Yandex Metrica

Hindistan-ABD işbirliği deşifre oldu: Bangladeş'in içişlerine karışmışlar

Hindistan-ABD işbirliği deşifre oldu: Bangladeş'in içişlerine karışmışlar

Bangladeş iç siyasetini kendi çıkarları doğrultusunda şekillendirmeye çalışan Hindistan'ın Bangladeş'te 7 Ocak'ta yapılan genel seçim öncesinde ABD'li yetkililerle bir araya gelip Şehy Hasina Vecid'in iktidarda kalması için baskı yaptıkları ortaya çıktı.

Dünya

16.08.2024, 11:26

Bangladeş'te öğreci protestoları gerilimi iyice artırmış ve Başbakan Şeyh Hasina Vecid, ülkeyi terk ederek Hindistan'a kaçmıştı. Hindistan, Şehy Hasina'yı ülkesine kabul etmiş ve Bangladeş'teki olayları dikkatle izlediğini belirtmişti. Ancak Hindistan'ın Bangladeş'te olaylar çıkmadan çok önce ABD ile görüştüğü ve Şeyh Hasina'nın iktidarda kalması için ABD'li yetkililere baskı yaptığı ortaya çıktı.

ABD merkezli The Washington Post gazetesinde yer alan habere göre Hintli yetkililer, Bangladeş'te 7 Ocak'ta yapılan genel seçim öncesinde ABD'li yetkililerle bir araya geldi ve Bangladeş'te yapılacak seçimlerden endişeli olduklarını belirtti. Seçimden zaferle ayrılan tarafın muhelefet değil Hasina olması gerektiğini bildiren Hintli yetkililer aksi durumda kendi güvenliklerinin tahlikeye gireceğini ABD'li yetkililere iletti. 

Schengen askıya alınıyor! Sınırlar kapatılacak: İşte etkilenecek ülkeler Schengen askıya alınıyor! Sınırlar kapatılacak: İşte etkilenecek ülkeler Haberi Görüntüle

BANGLADEŞ'TEKİ OLAYLAR

Bangladeş'teki olaylar 1971'deki Bağımsızlık Savaşı'nda görev alan kişilerin çocuklarına kamuda kontenjan ayrılması kararının ardından başladı. Temmuz ayında başlayan protestolar, Yüksek Mahkemenin ay sonunda kontenjan kotası oranlarını düşürmesiyle protestolara son verildiği duyurulmuştu.

Ülkede tabanı en güçlü partilerden biri olan Cemaat-i İslam Partisi şiddet olaylarından sorumlu tutulup yasaklanınca protestocular, bu kez de gösterilerde yaşamını yitirenler için "adalet" çağrısıyla sokaklara çıktı. Olaylarda yüzldece kişi hayatını kaybederken binlerce kişi gözaltına alınmıştı. Olaylar devam ederken konutundan ayrılan ve askeri helikopterle ülkeden ayrılan Başbakan Şehy Hasina Vecid, Hindistan'a gitmişti. Siyasi parti temsilcileriyle görüşen Bangladeş Ordu Komutanı General Waker-Uz-Zaman, Hasina'nın istifa ettiğini ve geçiş hükümeti kurulacağını duyurmuştu. Kurulan geçiş hükümetinimn başına ise Nobel ödüllü Muhammed Yunus getirilmişti.

Habere Tepki Ver

2

0

1

1

0

0

0

0

Yorumlar (0)

İdris Kartal

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading