İstenmeyen adam ilan etmek ne demek? İstenmeyen kişi ilan edilince ne olur?

İstenmeyen adam ilan etmek ne demek? İstenmeyen kişi ilan edilince ne olur?

İsrail Gazze'de 40 binden fazla masum insanı vahşice katletti. İran'ın füze saldırılarının ardından Ortadoğu'da savaşın yayılmasını önlemeye çalışan BM Genel Sekreteri Guterres gerilimin düşürülmesi çağrısında bulunmuştu. İsrail ise BM Genel Sekreteri Guterres’i “istenmeyen adam” ilan etti. Kararı uluslararası ajanslar son dakika olarak geçti. İstenmeyen adam ilan etmek ne demek? İstenmeyen kişi ilan edilince ne olur? soruları ise pek çok kişi tarafından sorulmaya başlandı.

Gündem

02.10.2024, 13:48

İsrail Ortadoğu'da gerilimi artırıcı adımlar atmaya devam ediyor. Haniye suikastine İran'ın nasıl tepki vereceği merakla beklenirken İran dün gece yüzlerce füze ile İsrail'i vurdu. İsrail hava savunma sistemleri füzelerin büyük bir kısmını etkisiz hale getirirken bazı kritik noktaların ise İran füzeleri tarafından vurulduğu iddia edildi. Bölgede başlayan yeni gerilimin ardından BM Genel Sekreteri Guterres Ortadoğu’da gerilimin acilen düşürülmesi çağrısı yaptı. İsrail ise Guterres’i “istenmeyen adam” ilan ederek ülkeye girişini yasakladı.

THY 849 TL bilet kampanyası hangi tarihlerde? THY ucuz bilet ne zaman alınır? THY 849 TL bilet kampanyası hangi tarihlerde? THY ucuz bilet... Haberi Görüntüle

İSTENMEYEN ADAM İLAN ETMEK NE DEMEK?

İsrail'in bu hamlesinden sonra "istenmeyen adam ilan etmek" teriminin ne anlama geldiği merak konusu oldu. İstenmeyen kişi (persona non grata) devletler arası ilişkilerde kullanılan bir terimdir. Bu terim bir ülkeye girmesi veya o ülkede kalması ülkenin merkezi hükûmeti tarafından yasaklanan yabancı kişi veya kişiler için kullanılır. 

Beklenen sondan kaçamayacaklar! MSB'den güzel haber: 22 terörist öldürüldü! Beklenen sondan kaçamayacaklar! MSB'den güzel haber: 22 terörist öldürüldü! Haberi Görüntüle

İSTENMEYEN KİŞİ İLAN EDİLİNCE NE OLUR?

İstenmeyen kişi ilan edilmesi o kişi veya kişilerin ülkeyi terk etmesi yada ülkeye girişinin yasaklanması anlamına gelir. Diplomatların dokunulmazlık hakkı olduğu için tutuklama ve herhangi bir kovuşturmadan korunan yabancı bir diplomata herhangi bir ülkenin uygulayabileceği en ciddi kınama biçimi istenmeyen adam ilan edilmesidir. 

Fatih Altaylı'nın Suriyeli öğrencilerin okuduğu okullarla ilgili iddiasına DMM'den açıklama! Fatih Altaylı'nın Suriyeli öğrencilerin okuduğu okullarla ilgili iddiasına DMM'den açıklama! Haberi Görüntüle

İSTENMEYEN KİŞİ İLANI SAVAŞ İLANI MI?

Bir ülkenin büyükelçisinin "istenmeyen kişi" ilan edilmesi, ülkeler arasındaki ilişkilerde savaş ilanı hariç gelinebilecek en üst seviyedeki krizi ifade eder.  Eğer bir ülke; yabancı büyükelçileri istenmeyen kişi ilan ederse, o elçilerin bulundukları ülkeler de aynı şekilde mütekabiliyet gereği karşılık verebilmektedir.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Mehmet KARAKOCA

TRHaber.com - Gündem


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading