MSB'den Montrö açıklaması: İngiliz mayın gemileri Karadeniz'e çıkacak mı?

İngiliz donanması tarafından Ukrayna'ya hibe edilen 2 adet mayın tarama gemisine Karadeniz'e çıkış izni verilmedi. İletişim Başkanlığı mesajının ardından dünya gündemini sarsan gelişmeye dair bir mesaj da Milli Savunma Bakanlığı'ndan geldi.

Güvenlik

23.01.2024, 21:55

İngiltere tarafından Ukrayna donanmasına hibe edilen mayın gemileri Karadeniz'e çıkamıyor. Montrö Boğazlar Sözleşmesi'ni ABD ile birlikte delmeye çalışan Londra'nın bu çabası, 2 Ocak'ta İletişim Başkanlığı'na bağlı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMM) açıklamasıyla sonuçsuz kalmıştı. 

Gemilerin Karadeniz'e geçmesine izin verildiği şeklinde Çin basınında yer alan iddiayı cevaplayan DMM, Montrö Sözleşmesi gereğince bu gemilerin Boğazlardan geçişine izin verilmeyeceği hususunun taraflara iletildiğini kaydetti. 

İsimleri 'Çernihiv' ve 'Çerkasi' olarak değiştirilmiş HMS Grimsby ve HMS Shoreham adlı gemilerin Rusya-Ukrayna savaşı devam ettiği sürece Karadeniz'e çıkmasına müsaade edilmeyecek. Açıklama uluslararası basında geniş yankı uyandırdı. 

Konuya ilişkin bir açıklama da Milli Savunma Bakanlığı'ndan geldi. Haftalık bilgilendirme toplantısı kapsamında basın mensuplarının sorularını cevaplayan MSB kaynakları, İngiltere'nin Ukrayna'ya göndermek istediği mayın avlama gemilerinin İstanbul Boğazı'ndan geçişine izin verildiğine dair iddiaları kesin bir dille yalanladı. 

TARAFSIZLIK HİÇBİR ŞEKİLDE ZEDELENEMEZ 

MSB kaynakları buna ilişkin şu ifadeleri kullandı: 

"Türkiye savaşın başından beri yaşanan durumu savaş olarak nitelendiren ve fiili tedbir alan ilk ülkedir. Bu doğrultuda Türkiye, 1936'dan itibaren hassasiyetle uyguladığı Montrö Boğazlar Sözleşmesi uyarınca Boğazlardan savaşan tarafların geçişini durdurmuştur.

Bu kapsamda savaşın başından beri Boğazlardan savaşan tarafların bayraklarını taşıyan bir savaş gemisinin geçişine müsaade edilmemiştir. Aynı zamanda Türkiye savaşın başından itibaren tarafsız pozisyonunu muhafaza etmiştir. Bahse konu tarafsız pozisyonumuzu zedeleyecek iddiaları kesinlikle reddetmekteyiz."

Karadeniz'de başından beri kıyıdaş ülkelerin barış, diyalog, huzur ve refah içinde yaşamasından yana olunduğunu vurgulayan kaynaklar, "Mevcut güvenlik dengesinin 'bölgesel sahiplik ilkesi' çerçevesinde sürdürülmesi ve şu ana kadar tarafsız, adil ve itidalli şekilde uyguladığımız Montrö Sözleşmesi ile kurulan statükonun korunması gerektiğine inanıyoruz" diye konuştu. 


 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading