Yandex Metrica

Sitede Ara

Karadeniz'in hakimi Türkiye olmalı! ABD medyasında dikkat çeken analiz: Onlara ihtiyacımız var!

Karadeniz'in hakimi Türkiye olmalı! ABD medyasında dikkat çeken analiz: Onlara ihtiyacımız var!

Türkiye'nin Karadeniz'de etkili güç olması gerektiğinin altını çizen ABD merkezli  Atlantic Council dikakt çeken bir haber yayımladı. Karadeniz bölgesinde Türkiye'nin rolü ve batı'nın stratejik çıkarları üzerine analiz hazırlayan ABD basını Türkiye'nin bölgedeki sert gücüne ihtiyacımız var yorumunu yaptı.  

Dünya

15.09.2024, 13:09

Karadeniz'de güç dengelerini analiz eden ABD merkezli Atlantic Council, "Uzmanlar, Ukrayna'daki savaşın geleceği konusunda farklı görüşlere sahip olsalar da, Batı'nın Karadeniz bölgesindeki stratejik çıkarlarının, en iyi veya en kötü senaryolarda, Türkiye ile daha yakın istişare ve işbirliğini gerektireceği konusunda hemfikirdirler." dedi.

En iyi senaryoda, Batı'nın sürekli yardımı Ukrayna'nın savunmasını istikrara kavuşturacak ve Ukraynalıların Ruslardan kaybettikleri toprakları geri almalarını sağlayacaktır diyerek haberine devam eden Atlantic Council;

"Bu süreçte Türkiye'nin kolaylaştırıcı, gözlemci ve garantör olarak rol alması muhtemeldir. En kötü senaryoda ise, bir Rus zaferi, Ukrayna ve diğer kıyı devletlerini tehlikeye atabilir ve bu durumda Türkiye'nin sert gücü gerekli olacaktır." yorumunu yaptı.

Haberine devam eden ABD basını, "ABD-Türkiye ilişkilerindeki son olumlu gelişmeler, özellikle F-16 anlaşması ve İsveç'in NATO'ya katılımı, stratejik bir yeniden yakınlaşmayı işaret ediyor." ifadelerini kullandı.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve eski Siyasi İşler Bakan Yardımcısı Victoria Nuland'ın Türkiye'ye yönelik artan diplomatik trafiği, iş birliği için daha net kanallar yaratmıştır diyerek habere devam eden Atlantic Council, "Ankara'daki etkili ABD büyükelçisi ve Washington'daki Türk büyükelçileri, iş ve savunma ilişkilerinde yeni fırsatlar sunmaktadır" dedi.

ABD ve Avrupa müttefiklerinin, Karadeniz bölgesinde istikrarlı bir güvenlik denklemi oluşturmak için somut adımlar atması gerekmektedir diyerek haberine devam eden ABD basını;

"Savunma Sanayi İş Birliği: Türkiye ve Ukrayna arasında savunma sanayi tamamlayıcılığını desteklemek, yenilenen F-16 satışları ve Türk topçu mermisi üretimi gibi projeler bu sürecin başlangıcı olabilir.

Savunma Kapasiteleri: NATO kıyıdaş ülkelerinin hava, deniz ve kara savunma kapasitelerini güçlendirmesi, Rusya'nın daha fazla maceraya atılmasını caydırabilir.

Türkiye'nin Merkezi Rolü: Türkiye'nin Karadeniz bölgesindeki merkezi rolünü tanıyarak, ABD ve NATO stratejilerinde Türkiye ile doğrudan iş birliği yapılmalıdır.

Türkiye, bölgedeki Rus saldırganlığına karşı çok taraflı caydırıcılığı güçlendirme kapasitesine sahip olup, Moskova ile ekonomik ilişkiler kurarken gerilimi azaltma fırsatlarını değerlendirebilir. Bu strateji, Türkiye'nin bölgedeki Batılı ortaklarıyla iş birliğinin kalitesini de etkileyecektir.

Ukrayna'daki savaşın geleceği ne olursa olsun, Karadeniz bölgesinde istikrar sağlamak için Türkiye'nin güçlü müttefiklerle yakınlaşması önemli bir faktör olarak öne çıkmaktadır." ifadelerini kullandı.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

6

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading