Yandex Metrica

Sitede Ara

Kayıp tarih gün yüzüne çıkıyor! Hakkari'nin Cilo ve Sat Dağları'nda tarihi keşif! Tursitler ve araştırmacılar akın ediyor!

Kayıp tarih gün yüzüne çıkıyor! Hakkari'nin Cilo ve Sat Dağları'nda tarihi keşif! Tursitler ve araştırmacılar akın ediyor!

Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde bulunan Cilo Dağları ve Sat Buzul Gölleri'nde tarihin karanlık sayfalarına ışık tutuacak bir keşif gerçekleştirildi. Eski Taş Çağı'ndan kalma kaya resimleri üniversitelerde tez konusu oldu.

Yaşam

08.07.2024, 17:57

Hakkari'nin Yüksekova ileçsinde 3 bin 500 rakımlı Cilo Dağları ve Sat Buzul Gölleri'nde keşif yapan araştırmacılar tarihi aydınlatacak keşiflerde bulundu. 

31 Ağustos 2024 burç yorumları: Koç, Boğa, İkizler, Yengeç,Aslan, Başak, Terazi, Akrep, Yay, Oğlak, Kova, Balık burcu... 31 Ağustos 2024 burç yorumları: Koç, Boğa, İkizler, Yengeç,Aslan, Başak,... Haberi Görüntüle

TARİHİ GÜN YÜZÜNE ÇIKARAN ÇİZİMLER

İlçenin 50 kilometre uzaklığında bulunan Göllerbaşı'nda tilki, kurt, insan, geyik, koyun, dağ keçisi gibi hayfan figürleri kayaların üzerine çizilmiş halde bulunuldu. 

Gazetecilik bölümünden mezun olan İskender Karaman, Paleolitik, Eski Taş Çağı'nda yaşayan insanlar tarafından yapıldığı döylendi. Keşif de yer alan Karaman, "Kaya resimlerini tarihlendirmek biraz zordur. Eski çağ insanları bunları yaparken obsidyen, granit ve kuvars taşı ile kayaların üzerlerini çizerek, yapmış oldukları figürlerdir.'' dedi. 

28 Ağustos 2024 burç yorumları: Koç, Boğa, İkizler, Yengeç,Aslan, Başak, Terazi, Akrep, Yay, Oğlak, Kova, Balık burcu... 28 Ağustos 2024 burç yorumları: Koç, Boğa, İkizler, Yengeç,Aslan, Başak,... Haberi Görüntüle

BÖLGEDE YAŞAYAN HAYVANLAR ÇİZİLMİŞ

28-30 bin  yıl önce çizildiğini belirtren Karaman, ''Buzul çağın çekilmeye başladığı zamandan sonra yapılmıştır. 28 bin ile 30 bin yıl önce yapılmaya başlamış. Çoğu kayaların üzerinde av sahneleri var. Özellikle yaşanmış bir olayı anlatmaya çalışıyor. Bu amaçlardan ziyade yol göstermek için de yapılmıştır. Hayvanların üreme zamanlarını da göstermiştir. Tapınmak ve avdaki başarılarını göstermek için de yapılmıştır. Ama temel olarak, bir şeyleri anlatmaya çalıştığı iletişim şekillerdir.'' dedi. 

Kayaların üzerinde zürafa ve aslan resimlerinin de olduğu, o bölgede yaşayan hayvanların resimlerinin çizildiği öğrenilirken, bölgede nesli tükenmiş hayvan figürlerinin de çizildiği öğrenildi. Ayrıca çizimlere insanların nasıl geçindiği, kadınların yaşam tarzının da yer aldığı öğrenildi. 

Kübra BEYAZOĞLU

TRHaber.com - Yaşam


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading