Sitede Ara

İslamofobi her yerde: GKRY'deki Osmanlı mirası cami tahrip edildi

İslamofobi her yerde: GKRY'deki Osmanlı mirası cami tahrip edildi

GKRY'de bulunan Limasol kentinde bulunan Osmanlı mirası Arnavut Camisi, saldırıya uğradı. Tahrip edilen ve duvarlarına yazılar yazılan cami için KKTC Dışişleri Bakanlığı, yaptığı yazılı açıklamayla saldırıyı kınadı.

Dünya

16.05.2024, 16:31

Kıbrıs Rum kesiminin Limasol kentindeki Arnavut Camisi'ne saldırı düzenlendi. Osmanlı mirası caminin duvarlarına yazılar yazılırken ve tarihi yapının belli bölümleri tahrip edildi. KKTC Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada saldırı şiddetle kınandı. Bakanlıktan yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı: "Bu saldırıyı, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nde (GKRY) bulunan İbrahimağa Köprülü Cami, Larnaka Büyük Cami ve Denya Camisi gibi birçok tarihi camimize belirli aralıklarla yapılan saldırılardan bağımsız yorumlamak mümkün değildir. Bu yöndeki saldırıların devamlılığı, Güney’deki ırkçı zihniyetin, Türk ve İslam varlığına karşı beslenen tahammülsüzlüğün açık bir tezahürüdür." Açıklamada ayrıca Güney Kıbrıs Rum yönetimine de eleştirilerde bulunuldu ve yönetimin camilere ve kutsal mekanlara yapılan saldırılara seyirci kalmaya devam ettiği ve bu tür eylemlere çanak tuttuğu belirtildi. 

Ortadoğu'da çok konuşulacak itiraf: Nasrallah öldürülmeden önce kabul etmişti Ortadoğu'da çok konuşulacak itiraf: Nasrallah öldürülmeden önce kabul etmişti Haberi Görüntüle

"MÜSLÜMANLAR KISITLANIYOR"

Açıklamada ayrıca Güney Kıbrıs'taki Rumların, KKTC'deki farklı kiliselerde kendi seçtikleri papazlarla toplu ibadet yapabildikleri belirtilirken 2019'dan bu yana Kuzey Kıbrıs'ta yaşayan Müslümanların cami ve tekkelere toplu ziyaretine ve kendi seçtikleri imamlarla ibadet yapmalarına Rum yönetiminin sadece bir kez müsaade ettiği hatırlatıldı.

İsrail, Lübnan'a şiddetli biçimde bombalıyor: Çok sayıda hedef vuruldu! Ölü ve yaralılar var İsrail, Lübnan'a şiddetli biçimde bombalıyor: Çok sayıda hedef vuruldu! Ölü... Haberi Görüntüle

"KKTC'DEKİ HOŞGÖRÜ GKRY'DE YOK"

Bakanlık, KKTC örneğini vererek kuzeyde Rumlara ibadet özgürlüğü sağlandığını ve hoşgörü gösterildiğini belirterek GKRY'nin aynı tavrı göstermediği vurgulandı. Açıklamada Güney Kıbrıs'ın, KKTC vatandaşlarının dini özgürlüklerine getirdiği bu kısıtlamalar ile camilere yapılan saldırıların cezasız bırakılmasının iki taraf arasındaki vizyon farklılığını gözler önüne serdiği kaydedilirken Güney Kıbrıs'tan, saldırının faillerini en kısa sürede bularak cezalandırması ve bu gibi saldırıların önlenmesi için gerekli tedbirleri alması istendi.

İsrail-Lübnan sınırında 21 günlük ateşkes olacak mı? Netanyahu'dan merak edilen soruya olay yanıt İsrail-Lübnan sınırında 21 günlük ateşkes olacak mı? Netanyahu'dan merak edilen... Haberi Görüntüle

KIBRIS VAKIFLAR İDARESİ DE SALDIRIYI KINADI

Bir kınama da Kıbrıs Vakıflar İdaresi'nden (EVKAF) geldi. Açıklamada son yıllarda Rum yönetimi sınırları içinde bulunan camilere yapılan saldırıların artmasından endişe duyulduğu belirtilirken "Yürüttüğümüz tüm çalışmalarda dil, din, ırk ayırt etmeden her mezhebe saygı duyuyor ve tüm dini eserlere sahip çıkıyoruz." ifadesi kullanıldı.

Netanyahu için dikkat çeken sözler: Sonu Hitler gibi olacak! Netanyahu için dikkat çeken sözler: Sonu Hitler gibi olacak! Haberi Görüntüle

AĞUSTOS AYINDA KÖPRÜLÜ HACI İBRAHİM AĞA CAMİİ KUNDAKLANMIŞTI

Ağustos 2023'te yine Limasol kentinde Köprülü Hacı İbrahim Ağa Camisi'ne kundaklama saldırısı düzenlenmişti. Dışişleri Bakanlığı, bu saldırıyı kınamış ve şu ifadeleri kullanmıştı:  "GKRY'nin Limasol kentinde bulunan Köprülü Hacı İbrahim Ağa Camisi'ne günün erken saatlerinde yapılan kundaklama saldırısını şiddetle kınıyoruz. Bu konu hakkında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamayı tümüyle destekliyoruz. 

Avrupa genelinde artmakta olan İslam karşıtlığının son örneği olan bu saldırı sadece Müslümanları hedef almakla kalmamakta, aynı zamanda ortak insanlık değerlerimize yönelik tehdidin ne denli ciddi boyutlara ulaştığını bir kez daha ortaya koymaktadır.

Diğer taraftan anılan saldırının gözler önüne serdiği nefret ve tahammülsüzlük, Kıbrıs Rum toplumunun bazı kesimlerinin Müslüman Kıbrıs Türkleriyle barış, huzur ve hoşgörü içinde bir arada yaşama anlayışından ne kadar uzak olduğuna işaret etmekte; Kıbrıs Türk tarafının iki devletli vizyonunun Kıbrıs meselesinin çözümüne yönelik yegane gerçekçi modeli oluşturduğunun ilave bir kanıtını teşkil etmektedir."

Habere Tepki Ver

0

1

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

İdris Kartal

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading