Yandex Metrica

Sitede Ara

İsyancı generalin ganimet pazarı: Halktan çalınmış eşyaları satıyorlar

Sudan'ı 15 Nisan'dan beri iç savaşa sürükleyen isyancı general Hamdan Dagalo, ülkede görülmemiş bir soygun furyası başlattı. Hızlı Destek Kuvvetleri milisleri tarafından yağmalanan mallar, kurulan 'Dagalo Pazarları'nda satılıyor.

Dünya

23.01.2024, 21:09

Sudan'da açılan 'Dagalo' pazarlarında isyancıların halktan çaldığı mallar satılıyor. Libya'nın darbecisi Hafter'le Rus Wagner tarafından desteklenen Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) komutanı Muhammed Hamdan Dagalo, Sudan halkından çaldığı ürünleri yine Sudan halkına satıyor. 

İngiltere merkezli Middle East Eye (MEE) sitesinde yayınlanan habere göre, Nil kıyısında bulunan Sudan kenti Omdurman'da bir tüccar, "Ülkede ucuz bir şey satın almak istiyorsanız Dagalo pazarlarına gelmeniz yeterli" diyor. 

'Hemeti' lakaplı isyancı general Dagalo'nun adını taşıyan pazarlar artık Hartum eyaletiyle birlikte Kordofan, Darfur ve savaşın vurduğu diğer bölgelerde görülebiliyor. 

Ülkenin en zengin bölgesi olan başkent Hartum aynı zamanda iç savaşın da merkezi durumunda. Başkent yakınındaki Omdurman ve Bahri'deki görgü tanıkları, yağmalama faaliyetlerinin Hızlı Destek Kuvvetleri tarafından yapıldığını söylüyor. 

'Zengezur Koridoru biz istemezsek açılmaz' diyen İran, savaşla tehdit etti 'Zengezur Koridoru biz istemezsek açılmaz' diyen İran, savaşla tehdit etti Haberi Görüntüle

ÇALINAN MALLAR KISA SÜREDE PAZARA DÜŞÜYOR

Ev ve dükkanlardan çalınan mallar daha sonra kaçakçılar tarafından Dagalo pazarlarına götürülüyor ve burada karaborsacılar tarafından satılıyor. Bu tip pazarlara isyancıların daha rahat hareket ettiği Sudan batısında daha çok rastlanıyor. 

Omdurman kentindeki yaşayan varlıklı kişilerden biri olan Sudanlı kadın, gönderdiği mektupta Dagalo milislerinin evini yağmaladığını söylüyor. Mağdur kadın, "Görünüşe göre kapıları ateş ederek açmışlar. Bütün elektrikli aletlerimizi ve arabamızı aldılar. Dolaplarımın içindekilerin hepsi de yere atılmış" diyor. 

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Hızlı Destek Kuvvetleri lideri Hamdan Dagalo

Libya'dan Çad'a, Orta Afrika Cumhuriyeti'nden Sudan'a dek savaşlarda yağmalanan ganimetlerin tümü bu şekilde karaborsaya düştüğü için bölgede buna benzer pazarların uzun bir geçmişi var. 

Hızlı Destek Kuvvetleri yönetimi ise evleri yağmaladıklarını reddediyor. 15 Nisan'dan beri devam eden iç savaş nedeniyle Birleşmiş Milletler raporlarına göre 2,8 milyondan fazla insan başka yere göç etmek zorunda kaldı. 

Kardeş ülke ile dev enerji anlaşması! Ticari hedefler iki katına çıkacak! Kardeş ülke ile dev enerji anlaşması! Ticari hedefler iki katına... Haberi Görüntüle

BM DEPOSU DAHİL HER YERİ YAĞMALADILAR

Dagalo pazarlarında televizyondan radyoya, ikinci el araba ve lastiklerden klimalara, yataklardan yastıklara, hatta ahşap dolaplara kadar her türden eşya var. Bu pazarlara gelenler sadece halk değil, Dagalo çarşısı aynı zamanda tüccarların da akınına uğruyor. 

Bir görgü tanığı, pazardan çok ucuza aldığı elektrikli cihazları kendi dükkanına götürüp iki katı fiyata satanlardan bahsediyor. 

Sudan başkentinde başka bir kaynak ise Dagalo milislerinin çaldıkları arabaları yendine boyadığını, plakaları atıp onları başka kişilere sattığını yahut araçları Hartum dışındaki pazarlara götürdüğünü söylüyor. Bir galeri sahibi MEE'ye gönderdiği mektupta, "Savaş başladığında dükkanımın önünde park etmiş 30'dan fazla araba vardı. HDK doğu Hartum'un bu kısmını ele geçirdiğinde arabalarımın hepsi çalındı" diyor. 

Ülkede haziran ayı başında Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı'na ait depolar yine HDK milislerince yağmalandı. Yerel halk "Hırsız HDK milisleri" dese de BM'yi yönetenler HDK milislerini işaret etmekten çekiniyor. El-Ubeyd'de bulunan depolardan 60 milyon dolarlık malzemenin çalındığı belirtiliyor. Dagalo milisleri, depodan aldıkları çuvalları at arabalarıyla Dagalo pazarlarına götürüyor. 

Sudan ordusunu gerilettikleri bölgelerde cephaneliklere el koyan, bankaları soyan ve halkın elindeki kıymetli eşyaları gasp eden Dagalo ve çetesinin muazzam bir servete konduğu belirtiliyor. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading