Yandex Metrica

Sitede Ara

İsrail iyice sıkıştı: Esir takası görüşmeleri için Katar'a heyet gidiyor

İsrail iyice sıkıştı: Esir takası görüşmeleri için Katar'a heyet gidiyor

İçeriden ve dışarıdan büyük baskı gören İsrail Dışişleri Bakanı Binyamin Netanyahu, esir takası görüşmeleri için gelecek hafta Doha'ya yeniden heyet gönderilmesini kabul etti.

Dünya

06.07.2024, 00:29

İsrail Dış İstihbarat Servisi Mossad Direktörü David Barnea ile  Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al Sani bugün Katar'ın başkenti Doha'da bir görüşme gerçekleştirdi. Başbakan Binyamin Netanyahu, bu görüşmenin ardından gelecek hafta İsrailli müzakere ekibini göndemeyi kabul etti. 

Başbakanlık Ofisi'nden yapılan açıklamada İsrail ve Hamas arasında uçurumların devam ettiği vurgulandı. İsrail medyası ise taraflar arasında yapılacak olası bir anlaşma için haftalarca beklemek gerekebileceği belirtildi.

Mossad Başkanı Barnea'nın Doha'da yaptığı görüşmede  İsrail iç istihbarat teşkilatı Şin-Bet (Şabak) Direktörü Ronen Bar ve İsrail ordusunda kayıp kişiler ve esirlerden sorumlu komutan Nitzan Alon yer almadı. Mossad'ın 3 Temmuz'da yaptığı açıklamada esir takası müzakerelerinde arabuluculuk yapan tarafların, Hamas'ın ateşkes teklifine verdiği yanıtı İsrailli müzakere ekibine ilettiği bildirilmişti.

Hamaney'den Pezeşkiyan'a ABD uyarısı: 'Düşmana güvenmeyin' Hamaney'den Pezeşkiyan'a ABD uyarısı: 'Düşmana güvenmeyin' Haberi Görüntüle

İSRAİL'İN GAZZE'DEKİ KATLİAMI

İsrail, 7 Ekim'den bu yana Gaze'de 38 bine yakın Filistinli sivili katletti. Katledilen Filistinlilerin 26 binden fazlasını kadın ve çocuklar oluşturuyor. Ayrıca enkaz altında kalan ve ulaşılamayan binlerce cesedin olduğu tahmin ediliyor. Bölgede 86 bini aşkın yaralı sağlık hizmetlerinden mahrum bir biçimde yaşama tutunmaya çalışıyor. Güvenli yer arayışında olan Filistinlilerin 1,9 milyondan fazlası zorla göç ettirilmiş durumda. 

İsrail, 25 Mart'ta Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde alınan ateşkes kararına uymuyor. Bu karara rağmen saldırılarına devam eden işgal güçlerine şimdiye kadar herhangi bir yaptırım uygulanmış değil. Uluslararası toplum, sivil ölümleri artıracak Refah saldırısıyla ilgili İsrail ordusuna uyarıda bulunuyor. İsrail, bir süredir sivillerin son sığınağı olan Refah'a saldırmak için hazırlık yapıyor. Şu an Refah'a 1,5 milyondan fazla Filistinli sığınmış durumda. İsrail makamlarına göre    Gazze Şeridi'nde bazıları hayatta, bazıları ölü 125 İsrailli esir bulunuyor. Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, İsrail'in   Gazze'ye saldırılarında öldürülen İsrailli esirlerin sayısının 70'i geçtiğini duyurmuştu. Bu arada  7 Ekim'den bu yana ölen İsrailli asker sayısı 306'sı karadan işgal sürecinde olmak üzere 658'e yükseldi.

BM Güvenlik Konseyi, ABD Başkanı Joe Biden'ın açıkladığı ve ilk aşamasında   Gazze'de hemen ateşkes öngören 3 aşamalı teklife destek edilen karar tasarısını kabul etmişti. İsrail'in Biden'ın teklifini kabul ettiği belirtilen kararda Hamas'a da teklifi karar etme ve uygulama çağrısı yapıldı. 15 üyeli BMGK'de yapılan oylamada karar tasarısı 14 evet oyu aldı.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

İdris Kartal

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading