• G.ALTIN

    4.014,21

  • DOLAR

    38,8487

  • EURO

    43,5028

  • BIST 100

    9.541,30

  • BITCOIN

    $103.854

​Muhabbet kuşu yumurtlama belirtileri :

​Muhabbet kuşu yumurtlama belirtileri :

Muhabbet kuşları genel olarak en çok tercih edilen evcil kuşlar arasında yer almaktadırlar. Ve nedeni ise bu kuşların bakımının daha kolay olması ve son derece sevimli ve neşeli kuşlar olmasıdır. 

Ama eğer bir çift muhabbet kuşunuz varsa, bu kuşların her yıl yeni civcivler çıkarmasını bilmeniz gerekmektedir. Ve bu yüzden bu konu ile ilgili bilgiler edinmeniz gerekmektedir. 

Bu yazıda dişi muhabbet kuşunun yumurtlama belirtileri hakkında önemli bilgileri paylaşmaktayız ve umarız beğenmişsinizdir. 


muhabbetkusu10kasim

Muhabbet kuşlarının davranışları ve bakımı ile alakalı detaylı bilgiler Altın Kuluçka web sitesinde uzmanlar tarafından paylaşılmaktadır. Ve Blog sayfasında evcil kuşlar ve kümes hayvanları ile alakalı detaylı bilgiler makaleler şeklinde paylaşılmaktadır. Ama bu yazıda ise bu konu ile alakalı detaylı bilgileri paylaşmaya karar verdik.

Erkek ve dişi muhabbet kuşları çiftleştikten sonra, dişi kuşta bazı davranışsal ve fiziki değişiklikler ortaya çıkar ve bu değişiklikler kuşun yumurtlama zamanına yaklaştığını göstermektedir. Bir muhabbet kuşu sahibinin bu davranışları bilmesi gerekmektedir. Ve yuvalığın ne zaman kafese bağlanması gerektiğini bilmeniz için önemli olmaktadır. 

Yumurtlama döneminde muhabbet kuşlarında ortaya çıkan değişiklikler :

  1. Dişi kuş bu dönemde normalinden daha fazla kalamar kemiği ve mineral tüketmektedir. Ve yumurtaların kabuğunu oluşturmak için gerekli olmaktadır. Çünkü yumurtaların kabuğu için kalsiyum ve mineral gerekmektedir. Ve kafeste bu unsurları içeren yiyeceklerin bulunması gerekmektedir. 
  2. Diğer konu dişi kuşun yem tüketiminin artması olmaktadır. Ve her zaman taze ve besin değerleri açısından zengin yemlerin kafeste olması tavsiye edilmektedir. Çünkü kuşun yumurtlaması için enerji gerekmektedir. Ve bu yüzden vitamin ve protein açısından, temin edilmesi gerekmektedir. 
  3. Dişi kuşun zamanının çoğunu, yuvalıkta geçirmesi ise bir diğer değişiklik olmaktadır. Ve aynı zamanda, yumurtlama döneminde, muhabbet kuşları daha sakin ve hareketsiz olmaktadırlar. 
  4. Muhabbet kuşlarında diğer fiziki değişiklik, makat bölgesinin biraz şişmiş gibi durması ve o kısmın tüylerinin daha seyrek olarak görünmesidir. Ve bazen muhabbet kuşları sahiplerinin, hastalıktan dolayı endişe etmelerine neden olabilir. Çünkü bazı davranışlar hastalık belirtisi gibi görünebilir. 
  5. Muhabbet kuşu yumurtlama belirtilerinden, kuyruk ve kanatların aşağı doğru düşük olmasıdır. Ve tüm yumurtalarını yapana kadar bu davranışların devam etmesi doğal olmaktadır. 
  6. Dişi muhabbet kuşlarında cere rengi kahverengi veya koyu kahverengine dönüşmektedir. Ve bu değişiklik genel olarak dişi kuşlarda kızgınlık döneminde ortaya çıkmaktadır. Yani çiftleşme zamanı geldiğinde, ve bu dönemde kuşların kızgınlık yumurtası yapması ise olabilir. Bu yumurta boş olmaktadır. Ve sahibine bir eş istediğiniz belirtmek anlamına gelmektedir.
  7. Kuşun daha sık dışkıladığı ve dışkılarının her zamankinden daha büyük olması ise yumurtlama belirtisi olmaktadır. Ve nedeni ise yuvasını kirletmemesi için dışkısını topladığı ve hepsini bir kerede def etmesi olmaktadır.
  8. Muhabbet kuşları heyecan yapmadıkları sürece, normal bir şekilde nefes alıp verirler, ama yumurtlama döneminde hızlı bir şekilde solunum yaparlar. Ve nefes alıp verirken aşağı doğru sarkan kuyrukları ise aşağı ve yukarı doğru hareket eder. 

Muhabbet kuşları yumurtlama döneminde yuvalarına karşı savuma ve eşlerine karşı ise sevecen olmaktadırlar. Ve hatta eğer kuşunuza dokunmak isterseniz, sizi ısırması ve sinirli davranması mümkün olmaktadır. 

Bu yüzden tavsiyemiz, bu dönemde, kuşunuza fazla dokunmanızı tavsiye etmiyoruz. Ve sadece yemleri ve sularını temin etmeniz en doğrusu olmaktadır. 

Dişi muhabbet kuşu çiftleşmeden sonra, yuva aramaya başlar ve eğer kafeslerinde yuvalık varsa sürekli yuvaya girip çıkmaya başlar ve bazen yuvalık içinde kullandığınız talaşları dışarı atar ve istediği gibi yuvasını düzenlemeye başlar. 

Davranışsal  olarak ortaya çıkan değişikliklerde, dişi kuşların tünek veya kafes tellerini kemirmeye başlaması olmaktadır. Ve hatta eğer ahşap yuvalık kullanıyorsanız, yuvalığın girişini ise kemirmesini görebilirsiniz. 

Çiftleşme döneminde muhabbet kuşları bakımı :

Bazen muhabbet kuşları olgunluk yaşına tam olarak gelmedikleri için boş yumurta yaparlar ve bu yumurtaları kafes tabanında veya yuvalıkta bulabilirsiniz. Ve genel olarak, yumurtalar dişi kuş tarafından kırılmış olabilir. 

Genç muhabbet kuşları eşeysel olgunluğa geldikleri ilk yılda yumurta yaparlar ve hatta çiftleşme ise olabilir. Ama yumurtalar dölsüz olmaktadır. Çünkü daha kaliteli bir çiftleşme olmamıştır ve en az bir yıl geçmesi gerekmektedir. 

Kuşların sahibi olarak sizin yapabileceğiniz iş ise çiftleşme döneminde kuşların yemlerine dikkat etmeniz ve çiftleşmelerinin kaliteli olması için kızıştırma yemi hazırlamanız gerekmektedir. Eğer kendiniz yapmak isterseniz tarifi web sitemizde paylaşılmaktadır. Ama tavsiyemiz petshoplardan hazır yem satın almanızdır. Çünkü bu yemlerde gereken besin değerleri standart ölçülerde bulunmaktadır. Ve kuşlar için ise son derece faydalı ve etkili olmaktadır. 

Kızıştırma yemi yumurtaların kaliteli döllere sahip olmasına ve sağlıklı yavrular elde etmenize neden olmaktadır. Ve yavruların güçlü ve sağlıklı olması, hızlı büyümelerine neden olabilir. Muhabbet kuşlarının çiftleşme mevsimi ilkbahar olmaktadır. Ve bu dönemde kuşların sağlığı ve bakımı önemlidir. Bu yüzden her zaman bu konuyu dikkate almanız ve kafes bakımını ihmal etmemeniz gerekmektedir. 

Yumurtlama döneminde kafeste kalamar kemiği ve mineral bloklar olması önemlidir. Ve düzenli olarak kuşlara mama vermeniz ise tavsiye edilmektedir. Çünkü bu dönemde muhabbet kuşları, erkek veya dişi fark etmez, yüksek oranda enerji tüketmektedirler. 

Sonuç :

Yazıda çiftleşmeden muhabbet kuşlarında ortaya çıkan belirtileri yazdık ve eğer kuşunuzda bu belirtiler varsa yaklaşık 48 saate kadar ilk yumurtasını yapacaktır. Ve son yumurtayı yapana kadar bu değişiklikler ve belirtiler devam etmektedir. İlk yumurtadan sonra dişi muhabbet kuşu 48 saatlik aralıklar ile diğer yumurtalarını yapacaktır. Ve son yumurtadan 19 gün sonra civcivlere sahip olacaksınız. 

Ama kuluçka döneminde döl kontrolü yapmayı ve boş yumurtaları yuvadan çıkarmayı unutmayınız, ayrıca muhabbet kuşlarında döl kontrolu farklı olmaktadır ve bu konuda bilgi için altın kuluçka web sitesinin blog sayfasını ziyaret etmeniz tavsiye edilmektedir. 

Çünkü muhabbet kuşları bazen yumurtalarına dokunmaya hassas olmaktadırlar. Ve eğer yumurtalarına dokunduğunuzu görürseler, yumurtalarını yuvadan dışarı atabilir veya kırabilirler. 

 

 

Avatar
TR Haber