Yandex Metrica

Sitede Ara

İskoçya'da bir çatı katında 5 Osmanlı padişahına ait portreler bulundu

İskoçya'da bir çatı katında 5 Osmanlı padişahına ait portreler bulundu

İskoçya'da nesillerdir aynı ailede olan bir evin çatı aralığında beş Osmanlı padişahına ait yağlı boya tablolar bulundu.

Kültür / Sanat

23.01.2024, 18:38

Sotheby's müzayede evi tarafından yapılan duyuruda tabloların 17. yüzyılda yapılmış olduğu belirtildi. Tabloların yaklaşık 100 senedir gün yüzüne çıkmadığı kaydedildi. Bulunan altı tablo arasında bir adet Kanuni Sultan Süleyman portresi de bulunuyor.

Çatı katında bulunan diğer padişah tabloları, 1. Bayezid, 1. Mehmet, 2. Murat ve 2. Bayezid'e ait. Aynı koleksiyonda, Timur İmparatorluğu'nun kurucusu Timurlenk'in de bir tablosu yer alıyor.

Altı hükümdara ait olan koleksiyon, İskoçya'nın Jedburgh kasabası yakınlarında 18. yüzyılın sonlarında yapılan ve Lothian Markizi'ne ait bir malikanede ortaya çıktı.

Tabloların buraya gelmeden önce Edinburgh'taki Newbattle Abbey'de 1700'lü yıllara kadar sergilendiğine ilişkin kayıtlar bulunuyor.

Newbattle Türkler'i olarak satışa çıkarılan koleksiyon, ailenin erken nesil bir üyesi tarafından 1723 yılında satın alınmış.

Sotheby's İskoçya müdürü olan David Macdonald, portrelerin müthiş bir keşif olduğunu dile getirdi.

Müzayede evi koleksiyona 50 ile 70 bin sterlin arasında fiyat biçiyor.

Kanuni Sultan Süleyman'a ait tabloda 43 sayısı bulunuyor. Hükümdarın Irak'ı topraklarına kattığı seferdeki yaşına atıf için bu sayının koyulmuş olabilineceği düşünülüyor.

Yağlı boya tablolarda isimler Latince yer alıyor. Bir arada satılacak olan koleksiyondaki en büyük parça 63,5 x49 cm büyüklüğünde.

En küçük parça ise 57,1 x 44,3 cm.

Tabloların kim ya da kimler tarafından yapıldığı belirtilmedi.

Ancak koleksiyonun tarihi, 16. yüzyıl tarihçisi Paolo Giovio'nun çalışmalarına dayandırılıyor.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading