Yandex Metrica

Irak Başbakanı Sudani'den Kalkınma Yolu Projesi'ne özel önem: Türkiye ile sürekli iletişime vurgu yaptı

Irak Başbakanı Sudani'den Kalkınma Yolu Projesi'ne özel önem: Türkiye ile sürekli iletişime vurgu yaptı

Irak Başbakanı Sudani, Türkiye ile kısa süre önce imzalanan mutabakat zaptlarının uygulanmasının hızlandırılması için yapılacak çalışmaların talimatını verdiği ve Kalkınma Yolu Projesi'nin hayata geçirilmesi için Türkiye ile sürekli iletişmde kalınmasının önemine vurgu yaptığı bildirildi.

Dünya

30.05.2024, 00:43

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani'nin gündeminde Türkiye ile imzalanan anlaşmalar vardı. Irak basınında yer alan haberlere göre Sudani, ilgili bakanlıklara Türkiye ile imzalanan mutabakat zaptının uygulanmasını hızlandırmak amacıyla çalışma planı hazırlanması talimatı verdi. 

Irak'ın kuzey komşusu Türkiye ile arasındaki münasebetlere yön veren konulardan biri de su meselesi. İki ülke arasında hazırlanacak su projelerinin önemine de değinen Sudani, bu konuyla ilgili imzalanan çerçeve anlaşmasının uygulanması için özel yüksek komisyon kurulması talimatı verdi. Oluşturulacak bu komisyonun çalışmaları hızlandırması bekleniyor. 

Kalkınma Yolu Projesi'ne de temas eden Irak Başbakanı, bu projenin hayata geçirilmesi için Türkiye ile sürekli iletişimde kalınmasının önemine vurgu yaptı. 

Artık kimse işsiz kalmayacak! Bu meslekler 2025 yılına damgasını vuracak! Artık kimse işsiz kalmayacak! Bu meslekler 2025 yılına damgasını vuracak! Haberi Görüntüle

ERDOĞAN'IN TARİHİ IRAK ZİYARETİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 22 Nisan'da Irak'ın başkenti Bağdat'ı ziyaret etmiş ve burada önemli anlaşmalara imza atmıştı. "Irak Cumhuriyeti ile Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Su Alanında İşbirliği Çerçeve Anlaşması" ve "Stratejik Çerçeveye İlişkin Mutabakat Zaptı"na atılan imzalarla birlikte iki ülke farklı alanlarda 24 işbirliği anlaşması imzalamıştı. Ayrıca Irak, Türkiye, Katar ve BAE arasında, Kalkınma Yolu Projesi'nde işbirliğine ilişkin 4'lü mutabakat zaptı da imzalanmıştı.

ABD, bu tartışmayı bekliyor! Biden ile Trump kozlarını TV'de paylaşacak: Yepyeni kurallar var ABD, bu tartışmayı bekliyor! Biden ile Trump kozlarını TV'de paylaşacak:... Haberi Görüntüle

KALKINMA YOLU PROJESİ NEDİR?

Kalkınma Yolu Projesi, Irak'tan Türkiye'ye kadar kara ve demiryoluyla inşa edilecek liman ve kentleri barındırıyor. Bu proje ayrıca petrol dışı sürdürülebilir ekonominin temeli olarak da nitelendiriliyor. Kalkınma Yolu Projesi'yle Irak, güneydeki Fav Limanı'ndan Türkiye sınırına kadar uzatılması planlanan ulaştırma ağıyla Basra'yı Türkiye'ye, dolayısıyla Asya'yı Avrupa'ya, Körfez'i de Türkiye'ye bağlamış olacak.

Habere Tepki Ver

6

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

İdris Kartal

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading