Sitede Ara

Kariye Camii turistik ziyaret ücreti belli oldu

Kariye Camii turistik ziyaret ücreti belli oldu

Uzun yıllar sonra ibadete açılan Kariye Camii'ye turistik ziyaret için ödenecek giriş ücreti belli oldu.

Gündem

02.08.2024, 00:53

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, 21 Ağustos 2020 tarihinde Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle cami statüsüne çevrilen ve restorasyonu tamamlanan Kariye Camii'nin 19 Ağustos itibarıyla ücretli olarak hizmete girmesiyle ilgili detayları da aktardı. Bakan Ersoy, Kariye Camii'nin 19 Ağustos itibariyle 20 avro giriş ücretiyle turistik ziyaretler için hizmete açılacağını belirtti. Camii, cuma günleri ibadete, diğer günler ise hem ziyarete hem de ibadete açık olacak.

Meteoroloji uyardı: Hafta sonu yağışlı geçecek! Bugün hava nasıl olacak? Meteoroloji uyardı: Hafta sonu yağışlı geçecek! Bugün hava nasıl olacak? Haberi Görüntüle

KARİYE CAMİİ TARİHİ

Kariye Camii, 6. yüzyıla kadar giden bir geçmişe sahiptir. Günümüze ulaşmış hali, Osmanlı döneminde ve 20. yüzyılın ikinci yarısında geçirdiği onarımların sonucudur. Daha önceleri kilise çevresinde, manastır kompleksi de ihtiva etmekteyken bu yapılar geçen zamana dayanamamıştır.

Zamların kralı Ekrem İmamoğlu'na indirim alerji yaptı! CHP yönetimindeki İBB ucuz doğalgaza dava açtı! Zamların kralı Ekrem İmamoğlu'na indirim alerji yaptı! CHP yönetimindeki İBB... Haberi Görüntüle

KARİYE İSMİ NEREDEN GELİYOR

Yapının isminin neden Kariye olduğu kesin olarak bilinmemekle beraber yaygın iki görüş vardır. Bu iki görüşte temelde Kariye kelimesine verilen anlamların yapı ile uyumlu olmasıyla ilgilidir.

İlk görüş kelimeye yüklenen mistik anlamın mâbed’in “Soteros” yani kurtarıcı Îsâ’ya adanması bir tutarlılık göstermesine dayanıyor. Khora sıfatı her türlü çerçeveyi aşan bir âlemi belirtmektedir. O dönemde Tanrı’nın sınırsızlığını ifade eden tarifler Îsâ ile Meryem’e de yakıştırılmıştır. Bu sebeple yapının içindeki İsâ ve Meryem’i tasvir eden mozaiklerin her ikisinde de İsâ ve Meryem’in adları ile birlikte “Khora” kelimesi yazılmıştır.

Diğer görüş yapıya Konstantin surlarının dışında yer aldığından dolayı “Khora” adının verildiğidir. Khora kelime olarak bir yerleşim yerinin dışını, taşrayı ifade etmektedir. Türkçe de “köy” anlamındaki karyeden gelen kariye de bir bakıma bunun tercümesidir. Yapı beşinci yüzyılda Theodosius surlarının yapılmasına kadar kent duvarlarının dışındaydı.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Gündem


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading