Sitede Ara

İsrail'de üst düzey gerginlik: İsrail Genelkurmay Başkanı Halevi'den Netanyahu'ya eleştiriler

İsrail'de üst düzey gerginlik: İsrail Genelkurmay Başkanı Halevi'den Netanyahu'ya eleştiriler

İsrail'in Gazze'de tam olarak kuramadığı hakimiyet yönetimde çeşitli tartışmaları beraberinde getiriyor. Başbakan Netanyahu'nun başına buyruk tavırları ve plansız hareketleri israil Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi tarafından eleştirildi.

Dünya

14.05.2024, 23:15

İsrail Kanal 13 televizyonu, İsrail yönetimindeki derin güvensizliği ve kırılmayı ortaya çıkardı. Dünyanın en gelişmiş ve modern; üstelik ABD tarafından sürekli yenilenen silahlarıyla sivillere saldıran ve on binlerce masumu öldüren İsrail, Gazze'de henüz hedefine ulaşabilmiş değil. Bir türlü bitirilemeyen saldırılar ve ulaşılamayan hedefler ülke içinde tartışmalara neden olduyor. Esir aileleri ve onlara destek veren İsrailliler, her gün gösteriler düzenleyerek Başbakan Binyamin Netanyahu ve hükümetini istifaya davet ediyor. Geçtiğimiz günlerde Hamas tarafından kabul edilen anlaşmaya karşılık İsrail'in verdiği "savaşa devam" kararı sinirleri daha da bozmuş durumda. Yakınlarının eve dönmesini bekleyen aileler, Binyamin Netanyahu'ya öfke kusuyor. 

Lübnan saldırıları sonrasında İran'dan tehdit: Cevap verme hakkımızı sonraya saklıyoruz Lübnan saldırıları sonrasında İran'dan tehdit: Cevap verme hakkımızı sonraya saklıyoruz Haberi Görüntüle

NETANYAHU'YA ELEŞTİRİLER

Yönetim katında da durum pek farklı değil. Daha önce Netanyahu'nun plansız hareket ettiğine yönelik birçok eleştiri gelmişti. Bu eleştirilerden biri de Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi'den geldi. Halevi'nin hafta sonu gerçekleşen güvenlik toplantısında Gazze'deki saldırılar sonrası bölgeyi kimin yöneteceğine ilişkin "ertesi gün stratejisinin" geliştirilip ilan edilememesini eleştirdiği ortaya çıktı. Kanal 13 televizyonunda yer alan habere göre Halevi, Gazze'nin kuzeyindeki Cibaliye'de yeniden saldırılar gerçekleştirdiklerini kaydederek bölgede "Hamas dışında bir yönetim oluşturmaya yönelik hamle olmadığı sürece" başka yerlerde de saldırıları yinelemek zorunda kalacaklarını söyledi. Halevi, bu süreci "sonu gelmeyen" şeklinde tanımlayarak Netanyahu'yu eleştirdi. 

Bir diğer haberde Kanal 12 televizyonunda yer aldı. Habere göre Netanyahu, İç Güvenlik Teşkilatı Şin-Bet (Şabak) Direktörü Ronen Bar ile tartıştı. Netanyahu'nun Direktöre İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ile yaptığı strateji planlaması toplantısı nedeniyle tepki verdiği bildirildi.

TBMM Başkanı Kurtulmuş Rusya'da konuştu: 'Yeni bir Birleşmiş Milletlere ihtiyaç var' TBMM Başkanı Kurtulmuş Rusya'da konuştu: 'Yeni bir Birleşmiş Milletlere ihtiyaç... Haberi Görüntüle

İSRAİL'İN GAZZE'YE SALDIRILARI

İsrail, 7 Ekim'den bu yana Gaze'de 35 bine yakın Filistinli sivili katletti. Katledilen Filistinlilerin 24 binden fazlasını kadın ve çocuklar oluşturuyor. Ayrıca enkaz altında kalan ve ulaşılamayan binlerce cesedin olduğu tahmin ediliyor. Bölgede 78 bine yakın yaralı sağlık hizmetlerinden mahrum bir biçimde yaşama tutunmaya çalışıyor. Güvenli yer arayışında olan Filistinlilerin 1,9 milyondan fazlası zorla göç ettirilmiş durumda. 

İsrail, 25 Mart'ta Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde alınan ateşkes kararına uymuyor. Bu karara rağmen saldırılarına devam eden işgal güçlerine şimdiye kadar herhangi bir yaptırım uygulanmış değil. Uluslararası toplum, sivil ölümleri artıracak Refah saldırısıyla ilgili İsrail ordusuna uyarıda bulunuyor. İsrail, bir süredir sivillerin son sığınağı olan Refah'a saldırmak için hazırlık yapıyor. Şu an Refah'a 1,5 milyondan fazla Filistinli sığınmış durumda. İsrail makamlarına göre Gazze Şeridi'nde bazıları hayatta, bazıları ölü 130'dan fazla İsrailli esir bulunuyor. Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, İsrail'in Gazze'ye saldırılarında öldürülen İsrailli esirlerin sayısının 70'i geçtiğini duyurmuştu.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

İdris Kartal

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading