Haberi okuyan dövizciye koşacak: Dünyaca ünlü finans şirketinden dolar yorumu: Fed oltaya geldi

Haberi okuyan dövizciye koşacak: Dünyaca ünlü finans şirketinden dolar yorumu: Fed oltaya geldi

Dolar yakın vadede tek bir faktörden dolayı değil, binlerce kesinti nedeniyle düşebilir diyen dünya ünlüi StoneX Group'un döviz analisti Mingze Wu, "Fed oltaya geldi" ifadelerini kullandı. ABD dolarının gitgide eriyeceğinin altını çizen Wu, yatırımcılara özel uyarılarda bulundu.

Ekonomi

21.05.2024, 11:15

FED'den gelen kritik faiz kararı ve enflasyon verilerinin ardından kırmızı çizgiye kadar gerileyen dolar fiyatları dünya çapında yatırımcısını telaşlandırdı. Dolardaki kritik durumu belirten Bloomberg, "Doların son yükselişi, ABD'de fiyat baskılarının azalması ve Çin'deki toparlanmanın yatırımcılara satış yapmaları için neden oluşturması nedeniyle durma tehlikesiyle karşı karşıya" ifadelerini kullandı.

Bloomberg'in dolar göstergesi, Çarşamba günü yayınlanan enflasyon verilerinin ABD enflasyonunun (çekirdek enflasyon) altı aydan beri ilk kez Nisan ayında soğuduğunu göstermesinin ardından bir ayın en düşük seviyesine geriledi. Dolar endeksi üçüncü günde de kayıplara doğru ilerliyor ve bu durum, doların yıl başından bu yana devam eden genel yükseliş eğilimini durdurabilir.

ABD'de şaşırtan rakam! işsizlik maaşı başvuruları beklenilenin de üstünde çıktı ABD'de şaşırtan rakam! işsizlik maaşı başvuruları beklenilenin de üstünde çıktı Haberi Görüntüle

"FED OLTAYA DÜŞTÜ"

Dolar kurundaki gelişmeleri yakından takip eden Singapur'daki StoneX Group'tan döviz analisti Mingze Wu ise "Dolar yakın vadede tek bir faktörden dolayı değil, binlerce kesinti nedeniyle düşebilir. ABD enflasyon verilerinin etkisi hâlâ hissediliyor.” ifadelerini kullandı.

Fed oltaya düştü diyerek sözlerine devam eden Wu, Pekin'in emlak sektörünü desteklemeye çalıştığı bir dönemde bölgesel hisse senedi yükselişi ve yuanın olası kazanımları nedeniyle risk algısının iyileşmesi durumunda doların düşüşlere karşı savunmasız kalacağını söyledi. Japonya Merkez Bankası'nın daha sıkı para politikasına yönelik artan bahislerinin yen'i desteklediğini ve dolayısıyla dolar üzerinde baskı oluşturduğunu da sözlerine ekledi. 

En son enflasyon verilerine göre, swaplar Fed'in Eylül ayına kadar faiz oranlarını çeyrek puan düşürme ihtimalini %90'ın üzerinde fiyatlıyor. Karşılaştırma yapmak gerekirse, geçen haftanın sonunda piyasa, Eylül ayında faiz indirimi ihtimalinin yalnızca %80 olduğunu bekliyordu.

Ancak bazı Fed yetkilileri, merkez bankasının faiz indirimine gitmeden önce enflasyonun düştüğüne dair daha somut kanıtların olması gerektiğini söyledi. Çarşamba günü yapılan bir radyo röportajında ​​Chicago Federal Rezerv Bankası Başkanı Austan Goolsbee, Nisan ayında fiyat artışındaki yavaşlamayı memnuniyetle karşıladı ancak "hala iyileştirme için yer olduğunu" belirtti.

Yatırımcılar Perşembe günü haftalık ABD işsizlik başvurularının yanı sıra Michael Barr, Thomas Barkin ve Loretta Mester gibi Fed yetkililerinin ABD faiz oranlarının nereye gittiğine dair ipuçları için konuşmalarını izleyecek.

Hizmet bedelleri bütçeye mi gidecek? Cevdet Yılmaz'dan Savunma Sanayii Fonu açıklaması Hizmet bedelleri bütçeye mi gidecek? Cevdet Yılmaz'dan Savunma Sanayii Fonu... Haberi Görüntüle

TARİHİ ÇÖKÜŞ BAŞLADI

Öte yandan geçtiğimiz günlerde 1929'dan bu yana en kötü piyasa çöküşünün kapıda olduğunu belirten Universa Investments'ın baş yatırım yetkilisi Mark Spitznagel, destansı çöküşün başladığını duyurdu.

Mark Spitznagel, Fed faiz oranlarını yükseltirse, ABD devlet borcunun 34 trilyon dolarlık faiz ödemeleri düşecek ifadelerini kullanmıştı. Açıklamalarına devam eden Spitznagel, "Dolar kontrolden çıkabilir ve banka bilançoları şimdikinden çok daha kötü durumda olabilir." demişti.

"First Republic, ilk deneyimini binlerce küçük ve orta ölçekli bankayı ciddi riske atarak yaşadı" diyerek sözlerine devam eden uzman isim, Dolayısıyla bu noktada oranları yükseltmek intihar olur. Ancak eğer Fed faiz oranlarını düşürürse bu, şiddetli bir yangına körükle gitmek gibi olur.

Devam eden enflasyon krizi herkesi, özellikle de düşük gelirlileri perişan ediyor. Yani Fed faiz oranlarını düşürme konusunda oldukça isteksiz görünüyor çünkü bu enflasyonu daha da kötüleştirecektir. Aslında Fed tuzağa düşmüş durumda. Ancak şu anda gittiği yolda kalmak yalnızca felaketle sonuçlanacaktır" şeklinde konuşmuştu.

Habere Tepki Ver

7

0

1

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Ekonomi


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading