Keşmir Hindistan'ın ağır zulmü altında

Keşmir Hindistan'ın ağır zulmü altında

27 Ekim gününün 'Kara Gün' olarak anıldığı Keşmir topraklarında Hint zulmü 1947 yılından beri devam ediyor.

Dünya

18.03.2024, 14:26

Hindistan'ın 500 prensi bölgede salt çoğunluk olan Müslümanları görmezden gelerek Pakistan'la birleşmesine müsaade etmedi. Keşmir nüfusunun yüzde 70'i müslüman olmasına rağmen Hint ve İngiliz yönetimi bu toprakları Pakistan'a vermeyi reddetti. 

Pakistan ve Hindistan arasında 1400 kilometrelik sınırda bulunan Keşmir, 1947 yılından bu yana Hint zulmü altında binlerce müslüman ölümüne şahit oldu. 

Pakistan zaman zaman Hint zulmüne karşı sesini yükseltese de bölgedeki gerilimin anlık olarak durmasından başka bir işe yaramıyor. Binlerce Keşmirlinin Hint mezalimi altında can vermeye devam ettiği her gün gündeme yansıyor. 

Hindistan'ın işgali altındaki Keşmir'de, özgürlük savaşçılarının saldırıları ve güvenlik güçlerinin geniş çaplı baskıları da dahil olmak üzere, son zamanlarda şiddetlenen olaylar, 33 kişinin ölümüne neden oldu. Ağustos 2019'da Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Hindistan Anayasasının Keşmir bölgesinin özerkliğine ilişkin 370. maddesini iptal etti. Bu şekilde Jammu ve Keşmir'in devletliğini ortadan kaldırdı.

İsrail, Lübnan'da karakolu hedef aldı: Ölü ve yaralılar var İsrail, Lübnan'da karakolu hedef aldı: Ölü ve yaralılar var Haberi Görüntüle

CENNETİ ANDIRAN VADİ HİNT ZULMÜ ALTINDA CEHENNEME DÖNDÜ 

Cenneti andıran vadi, Keşmirlilere rekor düzeyde vahşet uygulayan Hint güvenlik güçleri tarafından yaşayan bir cehenneme dönüştürüldü. Zaman zaman sokağa çıkma yasakları kapsamında insanların evlerine kapatıldığı görülüyor. Keşmir'in önde gelen liderleri zaman zaman tutuklanıyor. İnternet, telefon vb. hayatın temel kolaylıkları geri alınmış ve normal hayatlar perişan hale getirilmiş.


 
Keşmir'in lideri Syed Ali Geelani, 11 yıllık uzun bir ev hapsinin ardından 92 yaşında hayatını kaybetti, ancak cenazesinin dışarı çıkarılmasına izin verilmedi ve cenazenin ölümden sonraki bir saat içinde gece yarısı defnedilmesine ancak müsaade edildi. Özgürlük savaşçısı, hayatı boyunca halkı ve kendi kaderini tayin hakkı için mücadele etti.

Moda ve uzay buluşuyor! İlk kadın Astronot Ay'da hangi ayakkabı markası ile uzaya çıkacak? Moda ve uzay buluşuyor! İlk kadın Astronot Ay'da hangi ayakkabı... Haberi Görüntüle

KEŞMİR'İN SİYASİ DURUMU

Keşmir'in yüzde 45'i Hindistan'ın, yüzde 35'i Pakistan'ın kontrolünde bulunuyor. Bölgenin yüzde 20'sine ise Çin hakim durumda. Hindistan, ele geçirdiği bölgeleri "Cammu Keşmir" eyaleti adı altında kendine bağladı. Cammu Keşmir, halen Hindistan'da Müslüman nüfusun çoğunlukta olduğu tek eyalet özelliği taşıyor. Pakistan ise kontrolü altındaki Keşmir'e "Azad Keşmir (Bağımsız Keşmir)" ve "Gilgit Baltistan" adıyla iki özerk bölge statüsü verdi.
 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading