Yandex Metrica

İkinci Dünya Savaşı'nın kanlı hatırası: USS Harder Çin Denizi'nde yatmaya devam ediyor

İkinci Dünya Savaşı'nın kanlı hatırası: USS Harder Çin Denizi'nde yatmaya devam ediyor

İkinci Savaş'ın en ünlü Amerikan denizaltılarından biri olan ilk USS Harper (SS 257), omurgası üzerinde ve neredeyse sağlam bir şekilde Güney Çin Denizi'nin yaklaşık 1.140 metre derinliğinde, Filipin adası Luzon açıklarında bulunmuştu. İkinci Dünya Savaşı'nın kanlı yüzünü gösteren USS Harper o döneme ışık tutuyor.

Dünya

28.05.2024, 17:14

İkinci Dünya Savaşı'nda Japonlar tarafından batırılan USS Harper, ABD Donanması Tarih ve Miras Komutanlığı (NHHC) tarafından doğrulandı. NHHC, 79 mürettabatı ile birlikte okyanusa gömülen, Samuel David Dealey (1906-1944) komutasındaki denizaltının USS Harper olduğunu aktardı.

Emekli bir ABD Donanması tümamirali olan NHHC Direktörü Samuel J. Cox, "Özgürlük gibi zaferin de bir bedeli olduğunu unutmamalıyız" dedi.

"Boğaza kadar" olarak adlandırılan bir saldırıda Harder, daha sonra NHHC tarafından alıntılanan Japon kayıtlarının ortaya çıkardığı gibi, Japon eskort gemisi CD-22'ye üç torpido ateşledi ve onlardan kaçmayı başardı. Japon gemisi, köprünün arkasındaki denizaltıya çarpan, onu ve mürettebatını Luzon adası açıklarında batıran bir dizi derinlik bombası fırlatarak karşılık verdi.

Kanada'nın AIP denizaltıları Arktik'e iniyor! Rusya'nın yeni kabusu Kanada'nın AIP denizaltıları Arktik'e iniyor! Rusya'nın yeni kabusu Haberi Görüntüle

8 GEMİ DAHA KEŞFEDİLDİ

Harder, denizaltının en başarılısı olan önceki devriyesinde dört gün içinde üç destroyeri düşürmüş ve diğer ikisine de ağır hasar vermişti. Saldırıları Amiral Ozawa'nın Mobil Filosunu Tawi-Tawi'den bir gün önce ayrılmaya zorladı, bu da Japon planlarını alt üst etti ve sonraki savaşta uğradıkları yenilgiye katkıda bulundu.

Harper'ın enkazının yeri , Filipinler Ulusal Müzesi ile iş birliği içinde Lost 52 Projesi tarafından tespit edildi. Tiburon Subsea CEO'su Tim Taylor'ın, II. Dünya Savaşı'nda kaybedilen 52 Amerikan denizaltısının dinlenme yerini keşfetmeye yönelik bu girişimi, USS Grayback (SS 208), USS Stickleback (SS 415), USS Stickleback (SS 415) gibi sekiz gemi daha keşfetti. USS R-12 (SS 89), USS S-26 (SS 131), USS S-28 (SS 133) ve USS Grunion (SS 216).

Tuğamiral Cox, Project Lost 52'ye, "efsanevi kaptanları Komutan Sam'in yönetimindeki, özellikle cüretkar saldırılarla Japon savaş gemilerinin çoğunu batıran 'Hit 'em HARDER' denizaltısının mürettebatının cesaretini bir kez daha onurlandırma fırsatı sağladığı için" teşekkür etti.

İngilizler harita çizip burada petrol var demişlerdi! O ilimizde petrol arama çalışmaları başlayacak İngilizler harita çizip burada petrol var demişlerdi! O ilimizde petrol... Haberi Görüntüle

BURASI SAVAŞ MEZARI

Dealey, hayattayken aldığı çeşitli onurlara, ölümünden sonra ABD Kongre Onur Madalyası'nı ekledi ; "beşinci savaşı sırasında USS Harder'ın komutanı olarak görev çağrısının ötesinde, hayatını tehlikeye atarak gösterdiği cesaret ve gözüpeklik için" Japonya'nın kontrolündeki sularda devriye geziyor.

NHHC, USS Harder'ın kalıntılarının ABD yasalarınca korunduğunu ve Donanma Bakanlığı'nın yetkisi altında olduğunu ve müdahaleci olmayan faaliyetlere izin verilse de, batık bir ABD askeri gemisini rahatsız edebilecek her türlü faaliyete kurum tarafından izin verilmesi gerektiğini hatırlatır. Çünkü burası bir savaş mezarı.

Habere Tepki Ver

1

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading