İHA'lar bir bir avlamıştı: Abrams'ı çelik kafese koyacaklar

İHA'lar bir bir avlamıştı: Abrams'ı çelik kafese koyacaklar

Rus İHA'ların bir bir avladığı Amerikan yapımı M1 Abrams'a Ukrayna işi önlem! "Çelik Cephe" adlı ortak bir Ukrayna ağır sanayi girişimi, artık M1 Abrams tank taretlerinin üzerine inşa edilen bir çelik kafes geliştirdi. Son çare olarak geliştirilen çelif kafes bakalım Abrams'ı koruyabilecek mi?

Dünya

14.06.2024, 16:51

Dronlar 21. yüzyılın savaşlarının ayrılmaz bir parçası haline geldi. Ukrayna'da da her iki tarafta da yaygın olarak kullanılıyorlar. Ancak bu, diğer silah sistemleriyle ilgili bir sorun yaratıyor: Kullanılan tankların çoğu, mühendislerin drone saldırıları gibi hiçbir şeyle uğraşmak zorunda olmadığı bir dönemden geliyor.

Amerikan haber dergisi Newsweek'in haberine göre Kiev artık buna tepki gösteriyor ve ABD'nin bağışladığı Abrams tanklarını drone saldırılarına karşı güvenli hale getirmek istiyor. 70 tonluk tanklar çoğunlukla doğu Ukrayna'da kullanılıyor.

İsrail'den Lübnan'a hava saldırısı: 3 asker hayatını kaybetti İsrail'den Lübnan'a hava saldırısı: 3 asker hayatını kaybetti Haberi Görüntüle

ANTİ DRONE KORUMASI

"Çelik Cephe" adlı ortak bir Ukrayna ağır sanayi girişimi, artık M1 Abrams tank taretlerinin üzerine inşa edilen bir çelik kafes geliştirdi. Metinvest Grubu'nun Steel Front girişimi kapsamındaki operasyon müdürü Oleksandr Myronenko Newsweek'e, "Bu tasarımların tankların korunmasına yardımcı olacağından ve onlara ek koruma sağlayacağından eminiz." ifadelerini kullandı.

Ek koruma fikri yeni değil. İki yıldan fazla süren savaş sırasında, çeşitli, çoğunlukla doğaçlama kule kalkanları tekrar tekrar ortaya çıktı. Bunlar, tankların hassas bölgelerini zayıf noktalara yapılan kontrollü saldırılardan korumayı amaçlamaktadır.

Hafif silahlar uzmanı Matthew Moss, Steel Front'un anti-drone kalkanlarının "iyi yapılmış gibi göründüğünü ve drone'lara karşı benzer koruma sağlaması amaçlanan Rus Kaplumbağası versiyonunun daha doğaçlama zırhıyla tam bir tezat oluşturduğunu" söylüyor. Ukrayna savaşı ve zırhlı araçların drone karşıtı önlemlere uyarlanması.

Hayalet avcısı BeiDou! F-22 ve F-35'in maskesi düşecek! Hayalet avcısı BeiDou! F-22 ve F-35'in maskesi düşecek! Haberi Görüntüle

AMRAMS'A ÇELİK ZIRH

Moss, Newsweek'e Ukrayna versiyonlarının tankın hareketlerini engellediğini ve mürettebatın görünürlüğünü daha az engellediğini söyledi. Yeni kafesler aynı zamanda M1 Abrams'ın taretlerinin yanlarını ve tankın arkasındaki mühimmat saklama kutusunu da kapsıyor. Bunun aracın "en zayıf noktalarından" biri olduğunu ekledi.

Moss, "Ekran ile gövde arasındaki mesafenin FPV'lere karşı tam koruma sağlayacak kadar büyük olup olmadığını göreceğiz" dedi. Bu muhtemelen dört kişilik Abrams mürettebatının tank sürücüsü ve nişancısının dijital ekranlarına atıfta bulunuyor.

Katil İsrail ordusu şokta! Hizbullah, hava savunma sistemini nasıl deldi? Katil İsrail ordusu şokta! Hizbullah, hava savunma sistemini nasıl deldi? Haberi Görüntüle

TANK AVCILARI

Drone'lar tankların önemli kısımlarına zarar vermek ve hatta araçları devre dışı bırakmak için etkili bir şekilde kullanılabiliyor. İHA'ların başarılı bir saldırısının ardından ağır zırhlı araçlar, topçu ve tanksavar füzeleri için kolay bir av haline geliyor. Çelik Cephe girişiminden Myronenko, "Dronlar şu anda tanklar ve Ukrayna ordusunun kullandığı diğer tüm zırhlı araçlar için en büyük tehdidi oluşturuyor" dedi.

Yükseltmeyi ilk alan Ukrayna'nın T-72 gibi Sovyet dönemi tankları oldu. Myronenko'ya göre bağışlanan 31 Abrams'ın tasarımları daha sonra geldi. ABD'nin bağışladığı Bradley piyade savaş araçlarında şu anda iyileştirmeler yapıldığını da sözlerine ekledi. Abrams'ın kalkanları, T-72'ye bağlı kafeslerden daha büyüktür. Steel Front girişiminin bir parçası olarak halihazırda inşa edilmiş olan 25 kafesten yedisi Abrams'a göre tasarlandı.

Abrams'lar yalnızca Ukrayna'nın 47. Mekanize Tugayı tarafından kullanılıyor. Tanklar uzun süre Avdiivka için verilen mücadelenin ana parçasıydı. Abrams'ın Ukrayna şehrinin batısında savaşan Rus güçleriyle çatışmalarının görüntüleri düzenli olarak yayınlandı.

Ruslar Golan'dan çekildi, yine İdlib'e saldırıyor: Türk ordusu Esed rejimi ve PKK'lıları vuruyor Ruslar Golan'dan çekildi, yine İdlib'e saldırıyor: Türk ordusu Esed rejimi... Haberi Görüntüle

31 ABRAMS'IN 5'İ HURDA OLDU

Associated Press'in haberine göre Ukrayna, ABD tarafından bağışlanan 31 adet M1 Abrams'tan toplamda beşini kaybetti. Üst düzey bir ABD savunma yetkilisi, Ukrayna savaş alanında insansız hava araçlarının çoğalmasının "artık keşfedilme korkusu olmadan üzerinden geçebileceğiniz açık arazi olmadığı" anlamına geldiğini söyledi.

Abrams tankları tedbir amacıyla cepheden çekilmişti. ABD Genelkurmay Başkan Yardımcısı Amiral Christopher Grady, Ukraynalılar ve ABD'nin tankların kullanımına ilişkin taktiklerinin yeniden yönlendirilmesini tartışmak istediklerini söyledi. Associated Press'e verdiği röportajda Grady, "Savaşın nasıl geliştiği göz önüne alındığında, insansız hava sistemlerinin (drone) her yerde olduğu bir ortamda tanklar savunmasız olabilir" dedi ve tankların savaşta hala önemli olduğunu ekledi.  Her ne kadar AP, 5 Abrams'ın etkisiz hale getirildiğini duyursa da aktarılan bilgilere göre Harp alanında 14 Abrams'ın kullanılamaz hale geldiği biliniyor. Ayrıca Abrams'ın 3 tanesi Moskova'da sergileniyor.

Habere Tepki Ver

18

0

6

1

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading