Japonya'da iki kaya parçası savaş başlatacak güce sahip oldu! Ne kadar harcandı?

Japonya'da iki kaya parçası savaş başlatacak güce sahip oldu! Ne kadar harcandı?

Pasifik Okyanusu’nun ortasında, dalgalar zorlukla Okinotorishima adınan küçük bir kara parçasını ortaya çıkardı. Sıradan bir mercan kayalığından daha fazla anlam içeren bu küçük kaya parçası, Japonya’nın en güneydeki ve en küçük toprak parçası olarak biliniyor. Bu minicik adeta bir servet değerinde olmasıyla beraber savaşa da sebebiyet verecek bir gücü kendisinde geliyor. İşte o küçük ada ile ilgili detaylar... 

Gündem

17.10.2024, 16:54

Okinotorishima, Tokyo'nun yaklaşık 1.700 kilometre güneyinde yer alıyor. Toplam yüzölçümü sadece birkaç metre kareden oluşan Okinotorishima, iki küçük kaya parçasından oluşuyor. Yüzeyi yalnızca birkaç metre üzerinden oluşan bu kayalık, Japonya’nın münhasır ekonomik bölge (MEB) ilan ettiği yaklaşık 400 bin kilometrekarelik bir alanın sınırını çiziyor. Bu deniz alanında bir servet yatıyor. Denizin alanında; balıkçılık hakları, denizaltı mineralleri ve enerji kaynakları bulunuyor.

Okinotorishima, Japonya tarafından resmi ada olarak tanımlanıyor. Fakat Çin, Japonya'nın egemenlik iddiasına karşı çıkıyor. Çin bu kayalığın yalnıca 'kayalık' ünvanında olduğunu savunuyor. Uluslararası hukuka göre bir ada, kendine yetecek kadar ekonomik haklarına sahip olabiliyor. Bununla beraber hukuka göre, kayaklıklar bu haklardan mahrum olabiliyor. Ele alınan bu hukukun bir takım gerilimlere sebebiyet veriyor. Özellikle de Japonya ve Çin arasında deniz hakları ve ekonomik kaynaklara ilişkin ufuk bir gerglinlik oluşuyor.

Son senelerde Japonya'nın Okinotorishima üzerindeki çalışmalara ağırlık verdi. Bununla beraber bölgeye deniz fenerleri ve koruyucu yapılar eklendi.  Japonya'nın bu adacıkları koruma çabaları, hem ekonomik hem de jeopolitik stratejilerin bir parçası olarak ele alınıyor.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Bersan Taskaya

TRHaber.com - Gündem


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading