizli hava koridoru: Düşen PKK helikopteri o gerçeği açığa çıkardı

Kandil'e gizli hava koridoru: Düşen PKK helikopteri o gerçeği açığa çıkardı

Irak kuzeyine düşen helikopter(ler) PKK/YPG'nin gizli hava koridorunu ortaya döktü. ABD ordusunun bilgisi dahilinde örgüt, Haseke'den Kandil'e Süleymaniye'den Gara'ya terörist taşımak için kurduğu gizli hava hattını iki yıldır kullanıyordu.

Güvenlik

23.01.2024, 20:36

Irak'ın Duhok kırsalına düşen PKK/YPG helikopterleri, ABD destekli teröristlerin kullandığı gizli hava koridorunu açığa çıkardı. Londra merkezli yayın kuruluşu Middle East Eye (MEE) Türk güvenlik kaynaklarından aldığı çarpıcı bilgiyi paylaştı. 

MEE'nin haberine göre kaynaklar, geçtiğimiz hafta Irak kuzeyinde yere çakılan helikopterlerin PKK/YPG üst yönetiminin Irak-Suriye arasında taşınmasında kullanılan gizli hava koridorunu ifşa ettiğini düşünüyor. 

Açıklanan bilgilere göre Eurocopter AS350 tipi Fransız menşeili helikopterler ABD hükümeti tarafından bir kiralama şirketi kanalıyla Süleymaniye'deki Kürdistan Yurtseverler Birliği'ne (KYB) teslim edildi. 

KYB lideri Bafel Talabani, Suriye'de Amerikalı general Matthew McFarlane ve PKK/YPG elebaşı Ferhad Abdi Şahin'le bir araya geldikten sonra, kendilerine verilmiş 4 adet helikopteri terör örgütüne tahsis etti. 

UÇUŞLAR İKİ YILDIR SÜRÜYORDU 

Güvenlik kaynaklarına göre bu helikopterler son iki yıldır PKK'lı teröristlerin Irak-Suriye hattında çeşitli bölgelere taşınmasında kullanılıyordu. Bu uçuşlar ABD ordusunun bilgisi dahilinde gerçekleşiyordu. 

Türk radarlarından kaçınmaya çalışırken alçak irtifada zikzaklı bir rota izleyen helikopterlerden biri son seferinde Kandil'den Gara'ya terörist taşıyordu.

PKK/YPG, Duhok'ta düşen helikopterin bir değil iki olduğunu imâ eden şu açıklamayı yayınlamıştı:

"Savaşçı grubumuzu taşıyan iki helikopter 15 Mart 2023 akşamı Süleymaniye şehrine doğru yol alırken kötü hava koşulları nedeniyle düşmüş ve aralarında güçlerimizin komutanı Şervan Kobani’nin de bulunduğu dokuz savaşçımızın şehit olmasına yol açmıştır."

Bu olaya dek, ABD destekli PKK/YPG'nin helikoptere sahip olduğu da, bazı teröristlerin pilotluk eğitimi aldıkları da bilinmiyordu. Duhok'taki helikopterlerin düşmesi terör örgütüne Amerikan desteğinin yeni bir aşamaya geçtiğini ortaya koydu. 

TÜRKİYE KORKUSUYLA HELİKOPTERE BİNDİLER

Konuya ilişkin bir değerlendirme de eski MİT mensubu Doç. Dr. Ali Burak Darıcılı'dan geldi. TRTHaber'e konuşan Darıcılı, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın "ABD suçüstü yakalandı" vurgusuna dikkat çekerek "Teröristler sözde en üst düzey yöneticilerini taşımakta neden helikopter kullanmaya başladı?" sorusuna şu cevabı verdi:

"MİT/TSK işbirliğiyle sınır hattı boyunca çok başarılı operasyonlara imza atıldı. Türk SİHA'ları terör örgütünün psikolojisini darmadağın etti. Kendilerince bir önlem olarak sözde en üst düzey isimlerin toplantılara transferini helikopterle sağlamak niyetindeler. Çünkü kendilerini güvende hissettikleri yerlerde, Irak ya da Suriye'nin çok derin noktalarında bile Türk SİHA'larının neler yapabildiğini gördüler. Bu korku onları helikoptere yönlendirdi."

MİT KİMLİKLERİNİ ÖĞRENMİŞTİ 

"(Helikopteri Türkiye'nin düşürmüş olabileceği iddiası) Bölgede özellikle enerji şirketlerinin çok sayıda sivil helikopteri bulunuyor. Ankara terörle mücadelede son derece hassas ve dikkatli bir yol izliyor. Batılı şirketlerin yöneticilerini ve çalışanlarını taşıyan sivil helikopterlerin çok yoğun uçuş gerçekleştirdiği bir bölgede Türkiye'nin herhangi bir risk alacağını düşünmüyorum. Zaten ilk bulgulara göre helikopterin düşmesinde aşırı yük, kötü hava koşulları ve alçaktan uçuş gibi etmenlerin etkili olduğu değerlendiriliyor.

Düşen helikopterdeki teröristlerin Süleymaniye'ye gittiği ya da oradan döndüğü anlaşılıyor. Her ne kadar kamuoyunda bu yönde bir bilgi paylaşımı olmasa da MİT'in bu süreçte helikopterde hayatını kaybeden teröristlerin kimliğini öğrendiğini düşünüyorum. Süleymaniye'de PKK'nın ağırlığı giderek artıyor. Türkiye bu süreci yakından takip ediyor."

  • PKK/YPG'nin açıklamasında sadece kod isimleri duyurulan teröristlerin gerçek kimlikleri de ortaya çıktı. Liste şu şekilde:

Abdo Ahmet Abdi (Şervan Kobani), Nejbir Mahmud Hemdo (Faraşin Baran), Hamdiye Seydo (Didar Derik), Berfin Bilal Rıfat (Rojeng Rıfat), Renan İzzeddin Ali (Xebat Dırpesiye), Hadi Hamduş Zahir (Doğan Afrin), Mecid Süleyman Muhammed (Harun Rojava), Ela Adnan Hamud (Hogir Derik), Diveş Ahmet Ömer (Koçer Derik).

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading