Yandex Metrica

Sitede Ara

İngiltere'den İsrail'e şok! Londra Netanyahu'nun tutuklanma talebine itirazını geri çekecek

İngiltere'den İsrail'e şok! Londra Netanyahu'nun tutuklanma talebine itirazını geri çekecek

İngiltere Uluslararası Ceza Mahmeksi'nin (UCM) İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu hakkındaki tutuklama kararına kararına itirazını, haftasonuna kadar geri çekeceği iddia edildi.  

Dünya

25.07.2024, 22:41

Lider değişikliğine giden İngiltere'den İsrail'e şok! İngiltere'de Keir Starmer liderliğindeki yeni İşçi Partisi hükümetinin Temmuz ayından itibaren Ortadoğu politikası kapsamında attığı adımlar, müttefiki ABD'den uzaklaşmasının ilk sinyalleri olarak görülüyor.

ABD merkezli New York Times gazetesinde yer alan makalede, isimlerini vermek istemeyen iki yetkiliye göre Starmer hükümeti, UCM'nin Netanyahu hakkında tutuklama kararı vermesi durumunda hükme uyacağı belirtildi.

Hatırlanacağı üzere eski Başbakan Rishi Sunak liderliğindeki Muhafazakarlar, 10 Haziran'da Lahey merkezli uluslararası mahkemenin İsrail vatandaşları üzerinde yargı yetkisine sahip olmadığını iddia ederek, Netanyahu'nun tutuklanma kararı talebine itirazda bulunmuştu. 

UCM Başsavcısı Karim Khan, İsrail Başbakanı Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında “insanlığa karşı suç işlemeleri ve savaş suçlusu oldukları” gerekçesi ile tutuklama kararı başvurusunda bulunmuştu.

Başsavcı Khan İsrailli yetkililere ek olarak Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye, Hamas'ın Gazze'deki lideri Yahya Sinvar ve Hamas'ın askeri kanadı İzeddin el Kassam Tugayları'nın lideri Muhammed ed-Dayf hakkında da başvuruda bulundu. 

Başsavcı Khan'ın Netanyahu ve Gallant hakkında tutuklama emri çıkarma kararı İsrail'in ve ABD'deki müttefiklerinin sert tepkisine yol açtı.

Canlı yayında tüm dünyayı kandırmaya çalıştı! Netanyahu'nun 'harita' oyunu: Batı Şeria'daki şehirleri göstermedi! Canlı yayında tüm dünyayı kandırmaya çalıştı! Netanyahu'nun 'harita' oyunu: Batı... Haberi Görüntüle

İNGİLTERE İTİRAZINI GERİ ÇEKECEK

Lider değişikliğine giden İngiltere hükümetinin Temmuz ayından itibaren Ortadoğu politikası kapsamında attığı adımlar, müttefiki ABD'den uzaklaşmasının ilk sinyalleri olarak görülüyor. Öyle ki İngiliz hükümeti Netanyahu'nun tutuklanmasına yaptığı itirazı geri çekmeye hazırlanıyor. 

Öte yandan İngiltere Dışişleri Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansına (UNRWA) 21 milyon sterlinlik mali desteği yeniden başlatacağını açıkladı.

İngiltere UNRWA çalışanlarına 7 Ekim'de başlayan İsrail-Hamas savaşına karıştıkları iddiaları üzerine 27 Ocak'ta desteğini durdurmuştu. 

Temmuz ayında yapılan genel seçimler öncesinde İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy, Ortadoğu ülkeleri ile yakın ilişki kurulacağını belirtmişti. İngiltere'nin yeni Ortadoğu politikası kapsamında Dışişleri Bakanı Lammy, 14 Temmuz'da İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Kudüs’te, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’la Ramallah'ta bir araya gelerek, tüm esirlerin serbest bırakılması ve Gazze'ye giren insani yardım miktarının önemli ölçüde artırılması gerektiğini belirtilmişti.

Almanya'da İslam karşıtı propaganda: Tepki sonrası geri adım attılar Almanya'da İslam karşıtı propaganda: Tepki sonrası geri adım attılar Haberi Görüntüle

İNSANİ ARA BASKISI

İngiltere'de hem İşçi Partisi hem de bir önceki Muhafazakar hükümet, Gazze’ye saldırıların ardından derhal ateşkes çağrısı yapmaktan kaçınmış ve "insani ara” gibi ifadelerle durumu ele almıştı.

İşçi Partisi'nin Gazze'deki çatışmalara ilişkin duruşu 4 Temmuz'da yapılan seçimlerinde oy kaybına yol açmıştı. Parti ezici bir zafer kazanmış olsa da Filistin yanlısı bağımsızlar, Müslüman nüfusun yoğun olduğu birkaç bölgede İşçi Partisi adaylarını saf dışı bırakmıştı. İktidara gelmesinin ardından Başbakan Keir Starmer, geçen hafta Netanyahu’ya "açık ve acil bir ateşkes ihtiyacı" olduğunu söylemişti.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading