Yandex Metrica

Sitede Ara

İngilizler 6. nesil uçaktan vazgeçiyor: Rusya ile savaşa gireceğiz, TEMPEST'in sırası mı!

İngilizler 6. nesil uçaktan vazgeçiyor: Rusya ile savaşa gireceğiz, TEMPEST'in sırası mı!

Rusya ile 2028 yılına kadar doğrudan savaşacaklarını düşünen İngilizler, 6. nesil uçak projesi TEMPEST'i ciddi anlamda sorgulamaya başladı. Bir savaş yaklaşırken öncelik sırasının halihazırdaki uçak ve mühimmatlar olduğu fikri öne çıkıyor. İngiliz havacılık duayeni, küresel bir savaşın yaşanması halinde TEMPEST'i tamamlamanın imkansız olacağını vurguluyor.

Savunma

20.07.2024, 01:24

İtalya ve Japonya ile birlikte 6. nesil savaş uçağı TEMPEST projesi üzerinde çalışan İngiltere, 3. Dünya Savaşı emarelerinin artmasıyla birlikte bu plandan vazgeçme sinyali vermeye başladı. 

2030'lardan sonra hazır olacak uçağı beklemenin mantıklı olmadığını, çünkü Rusya ile muhtemel bir savaşın yaklaştığını belirten kesimler İngiliz yönetiminde destek buluyor. 

Skynews haberine göre İngiliz havacılığının önde gelen uzmanı Prof. Justin Bronk, "2028'de Rusya ile doğrudan bir savaş patlak verebilecekken FCAS/TEMPEST gibi son derece pahalı ve uzun süreli tedarik programı akıllıca mı?" dedi. 

TEMPEST projesi uçağına ilişkin kavramsal tasarım çalışmaları sürüyor.

Hava ve Uzay Şefleri Konferansı'nda yaptığı konuşmada Bronk, "Ukrayna'da işleri tersine çevirmemiz gerekiyor. Aynı zamanda önümüzdeki 2-3 yıl içinde kendi savunmamızı da düzene sokmamız gerekiyor. Halihazırdaki savaş uçaklarına ve silahlara yatırım yapmak gerekiyor" ifadelerini kullandı. 

Türkofobik Hindistan'da çarpıcı soru: Osmanlı günleri geri mi dönüyor? Türkofobik Hindistan'da çarpıcı soru: Osmanlı günleri geri mi dönüyor? Haberi Görüntüle

SOMUT UÇAKLARA YOĞUNLAŞIN, MÜHİMMAT SATIN ALIN

İngiltere'nin önünde sadece 2-3 yılın kaldığını ileri süren Bronk, "Önünüzde 2-3 yıl var ve o noktaya kadar hazır olmanız gerekiyor. Eğer biraz endişeli görünüyorsam, bunun nedeni gerçekten endişeli olmamdır. Önümüzdeki bu kısa süre içerisinde büyük ölçekli tedarik programlarına bakmayı bırakın" şeklinde tavsiyede bulundu. 

İngiliz Hava Kuvvetleri eski pilotu Justin Bronk

"Şu anda sipariş ettiğiniz somut uçaklar varsa harika, onları üretim hattında tutun. Ancak bunun dışında yeni siparişlerin teslimi için zamanınız olmaz. Mühimmat satın alın, yedek parça satın alın, kilit filolarınız için bakım sözleşmelerinizin kapsamını genişletin" diyen Prof. Bronk, önümüzdeki 5 yıl içerisinde Avrupa'da geniş ölçekli bir savaşın çıkması halinde TEMPEST projesinin tamamlanmasının imkansız hale geleceğini söyledi. 

Savaşta bir ilk daha: Kamikaze hava savunma sistemi, Lancet'i, Zala'yı, Orlan'ı vuruyor Savaşta bir ilk daha: Kamikaze hava savunma sistemi, Lancet'i, Zala'yı,... Haberi Görüntüle

AMERİKALILAR BİLE NGAD'I PAHALI BULDU

Bronk, "Çünkü küresel ekonomi tamamen çökecek, her şeyi bu savaşa yönlendirmek zorunda kalacağız. Zaten ABD ve Çin savaşa girerse TEMPEST daha da imkansız hale gelir" açıklamasında bulundu.

ABD'deki 6. nesil uçak 'NGAD' projesinin de tartışılmakta olduğunu hatırlatan "Eğer ABD Hava Kuvvetleri bile NGAD'ı karşılayamayacaklarını düşünüyorsa biz Avrupa'da bunu nasıl yapacağız, iyice düşünmemiz gerekiyor" dedi. 

İngiltere'de savunma programlarına yön veren Stratejik Savunma İnceleme (SDR) raporunda, ilk teslimatı 10 yılı bulacak TEMPEST uçaklarına sınırlı fon ayırmanın Rus tehdidini caydırmak için yeterli olmayacağı vurgulanıyor. Bu nedenle İngiliz savunma devi BAE Systems için hayati önem taşıyan TEMPEST projesinin geleceği belirsiz bir hâl aldı. 

F-16 ve Eurofighter yasağı sürerken Norveç'e bile ambargo başlattılar: NATO'da Yahudi çatlağı F-16 ve Eurofighter yasağı sürerken Norveç'e bile ambargo başlattılar: NATO'da... Haberi Görüntüle

SKYNEWS: BAKAN GARANTİ VEREMEDİ 

İngiltere Silahlı Kuvvetler Bakanı Luke Pollard, projeyi 'gerçekten önemli' olarak niteliyor ancak 'şu anda' hangi askerî teçhizatın önemli olduğuna bakmak gerektiğini belirtiyor. 

İngiliz Skynews'e göre, Bakan Pollard, İngiltere-Japonya-İtalya ortaklığındaki savaş uçağı projesinin geleceğine ilişkin bir garanti veremiyor. Oysa proje, geçtiğimiz yıl yayınlanan SDR raporunda güçlü bir şekilde desteklenmişti. 

Rusya ile savaş ihtimalinin artmasıyla birlikte İngilizlerin TEMPEST yerine daha çok Eurofighter üretimine ağırlık vermesi bekleniyor. 6. nesil uçak projesinde İngiltere'nin ortağı İtalya, 24 adet Eurofighter Typhoon satın almak için sipariş vermeye hazırlanıyor. 

Boeing ve Lockheed Martin şirketlerinin ayrı ayrı çalıştığı Amerikan NGAD (Yeni Nesil Hava Hakimiyeti) uçakları, bilgisayar modellemesinde böyle görünüyor.

 

 

Habere Tepki Ver

1

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading