Yandex Metrica

Imane Khelif kimdir? Imane Khelif kadın mı erkek mi?

Imane Khelif kimdir? Imane Khelif kadın mı erkek mi?

2024 Paris Olimpiyat Oyunları'nda çok konuşulacak bir olay yaşandı. Kadın boks müsabakasında  İtalyan kadın boksör Angela Carini Cezayirli Imane Khelif ile karşılaştı. Carini rakibinin trans birey olması nedeniyle maçın başlamasının ardından maçtan çekildi. Khalif'in cinsiyeti hakkında ortaya atılan iddilar çok konuşuldu. Imane Khelif kimdir? Imane Khelif kadın mı erkek mi?

Gündem

01.08.2024, 17:28

Cezayirli kadın boksör Imane Khelif 2023 yılında cinsiyet uygunluk testinde başarısız olduğu iddiası ile turnuvalardan men edilmişti. Ancak Imane Khelif başlattığı mücadele sonucu turnuvalara katılma hakkını yeniden kazandı. Paris 2024 Olimpiyatlarında İtalyan kadın boksör Angela Carini ile İmane Khelif karşı karşıya geldi. Maçın 46. saniyesinde Carini maçı gözyaşları içinde terk etti. Carini'nin maçtan çekilmesi ile Busenaz ile eşleşen İmane Khelif'in cinsiyet durumu yeniden tartışma konusu oldu. Imane Khelif kimdir? Imane Khelif kadın mı erkek mi, transeksüel mi? soruları sıkça sorulmaya başlandı.

Teğmenlere soruşturma açıldı mı? MSB'den iddialara yanıt Teğmenlere soruşturma açıldı mı? MSB'den iddialara yanıt Haberi Görüntüle

IMANE KHELİF KİMDİR?

Cezayirli Imane Khelif, çeyrek finalde Busenaz Sürmeneli'nin rakibi oldu.

İtalyan kadın boksör Angela Carini Imane Khelif ile karşılaştığı maçtan çekilmişti. Yarıştan çekilen İtalyan sporcu gözyaşlarını tutamadı. 

Imane Khelif Cezayirli Cezayir'i Tokyo'daki 2020 Yaz Olimpiyatları'nda temsil etti.

Yeni Delhi 2018 AIBA Kadınlar Dünya Boks Şampiyonası'nda Imane Khelif ilk kez katıldı ve ilk turda elendikten sonra 17. oldu. Daha sonra Rusya'da düzenlenen 2019 AIBA Kadınlar Dünya Boks Şampiyonası'nda Cezayir'i temsil etti ve Natalia Shadrina'ya karşı ilk turda elendikten sonra 33. oldu. Khelif, Japonya Tokyo'daki 2020 Yaz Olimpiyatları'nda hafif sıklette Cezayir'i temsil etti. Çeyrek finalde İrlandalı Kellie Harrington tarafından yenildi.

Khelif, 2022 IBA Kadınlar Dünya Boks Şampiyonası'na katıldı ve Hollandalı Chelsey Heijnen'i yenerek finale çıkan ilk Cezayirli kadın boksör oldu. Finalde İrlandalı Amy Broadhurst ile karşılaştı ve yenildi.

CHP'nin beyni 'emcüklendi': Özgür Özel kendi başdanışmanını yalanladı CHP'nin beyni 'emcüklendi': Özgür Özel kendi başdanışmanını yalanladı Haberi Görüntüle

IMANE KHELİF ERKEK Mİ KADIN MI?

Cezayirli Imane Khelif 2023 IBA Kadınlar Dünya Boks Şampiyonası'nda, cinsiyet uygunluk testinde başarısız olduğu gerekçesiyle diskalifiye edilmişti.

Son zamanlarda internette ise Imane Khelif'in erkek yada trans birey olduğu iddiaları ortaya atılmıştı. Bu iddialar Cezayirli boksör Khelif’in sözcüsü Rosario Coco tarafından yalanlandı.

Coco Imane Khelif'in "interseks" birey olduğunu belirtti. 

Coco, "Cezayirli atlet Imane Khelif trans bir kadın değil. Kendisi hakkında edindiğimiz bilgilere göre, her zaman bir kadın olarak sosyalleşmiş ve spor yapmış bir interseks birey." dedi.

interseks nedir?

İnterseks bireyler, biyolojik cinsiyet özellikleri tipik erkek veya kadın kategorilerine uymayan bireylerdir ve bu çeşitlilik, cinsiyetin biyolojik ve toplumsal bir spektrum olduğunu göstermektedir.

İsrail'in katlettiği Ayşenur Ezgi Eygi’nin naaşı Türkiye'ye getirilecek mi? Defin yeri belli oldu İsrail'in katlettiği Ayşenur Ezgi Eygi’nin naaşı Türkiye'ye getirilecek mi? Defin... Haberi Görüntüle

IMANE KHELİF  TARTIŞMASI

Mart 2023'te Khelif, Yang Liu'ya karşı altın madalya maçından kısa bir süre önce cinsiyet uygunluk testinde başarısız olduğu için 2023 IBA Kadınlar Dünya Boks Şampiyonası'ndan diskalifiye edildi. Uluslararası Boks Birliği (IBA) başkanı Umar Kremlev, bir DNA testinin Khelif'in XY kromozomlarına sahip olduğunu gösterdiğini ve "meslektaşlarını kandırmaya ve kadınmış gibi davranmaya çalıştıklarını" söyledi.  Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) daha sonra Khelif'in yüksek testosteron seviyeleri nedeniyle diskalifiye edildiğini söyledi.  Buna karşılık Khelif, diskalifiyenin Cezayirli bir boksörün kazanmasını engellemek için bir komplo olduğunu iddia etti. 

Önceki yönetim sorunları ve hakem skandalları nedeniyle IBA, Paris'teki 2024 Yaz Olimpiyatları'nda boks müsabakalarını düzenlemekten men edildi. IOC, önceki Yaz Olimpiyatları'ndaki kurallara dayanan farklı bir dizi kural kullanarak turnuvanın sorumluluğunu üstlendi. IOC, Khelif'in bu kriterler altında yarışmasına izin verdi ve "yarışmanın uygunluk ve giriş düzenlemelerinin yanı sıra geçerli tüm tıbbi düzenlemelere uyduğunu" belirtti. IOC'nin kararı, eski boks dünya şampiyonu Barry McGuigan da dahil olmak üzere tartışma ve eleştiri konusu oldu.

Habere Tepki Ver

2

3

3

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Mehmet KARAKOCA

TRHaber.com - Gündem


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading