Heniyye'den ateşkes açıklaması: 'Biz kabul ettik ancak İsrail buna saldırıyla cevap verdi'

Heniyye'den ateşkes açıklaması: 'Biz kabul ettik ancak İsrail buna saldırıyla cevap verdi'

Hamas Hareketi Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye, Gazze'de ateşkes için Mısır ve Katar'ın yanı sıra ABD arabuluculuğunda yapılan müzakerelerle ilgili olarak "Hamas, Gazze'de ateşkes ve esir takasının sağlanması için arabulucu olan Mısır ve Katar'ın çabalarını tamamen olumlu karşıladı. İşgalci ise buna Refah Sınır Kapısı'nı işgal etme ve Refah kentine fiili olarak karadan saldırıyı başlatarak yanıt verdi." dedi.

Dünya

16.05.2024, 13:20

İsrail'in Filistin topraklarındaki işgali ve tecavüzleri 76 yıldır devam ediyor. 76 yıl önce meydana gelen "Nekbe" yani "Büyük Felaket" dolayısıyla bir konuşma yapan Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye, Gazze'de ateşkes için Mısır ve Katar'ın yanı sıra ABD arabuluculuğunda yapılan müzakerelerin her aşamasında olumlu tutum sergilediklerini hatırlattı ve uzlaşmaz tarafın İsrail olduğunu söyledi. Heniyye, "Hamas, Gazze'de ateşkes ve esir takasının sağlanması için arabulucu olan Mısır ve Katar'ın çabalarını tamamen olumlu karşıladı. İşgalci ise buna Refah Sınır Kapısı'nı işgal etme ve Refah kentine fiili olarak karadan saldırıyı başlatarak yanıt verdi." dedi.

Zeytin Dalı harekat bölgesinde çatışmalar yoğunlaştı! Ana yollar tamamen geçişlere kapatıldı Zeytin Dalı harekat bölgesinde çatışmalar yoğunlaştı! Ana yollar tamamen geçişlere... Haberi Görüntüle

"İSRAİL MÜZAKERELERİ ÇIKMAZA SOKUYOR"

Hamas'ın önüne getirilen son teklifi değerlendirediğini ve bunu kabul ettiğini ifade eden Heniyye, İsrail'in teklife sadık kalmadığını ve sürekli değişiklik talep ederek olası anlaşmayı çıkmaza soktuğunu söyledi. Heniyye, Refah'a yönelik saldırıların devam etmesinin ve dozunun artmasının müzakereleri belirsizliğe sürekleyeceğine dikkat çekerek İsrail'in Refah Sınır Kapısı'ndan ve Gazze Şeridi'nin tüm bölgelerinden çekilmesinin kaçınılmazlığı konusunda Mısır ile hemfikir olduklarına işaret etti. 

işgalcilerin aradan geçen onlarca yıla rağmen yok olma korkusu yaşamaya devam ettiğini söyleyen Heniyye, Filistin halkına yapılan katliamların bu korkunun eseri olduğunu belirtti. ABD'nin müzakerelerdeki uzlaşmaz tutumu nedeniyle İsrail'i suçlamak yerine Hamas'ı suçladığını söyleyen Heniyye, bunun da askeri ve siyasi olarak Gazze'deki soykırıma destek veren ABD'nin İsrail'den yana tutumunu sürdürdüğünün göstergesi olduğunu söyledi.

Müslüman dünyanın  Gazze'deki soykırım nedeniyle birleştiğini hatırlatan Heniyye, arada büyük güç farkı olmasına rağmen Filistinli direniş gruplarının Gazze'nin birçok bölgesinde 8. ayda İsrail ordusuna kayıplar verdirdiğine vurgu yaptı. Başta ABD olmak üzere dünyanın çeşitli ülkelerindeki üniversite öğrencilerinin Filistin'e verdiği desteği de değerlendiren Hamas Başkanı, bu hareketin tarihte benzeri görülmemiş bir sahne olduğunu dile getirdi. 

İsmail Heniyye, işgalcileri topraklarından atma noktasında kararlı olduklarını vurgulayarak önünde sonunda bunu başaracaklarını belirtti. İşgalci İsrail ordusunun acilen Refah Sınır Kapısı'ndan çekilmesi gerektiğini söyleyen Heniyye, İsrail yönetiminin sınır kapısının idaresine müdahale hakkı olmadığını aktardı.

Bir FETÖ'cünün F-35 çığlığı: Türkiye Hamas'ı ve Rusya'yı destekliyor, bunu niçin yapıyorsunuz? Bir FETÖ'cünün F-35 çığlığı: Türkiye Hamas'ı ve Rusya'yı destekliyor, bunu... Haberi Görüntüle

"TÜRKİYE'Yİ TAKDİR EDİYORUZ"

İsrail'e karşı cesaretli adımlar atan Türkiye'nin İsrail ile ticareti durdurması ve Güney Afrika'nın İsrail'e açtığı soykırım davasına müdahil olmasını memnuniyetle karşıladıklarını söyleyen Heniyye, Türkiye'nin bu adımlarını takdir ettiklerini sözlerine ekledi.

Gökyüzünde gördüklerine inanamadılar! Güneş tutulması ateş çemberine dönüştü Gökyüzünde gördüklerine inanamadılar! Güneş tutulması ateş çemberine dönüştü Haberi Görüntüle

HAMAS ATEŞKESİ KABUL ETMİŞTİ

Hamas'ın Katar ve Mısır tarafından iletilen "ateşkes önerilerine" onay vermiş ancak işgalci İsrail'in bu onaya karşı tavrı Refah'ta saldırılara devam kararı almıştı. 

2. Körfez Savaşı kapıda! İran'dan Arap devletlerine ABD ve İsrail uyarısı 2. Körfez Savaşı kapıda! İran'dan Arap devletlerine ABD ve İsrail... Haberi Görüntüle

GAZZE'DEKİ SOYKIRIM 222. GÜNÜNDE

İsrail, 7 Ekim'den bu yana Gaze'de 35 binden fazla Filistinli sivili katletti. Katledilen Filistinlilerin 24 binden fazlasını kadın ve çocuklar oluşturuyor. Ayrıca enkaz altında kalan ve ulaşılamayan binlerce cesedin olduğu tahmin ediliyor. Bölgede 78 binden fazla yaralı sağlık hizmetlerinden mahrum bir biçimde yaşama tutunmaya çalışıyor. Güvenli yer arayışında olan Filistinlilerin 1,9 milyondan fazlası zorla göç ettirilmiş durumda. 

İsrail, 25 Mart'ta Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde alınan ateşkes kararına uymuyor. Bu karara rağmen saldırılarına devam eden işgal güçlerine şimdiye kadar herhangi bir yaptırım uygulanmış değil. Uluslararası toplum, sivil ölümleri artıracak Refah saldırısıyla ilgili İsrail ordusuna uyarıda bulunuyor. İsrail, bir süredir sivillerin son sığınağı olan Refah'a saldırmak için hazırlık yapıyor. Şu an Refah'a 1,5 milyondan fazla Filistinli sığınmış durumda. İsrail makamlarına göre Gazze Şeridi'nde bazıları hayatta, bazıları ölü 130'dan fazla İsrailli esir bulunuyor. Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, İsrail'in Gazze'ye saldırılarında öldürülen İsrailli esirlerin sayısının 70'i geçtiğini duyurmuştu.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

İdris Kartal

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading