Yandex Metrica

İsrail basını: 'İsrail ile Hamas anlaştı, rehineler serbest bırakılacak'

İsrail basını: 'İsrail ile Hamas anlaştı, rehineler serbest bırakılacak'

İsrail basını Tel Aviv yönetiminin Hamas'la anlaşmaya vardığını ve ilk planda 33 rehinenin serbes bırakılacağını iddia etti. ABD Başkanı Biden, yeni bir ateşkes planı sunmuş, İsrail'den bu planı kabul etmesini istemişti.

Dünya

02.06.2024, 12:41

İsrail'in resmi yayın kuruluşu KAN, bu akşam önemli bir iddiada bulundu. adının açıklanmasını istemeyen siyasi bir kaynağın aktardığına göre İsrail, ilk aşamada canlı ya da ölü 33 rehinenin serbest bırakılmasını kabul etti. İkinci aşamada ise çatışmaların sona ermesini öngören anlaşmanın kabulü var. İsrail, bunu da kabul etmiş durumda.

ABD Başkanı Joe Biden'ın açıkladığı ateşkes ve rehine değişimi planına göre ilk aşama 42 günden oluşuyordu. İsrailli kaynak, bu aşamada askerler, kadınlar ve yetişkinler de dahil olmak üzere canlı veya ölü rehinelerin serbest bırakılmasının şart koşulduğunu bildirdi. Rehinelerin 6 hafta boyunca gruplar halinde serbest bırakılacağı ve sonunda iki taraf arasında kalıcı ateşkesin sağlanması öngörülüyor. 

İsrailli kaynak, ikinci aşamada kalan tüm rehinelerin serbest bırakılacağını ancak bunun iki taraf arasında savaşın tamamen durdurulmasına yönelik bir anlaşma olmadığı sürece gerçekleşmeyeceğini bildirdi. Üçüncü aşama ise ölen tüm rehinelerin cenazelerinin teslim edilmesini kapsıyor.

ABD Başkanı Joe Biden, Beyaz Saray'da yaptığı konuşmada İsrail'in 3 aşamadan oluşan yeni bir ateşkes planı sunduğunu belirtmişti. Yeni planın ilk aşamasında 6 haftalık bir ateşkes süreci, İsrail'in Gazze'deki yerleşim yerlerinden çekilmesi ve reninelerin bir bölümünün serbest bırakılması öngörülüyordu. İkinci aşamada erkek askerler dahil kalan tüm canlı rehinelerin serbest bırakılması ve üçüncü aşamada ise Gazze'nin yeniden inşa sürecinin gündeme gelmesi ve tarafların elinde kalan ölü rehinelerin teslim edilmesi öngörülmüştü.

İşkence, adam kaçırma, cinayet ve tecavüz! Savaş mültecileri Sahra yoluna itiyor: Ya ölüm ya sürgün İşkence, adam kaçırma, cinayet ve tecavüz! Savaş mültecileri Sahra yoluna... Haberi Görüntüle

NETANYAHU'DAN HER ZAMANKİ UZLAŞMAZ AÇIKLAMALAR

Fakat dünyaya canlı yayında ilan edilen bu plan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun uzlaşmaz tavrıyla yara almıştı. Netanyahu, Gazze'de tüm hedeflere ulaşılana kadar katliama devam eileceği mesajı vermekten geri durmadı. Hamas ise Biden'ın açıkladığı kalıcı ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılmasını öngören plana olumlu yaklaştığını duyurmuştu. 

İslam İşbirliği Teşkilatı'ndan dünyaya Gazze çağrısı: 'Acil önlemler alınmalı' İslam İşbirliği Teşkilatı'ndan dünyaya Gazze çağrısı: 'Acil önlemler alınmalı' Haberi Görüntüle

GANTZ: "ANLAŞMAYI DESTEKLEMEYE HAZIRIZ"

 İsrail Savaş Kabinesi üyesi Benny Gantz, hükümetin müzakere heyetince hazırlanan ve kabine tarafından onaylanan esir takası anlaşmasının genel hatlarını desteklemeye devam etmeye kararlı olduğunu söyledi. Yedioth Ahronoth gazetesinde yer alan habere göre İsrailli bakan, "(İsrail) müzakere heyeti tarafından hazırlanan ve Savaş Kabinesi tarafından oybirliğiyle onaylanan esirlerin serbest bırakılması anlaşmasının genel hatlarını desteklemeye devam etmeye kararlıyız." ifadesini kullandı. Gantz ayrıca "ABD, savaşın başlangıcından bu yana her zaman İsrail'in güvenliğine ve esirlerin geri dönüşüne olan bağlılığını özel bir şekilde göstermiştir ve biz Başkan Biden'a ve tüm Amerikalı dostlarımıza desteklerinden dolayı tam bir minnettarlık duyuyoruz." dedi.

Habere Tepki Ver

0

0

2

0

1

0

0

0

Yorumlar (0)

İdris Kartal

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading