Haluk Bayraktar 6,2 milyar dolarlık müjdeyi duyurdu: Bir yıllık ihracattan daha fazla!

Haluk Bayraktar 6,2 milyar dolarlık müjdeyi duyurdu: Bir yıllık ihracattan daha fazla!

SAHA EXPO kapılarını ziyaretçilere açtı. İlk 3 gün yetkililer ve profesyonelleri ağırlayacak fuarda Türkiye'nin bir yıllık savunma sanayii ihracatından daha fazla tutarda sözleşmeye imza atılacak. SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Bayraktar sektöre ilişkin çarpıcı bilgiler verdi. 

Savunma

22.10.2024, 15:24

Avrupa'nın en büyük sanayi kümelenmesi olan SAHA İstanbul'un düzenlediği SAHA EXPO Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarı başladı.

120'den fazla ülkeden 1478 firma, 178 yabancı alım heyeti, 25'i bakan düzeyinde olmak üzere 312 resmi heyetin ziyaret edeceği fuar, sözleşme büyüklüğü bakımından cumhuriyet tarihinde bir rekora ev sahipliği yapacak. 

SAHA EXPO açılışında bir konuşma yapan SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Bayraktar çarpıcı mesajlar verdi.

Türk savunma ve havacılık sanayiinin gelişiminin aslında Türkiye'nin bağımsızlık hikayesi olduğunu söyleyen Bayraktar, "1920'lerdeki başlangıçtan 1974 Kıbrıs Barış Harekatı'na, 2000'lerin başındaki millileşme vizyonundan 2023 sonrasındaki ihracat odaklı büyümeye kadar her aşama bu hikayenin bir parçasıdır. Bugün, 15 milyar dolar gelir ve 5.5 milyar dolar ihracat ile gurur duyduğumuz bir noktadayız. Ancak bu aşama Milli Teknoloji Hamlemizin daha başlangıcıdır" dedi. 

Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ve SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Bayraktar

Türkiye'nin küresel pazarda önemli bir oyuncu haline geldiğine dikkat çeken Haluk Bayraktar, savunma sektörünün toplam gelirinin 2012 yılında 4,8 milyar dolar iken 2023 itibariyle 15 milyar dolara, ihracatın ise 1,3 milyar dolardan 5,5 milyar dolara ulaştığını kaydetti. 

Sektörün 185 ülkeye 230 çeşit ürün ihraç ettiğini dile getiren Bayraktar, SAHA EXPO 2024 süresince 133 imza töreninde toplam 6,2 milyar dolarlık anlaşma imzalanacağını vurguladı.  

Mehmetçiğe bilim-kurgu teçhizatı: CENGAVER'le her şey VR gözlükle holografik masada izleniyor! Mehmetçiğe bilim-kurgu teçhizatı: CENGAVER'le her şey VR gözlükle holografik masada... Haberi Görüntüle

YILLIK İHRACAT TUTARI KADAR SÖZLEŞMEYE İMZA ATILACAK

"Bu anlaşmaların 4,6 milyar dolarlık kısmı ise ihracat sözleşmelerinden oluşuyor. Geçen yıl Türk savunma ve havacılık sektörünün ihracatı 5,5 milyar dolar olarak gerçekleşmişti, bu fuarda 1 yıllık ihracatımıza yakın seviyede ihracat anlaşmalarına imza atıyoruz" diyen Bayraktar, sözlerini şöyle tamamladı:

"Türk savunma sanayiinin başarısı 50 yıllık bir gelişim sürecinin sonucudur. Bu süreç doğrudan tedarikten milli tasarıma, platform programlarından ileri teknolojilere uzanan stratejik bir yolculuk. Bu yolculuk ambargolardan öğrendiğimiz derslerle başladı ve bugün kendi özgün tasarımlarımızla dünya pazarlarında söz sahibi olduğumuz bir noktaya ulaştı. 

Bugün burada teknolojik başarılarımızı kutlarken, dünyanın gözleri önünde yaşanan bir insanlık trajedisine sessiz kalamayız. Gazze'de yaşanan durum bölgesel bir çatışma değil, tüm insanlığın vicdanını sızlatan bir soykırımdır. Savunma teknolojilerindeki ilerlemelerimizin nihai amacı, barışı korumak ve insan hayatını savunmaktır. 

Bugün Gazze'de gördüklerimiz, maalesef teknolojinin yıkıcı gücünün acı bir örneğidir. Türkiye olarak her zaman mazlumun yanında durduğumuz gibi, Gazze halkının da yanındayız. 

Uluslararası toplumu bu soykırıma son vermek için harekete geçmeye çağırıyoruz. Unutmayalım ki, gerçek güç yıkmakta değil, inşa etmekte; öldürmekte değil yaşatmaktadır."

 

Habere Tepki Ver

4

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading