Yandex Metrica

Sitede Ara

Katı ya da sıvı patlayıcıyı tespit eden süper tarama cihazı Türkiye'yi bir konuda daha bağımsızlaştırdı

Katı ya da sıvı patlayıcıyı tespit eden süper tarama cihazı Türkiye'yi bir konuda daha bağımsızlaştırdı

Savunma sanayii tarafından gümrük kapıları için geliştirilen tarama sistemi MİLTAR, güvenlik güçlerinin elini rahatlattı. Kaçakçılığı önlemede, katı ya da sıvı patlayıcının tespitinde çok etkili sonuçlar veren Milli Tarama Sistemi 'Hayalet' için yeni sözleşme imzalandı. 

Savunma

24.07.2024, 15:08

Gümrük kapılarında kullanılan tarama cihazlarını yerli-millî imkanlarla üreten Türk savunma sanayii, Türkiye'yi bir konuda daha bağımsızlaştırdı. Sınır geçişlerinde bir süredir kullanılmakta olan X-Ray sistemleri çok etkili sonuçlar verince yeni tedarik için ek sözleşme imzalandı. 

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ile Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü ortak girişimiyle başlatılan MİLTAR Projesi 3. Protokol revizyonu imza töreni, Ticaret Bakanı Ömer Bolat ve Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün'ün katılımıyla gerçekleşti. 

MİLTAR HAYALET X-Ray cihazı

2018 yılında başlatılan projenin ilk ürünü 2022 yılında hazır edilmiş ve İzmir Alsancak Limanı'nda kullanılmıştı. Yarı sabit X-Ray tarama sisteminin ardından mobil ve 'backscatter' türündeki tarama cihazlarının da üretimi için MS Sprektral Savunma şirketiyle sözleşme imzalanmıştı. 

'Hayalet' adı verilen sistemlerin ek tedarikine dair imza töreninde konuşan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye'nin dünyanın en modern gümrük kapılarına sahip olduğunu dile getirerek Millî Tarama Sistemleri-MİLTAR muadili ürünlerin daha önce ithal edildiğini ve bunlar için 140 milyon dolar ödendiğini söyledi. MİLTAR'la birlikte bu maliyetten kurtulduklarını dile getiren Bolat, şunları kaydetti:

Haluk Görgün ve Ömer Bolat

"SSB'nin işbirliği ve koordinasyonu söz konusu projenin başarısında büyük rol oynamıştır. Savunma sanayiinde son yıllarda atılan adımlarla ülkemiz, dünyada daha saygın bir konuma ulaşmıştır. Türkiye'nin savunma sanayiindeki artan ihracatı ülkeye yeni ufuklar kazandıracaktır."

Modern araç ve konteyner tarama sistemleriyle kaçakçılığın önüne geçmeyi amaçladıklarını dile getiren Bolat, MİLTAR Projesi'nin başarısının ardından, tarama sistemlerinin yerli üretiminin devam etmesine ve ürün yelpazesini genişletmeye karar verdiklerini belirtti. 

Bolat, sözkonusu projenin sadece Türkiye'nin güvenlik ve ticaret altyapısını güçlendirmekle kalmayıp, aynı zamanda yerli teknoloji ve sanayinin gelişimine de önemli katkılarda bulunacağını aktardı.

Amerikan garnizonu Yunanistan'a şok: Türkiye Makedonya'ya silah sevk ediyor Amerikan garnizonu Yunanistan'a şok: Türkiye Makedonya'ya silah sevk ediyor Haberi Görüntüle

HER TÜRLÜ PATLAYICIYI TESPİT EDEBİLİYOR

Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün de SSB olarak ileri teknoloji kazanım çalışmalarını bütüncül bir yaklaşımla takip ederek, desteklemeye ve yönetmeye gayret gösterdiklerini söyledi.

Görgün, savunma sanayii şirketlerinin askeri ürün ve platformların yanı sıra yüksek teknolojili ve stratejik alanlarda da dışa bağımlılığı en aza indirecek şekilde çalışmalarına devam ettiğin dikkati çekerek, "Ülkemiz savunma sanayii alanında özellikle son yıllarda çok ciddi bir atılım içerisinde. Yürütmekte olduğumuz projeler vasıtasıyla ihracatımız her geçen gün daha da artıyor ve büyüyor. Dışa bağımlılığımız da buna paralel olarak gün geçtikçe azalıyor" dedi.

Gümrük denetimlerinin başarıyla gerçekleştirilebilmesi ve ülke güvenliğini tehdit edebilecek unsurların ülkeye giriş ve çıkışını önlemek amacıyla MİLTAR Projesi'ni Bakanlıkla hayata geçirdiklerini anımsatan Görgün, şu değerlendirmede bulundu:

"Projeyle özellikle kargo ve araç inceleme, katı ve likit patlayıcı ve kimyasal madde saldırı tespiti gibi yetenekler kazanılmış oldu. Bu projelerin yerli ve milli olarak geliştirilmesiyle kaynaklarımızın yurt içinde kalmasına katkı sağlamayı, maliyetlerin düşürülmesine ve yeni bir alanda da dünya pazarına girecek bir ürüne sahip olmayı önemsiyoruz."

Habere Tepki Ver

2

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading