Brett McGurk kimdir, görevi ne?

Brett McGurk kimdir, görevi ne?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Soçi dönüşü yaptığı açıklamada “beni ciddi manada rahatsız etmektedir” dediği ABD'li terör baronu Brett McGurk kimdir, görevi nedir?

Kimdir

09.03.2024, 17:54

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Soçi ziyareti sonrasında yaptığı açıklamalarda ‘Irak’ta ve Suriye’de PKK/PYD’li teröristlerin sevk ve idaresini yaparak, teröre destek verdiğini’ söylediği ABD’li terör baronu Brett McGurk’un hayatına dair ayrıntılar herkes tarafından merak edilmektedir. Peki Brett McGurk kimdir, görevi nedir? İşte ABD’li terör baronu Brett McGurk’un hayatına dair merak edilen tüm detaylar... 

Nurullah Baldöktü kimdir, öldü mü? Nurullah Baldöktü kimdir, öldü mü? Haberi Görüntüle

BRETT MCGURK KİMDİR? 

20 Ninsan 1973 tarihinde dünyaya gelen Brett McGurk, ABD’de George W. Bush, Barack Obama ve Donald Trump hükümetleri döneminde üst düzey çeşitli ulusal güvenlik pozisyonlarında görev almış diplomat, akademisyen ve avukattır.

Lisans öğrenimini Columbia Üniversitesi Hukuk Bölümü’nde tamalayan McGurk, bir süre avukatlık yaptıktan sonra 2004 yılında diplomasiye adım atmıştır. 

Diplomasi kariyerine 2004 yılında Irak’ın başkenti Bağdat’ta başlayan McGurk, burada 2009 yılına kadar görev yapmıştır. 

ABD eski Başkanı George W. Bush tarafından önce Ulusal Güvenlik Konseyi'ne atanan Brett McGurk, bir süre sonra George Bush'un Irak ve Afganistan danışmanlığı görevini üstlenmiştir.

Brett_McGurk_kimdir

2009 yılının Ocak ayında ABD Başkanı seçilen Barack Obama tarafından ise "Başkanın üst düzey danışmanı" olarak görevlendirilmesi istenen McGurk, Irak'’ta edindiği tecrübesi sayesinde de Obama'nın DEAŞ'la Mücadele Özel Temsilcisi John Allen'ın yardımcısı olmuştur. Brett McGurk, bir sene sonra da John Allen’in görevini devralmıştır. 

Obama döneminde Irak ve Suriye'de aktif rol oynayan McGurk, Trump döneminde Suriye özel temsilcisi olarak eski Ankara Büyükelçisi James Jeffrey'nin ataması sonrasında geri plana çekilmiştir.  

Nurullah Baldöktü kimdir, öldü mü? Nurullah Baldöktü kimdir, öldü mü? Haberi Görüntüle

BRETT MCGURK’UN GÖREVİ NEDİR? 

Brett McGurk, 2015 yılının Ekim ayında ABD Başkanı Barack Obama tarafından ABD’de IŞİD'le Mücadele Küresel Koalisyonu'nun özel Başkanlık elçiliği görevine atanmıştır. Trump hükümeti dönemin de 2018 yılına kadar bu görevine devam eden McGurk, 2019 yılının Şubat ayına kadar görevine devam etmeyi planlasa da dönemin ADB Başkanı Trump'ın Suriye'deki Amerikan askerlerini geri çekme kararı almasının ardından 2018 yılının Aralık ayında görevinden istifa etmiştir. 

Brett McGurk, 2021 yılının Ocak ayında ise ABD Başkanı Joe Biden tarafından ABD Ulusal Güvenlik Konseyi'nin Orta Doğu ve Kuzey Afrika koordinatörü olarak görevlendirilmiştir. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading