Yandex Metrica

Sitede Ara

İstanbul sular altında kalabilir: Kıyamet buzulu beklenenden çok daha hızlı eriyor

İstanbul sular altında kalabilir: Kıyamet buzulu beklenenden çok daha hızlı eriyor

Batı Antartika'nın en ünlü buzullarından biri olan ve deniz seviyesinde büyük bir artışa yol açması nedeniyle "Kıyamet buzulu" olarak adlandırılan buzul beklenenden daha hızlı eriyor. Uzmanlar Amsterdam, New York, Şangay ve hatta Kahire için kırmızı alarm verdi. Peki Türkiye'de nasıl bir etki oluşturacak.

Gündem

13.06.2024, 13:59

Resmi adıyla Thwaites, bilinen adıyla kıyamet buzulları, Britanya kadar büyük olması onu dünyanın en geniş buzulu yapıyor. Şu anda tek başına erimesi, küresel deniz seviyesindeki yükselişin yaklaşık %4'ünden sorumludur. Geçtiğimiz otuz yılda buz kaybetme oranı iki katına çıkmıştı. Ancak California Üniversitesi'nin yakın zamanda yürüttüğü bir araştırmaya göre en kötüsü henüz gelmedi.

Bilim insanlarının endişeleri, Batı Antarktika buz tabakasından Amundsen Denizi sularına akan ve burada yüzen bir buz platformu olarak ortaya çıkan donmuş bir nehir olan buzulun yapısıyla orantılı. Özellikle buzulun bu son kısmının erimesi muhtemel olarak gözüküyor. 

Çünkü iklim değişikliği edeniyle ısınan okyanus suyu buzulun altına sızma, onu aşındırma ve stabilitesini tehlikeye atma riskiyle karşı karşıyadır.

Türkiye'nin Libya hamlesi Avrupa'yı korkuttu! AB Yüksek Temsilcisi'nden itiraf: Artık Türkler de var! Türkiye'nin Libya hamlesi Avrupa'yı korkuttu! AB Yüksek Temsilcisi'nden itiraf: Artık... Haberi Görüntüle

DENİZ SEVİYESİ YÜKSELEBİLİR

Araştırmaya göre, "deniz suyu sızıntıları buzun kilometrelerce erimesine neden olacak, bu da buzulu okyanus ısınmasına karşı daha savunmasız hale getirecek ve buz kütlesi kaybı tahminlerini artıracak." Bu kayıpların sonuçları muhtemelen devasa olacaktır: Buzul tamamen çökerse, buzları deniz seviyesini 65 santimetre yükseltecektir.

Daha da kötüsü, Thwaites'in erimesi yakındaki diğer buzulların dengesini bozabilir ve onların da çökmesine neden olabilir; küresel ölçekte deniz seviyelerinin 3 metreden fazla yükselmesine neden olacak kadar buz kütlesi var. Bu önemli buzulların yok olması, insan ölçeğinde geri döndürülemez olacak ve bu da onu bir “devrilme noktası” haline getirecek. Klimatologlar bu noktanın 1,5 ila 2 derece küresel ısınma arasında olduğunu tahmin ediyor; bu da neredeyse ulaştığımız bir seviye.

Dünya nüfusunun neredeyse yarısı kıyı şeridinin 200 kilometre yakınında yaşıyor. Çevrimiçi simülatörler, deniz seviyesindeki 3 metreden fazla yükselişin sonuçlarının ölçeğini değerlendirmeyi kolaylaştırıyor: böyle bir senaryoda, Amsterdam, New York, Şangay ve Kahire de dahil olmak üzere dünyanın birçok büyük şehri kısmen veya tamamen zarar görebilir. tamamen sular altında kaldı. Peki Türkiye'de neler olacak?

Havada panik! İstanbul'dan havalan Özbekistan uçağı Amasya'ya zorunlu iniş yaptı Havada panik! İstanbul'dan havalan Özbekistan uçağı Amasya'ya zorunlu iniş yaptı Haberi Görüntüle

İSTANBUL SULAR ALTINDA KALABİLİR

Batı Antartika'da yaşanan gelişmeler Türkiye'yi de yakından ilgilendiriyor. Geçtiğimiz dönemlerde durumu değerlendiren Küresel Denge Derneği İstanbul için tehlike çanlarının çaldığını gözler önüne sermişti. 

İstanbul ve İzmir illeri için "Deniz Seviyesi Yükselmesi ve Olası Etkileri" adlı raporda iklim değişikliğine vurgu yapılmış, deniz seviyesindeki yükselmelerin İstanbul'da kıyılarda yer alan konak, saray, dini ve tarihi yapılar, İzmir'de ise körfez ve tatil beldeleri için risk oluşturduğu açıklamıştı.

Kritik raporda İstanbul Boğazı'nın tamamımın, özellikle de kıyılarda yer alan konak, saray, dini ve tarihi yapıların deniz seviyesindeki değişimden etkilenmesi bekleniyor. İstanbul'un bir çok tarihi mekanları Dolmabahçe Sarayı, Beylerbeyi Sarayı, Küçüksu Kasrı gibi saraylar ile Şemsi Paşa Camii ve Ortaköy Camii risk altında. 

Habere Tepki Ver

0

2

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Gündem


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading