İshale ne iyi gelir? İshal nasıl geçer?

Oldukça sıkıntılı bir süreci olan ishal nedir? İshale ne iyi gelir? İshalin belirtileri nelerdir? Gibi merak edilen soruların cevaplarını sizler için hazırladık.
Yaşandığı zaman günlük hayata etki eden ve sıkıntılı bir durum olan ishal, yetişkinlerin ve çocukların sıkça karşılaştığı hastalıklardan biridir. Peki ishal nedir? İshal nasıl geçer? Tüm merak edilen bu soruların cevaplarını sizler için hazırladık.
Sürekli tuvalete çıkma ihtiyacı hissetmek ve bunun yanında bir de karın ağrısı çekmek, gününüzü mahvedebilir. Karın ağrısı ile başlayan ve sonrasında tuvaletten çıkamamaya kadar giden ishal, sosyal hayatımızı ve hayat kalitemizi en az seviyeye kadar indirir. Fakat endişelenmeyin çünkü ishali kolayca geçirebilecek bir sürü yöntem vardır.
İSHAL NEDİR?
Sürekli olarak tuvalete gitme ihtiyacı hissetmek ve bunun yanında şiddetli karın ağrısı yaşamak, çıkan dışkının sulu olması ishaldir. Sindirim sisteminin son halkası olan kalın bağırsaklardaki sıvı emiliminin gereken miktarda olmaması dışkının sulu kalmasına ve ishalin meydana gelmesine sebep olur.
İSHALİN NEDENLERİ NELERDİR?
Viral ve bakteriyel enfeksiyonların yanında parazitler, bağırsak sisteminde oluşan bozukluklar ya da bilinmeyen hastalıklar ishale neden olabilir. Tüm bunların yanında kullanılan bazı ilaçlar ya da gıda intoleransı da ishal olmanıza yol açabilir.
İSHAL BELİRTİLERİ NELERDİR?
-Karın bölgesinde oluşan kramplar,
-Ateş,
-Şişkinlik,
-Sulu dışkı,
-Bağırsaklarda hareketlilik.
İSHAL NASIL DURDURULUR?
İshal sırasında vücudunuz su kaybına uğradığı için yapmanız gereken ilk şey bol bol sıvı tüketmektir. Kaybedilen sıvı geri kazanıldığında iyileşme süreci daha hızlı olacaktır. Genelde ishal kendi kendine geçer fakat geçmeyen uzun süreli ishallerde ilgili hekime başvurulmalı ve antibiyotik tedavisine başlanmalıdır.
EVDE İSHAL NASIL GEÇER?
İshali evde kesmenin kolay yöntemleri vardır. Kaybedilen sıvının yerini doldurabilecek besinler tüketilmelidir. İshalken yemeniz gerekenler şunlardır:
-Beyaz pirinç (lapa),
-Haşlanmış patates,
-Muz,
-Elma sirkesi,
-Probiyotik besinler,
-Kızarmış ekmek,
-Elma püresi,
-Yulaf lapası,
-Haşlanmış tavuk,
-Tuzlu kraker,
-Tost,
-Leblebi,
-Yumurta,
-Yoğurt ve ayrandır.
Genel olarak ishale bir virüs veya bakteri neden olur ve iki ila üç gün içerisinde kendiliğinden geçer. Birçok kişi ishal olduğunda beslenme düzeni ile bunun üstesinden gelse de, bazılarının ilaç kullanması gerekebilir.
