Yandex Metrica

Sitede Ara

Kanun teklifi sunuldu: Staj ve çıraklık sigortası mağdurlarına EYT müjdesi

Kanun teklifi sunuldu: Staj ve çıraklık sigortası mağdurlarına EYT müjdesi

EYT düzenlemesinden faydalanamayan kesimler için yeni bir gelişme yaşandı. TBMM'ye sunulan kanun teklifinde stajyer ve çırakların EYT düzenlemesinden faydalanması talep edildi.

Ekonomi

16.06.2024, 01:36

8 Eylül 1999 ve öncesi işe giren vatandaşlar çıkarılan EYT yasası ile birçok kişi yaşa bakılmaksızın emekli olma hakkı elde etmişti. Fakat bir kısım çalışan 8 Eylül 1999 sonrası işe girdiği için bu yasadan faydalanamamış ve kapsam dışı kalmıştı. Birçok çalışan da işe giriş tarihi tuttuğu halde kapsam dışı kalmıştı. Kapsam dışı kalanlardan bazıları kendilerini staj ve çıraklık mağduru olarak tanımlıyor.

Bu kapsama giren kişiler için yeni bir gelişme yaşandı. Ankara Milletvekili Kürşat Zorlu tarafından hazırlanan 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunuldu. Teklifte stajyer ve çırakların EYT düzenlemesinden faydalanması talep ediliyor.

Yerin altı fokur fokur petrol kaynıyor! Türkiye o ilimizde resmen hazine buldu! Bir iki değil tam 7 adet sondaj kuyusu açılacak Yerin altı fokur fokur petrol kaynıyor! Türkiye o ilimizde resmen... Haberi Görüntüle

YAŞ ŞARTI OLMADAN EMEKLİLİK HAKKI ELDE EDECEKLER

Kanun teklifi hakkında açıklama yapan Kürşat Zorlu, şu ifadeleri kullandı: Kamuoyunda EYT olarak bilinen 7438 sayılı Kanunla yapılan düzenleme sonrası 8.9.1999 ve öncesinde sigortalılık başlangıcı olanların emeklilik hakları teslim edilmekle birlikte yine aynı düzenleme ile yeni yeni mağduriyetler ortaya çıkmıştır. EYT Kanunu sonrasında ortaya çıkan mağdurların başında yine işçi gibi memur gibi alın teri dökmüş, gerçekten iş ilişkisi kurulmuş stajyer ve çıraklar gelmektedir. Stajyer ve çıraklar 5510 sayılı Kanunun sigorta hak ve yükümlülükleri bakımından sigorta sayılırken kanunlarda açıkça engel yokken EYT Kanunu kapsamı dışında tutulmuştu."

Şimdi kendini staj ve çıraklık mağduru olarak tanımlayan kesim TBMM'ni kararını bekliyor. Eğer kanun teklifi yasalaşırsa ilk işe giriş tarihi 8 Eylül 1999 ve öncesi olan staj ve çıraklık sigortası mağdurları da EYT kapsamına girecek ve bu kişiler de yaş şartsız emeklilik hakkı elde edecek.

Habere Tepki Ver

8

8

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

İdris Kartal

TRHaber.com - Ekonomi


Loading