Yandex Metrica

Sitede Ara

Kıbrıs Barış Harekatı'nda kaç şehit oldu? Kıbrıs'ta kaç Türk askeri şehit düştü?

Kıbrıs Barış Harekatı'nda kaç şehit oldu? Kıbrıs'ta kaç Türk askeri şehit düştü?

Kıbrıs Barış Harekatı'nın üzerinden 50 yıl geçti. Kıbrıslı Türklere karşı uygulanan katliam Türk askerinin adaya ayak basmasıyla son buldu. 20 Temmuz 1974'te Türk ordusu Kıbrıs'ta Türk nüfusunun can ve mal güvenliğini sağladı. Kıbrıs Barış Harekatı'nda çok sayıda şehit de verildi. Peki Kıbrıs Barış Harekatı'nda kaç şehit verildi? Kıbrıs'ta kaç Türk askeri şehit düştü?  

Gündem

20.07.2024, 10:11

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Rum ve Yunan birliklerinin Kıbrıs Türk halkına karşı başalattını katliamları önlemek için önce diplomatik süreci başlattı. Rum tarafının katliamları durdurmaması üzerine TSK Kıbrıs'a çıkmaya karar verdi. Türkiye 20 Temmuz 1974'te garantör devlet olarak adaya müdahale hakkını kullandı ve Türk askeri Kıbrıs'a inerek adada sükuneti ve huzuru sağladı. Türklere karşı uygulanan zulüm ve baskı Türk askerinin adaya inmesi ile son buldu.

Cihan padişahı Kanuni Sultan Süleyman vefatının sene-i devriyesinde anılacak Cihan padişahı Kanuni Sultan Süleyman vefatının sene-i devriyesinde anılacak Haberi Görüntüle

KIBRIS'TA KAÇ ŞEHİT VERİLDİ?

Kıbrıs Barış Harekatı'nın üzerinden 50 yıl geçmesine rağmen yaşanan acılar halen tazeliğini koruyor. Kıbrıs'ta Rum zulmü nedeniyle çok sayıda Türk şehit oldu. Kundaktaki bebekten bastonla gezen yaşlılara kadar pek çok Türk katledildi. Adaya huzur ve barışı getirmek için harekata başlayan Türk ordusundan da şehitler oldu. Kıbrıs Barış Harekatı’nda Türk ordusu, 498 şehit verdi. Ayrıca harekat sırasında Kıbrıs Türk tarafından 70’i mücahit, 270 kişi şehit oldu. Kıbrıs Türklerinin genel olarak verdiği şehit sayısı ise 1672 olarak kayıtlara geçti. 

Erol Mütercimler isim vermeden Murat Ongun'a yüklendi: Beni kovmalarını istemiş Erol Mütercimler isim vermeden Murat Ongun'a yüklendi: Beni kovmalarını istemiş Haberi Görüntüle

KIBRIS'TA KAÇ TÜRK ASKERİ ŞEHİT DÜŞTÜ?

Kıbrıslı Rumlar terör örgütü "EOKA"yı kurarak adada kaos ortamı oluşturdu. Pek çok Türk vahşice katledildi. Örgüt örgüt, 1958 sonuna kadar 400 Rum, 109 Türk ve 100 İngiliz'i öldürdü, 33 Türk köyünde yaşayanlar ise EOKA'nın faaliyetleri nedeniyle göç etmek zorunda kaldı. Türk ordusu Kıbrıs'ta Türkleri korumak için hareketa girişti. Bu harekatta Türk ordusundan 498 şehit verildi. 

Kaymakamlık duyurdu! Güvenlik güçlerine hakaretler savurmuştu! Gözaltına alındı Kaymakamlık duyurdu! Güvenlik güçlerine hakaretler savurmuştu! Gözaltına alındı Haberi Görüntüle

KIBRIS İKİYE BÖLÜNDÜ SINIRLAR ÇİZİLDİ

Kıbrıs Barış Harekatı sonrası Kıbrıs ikiye bölündü. 13 Şubat 1975’te Kıbrıs Türk Federe Devleti kuruldu. Rauf Denktaş, Federe Devlet ve Meclis Başkanı oldu. 15 Kasım 1983’te ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) kuruluşu dünyaya ilan edildi. 

 

Habere Tepki Ver

1

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Mehmet KARAKOCA

TRHaber.com - Gündem


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading