Yandex Metrica

Metin Oktay kimdir? Metin Oktay’ın Hayatı ve Biyografisi

Metin Oktay kimdir? Metin Oktay’ın Hayatı ve Biyografisi

Türk Futbolunun ve Galatasaray’ın efsanevi oyuncusu Metin Oktay kimdir, ne zaman ve neden ölmüştür? İşte Taçsız Kral Metin Oktay’ın hayatını ve biyografisini sizler için derledik.

Kimdir

19.05.2024, 16:42

Vefatının 30. Yılında futbolseverler tarafından özlemle anılan Türk Futbolunun ve Galatasaray’ın unutulmayan isimlerinden Taçsız Kral Metin Oktay’ın hayatına ve futbol kariyerine dair merak edilen ayrıntıları sizler için derledik. Peki Metin Oktay kimdir, ne zaman ve neden ölmüştür? İşte Taçsız Kral Metin Oktay’ın hayatı ve biyografisi... 

METİN OKTAY KİMDİR? 

2 Şubat 1936 tarihinde İzmir'in Karşıyaka İlçesinde dünyaya gelen Metin Oktay, futbol kariyerine 1951 yılında henüz 15 yaşında iken İzmir'in amatör takımlarından Damlacıkspor'da başlamıştır. Burada oynadığı ilk karşılaşmada attığı iki golle dikkatleri üzerine çeken Oktay, 1953-1954 tarihleri arasında ise İzmir Yün Mensucat'ın altyapısında yer almıştır.  

Ardından 1954-1955 sezonunda ise profesyonel olarak futbol kariyerine İzmirspor'da başlayan Metin Oktay, burada Lig şampiyonluğu ve gol krallığı yaşamıştır. 
 
Akabinde 1955 yılında Galatasaray ile anlaşan Oktay, iki sezon üst üste İstanbul Profesyonel Lig şampiyonluğu yaşarken, attığı gollerle de üç sezon üst üste gol kralı olmuştur.  

Daha sonra 1959 yılında kurulan Milli Lig kadrosunda da yer alarak gol krallıkları yaşamaya devam eden Metin Oktay, burada da üç sezon boyunca gol kralı unvanını korumuştur. 1961 senesinde ise Serie A takımlarından Palermo FC ile sözleşme imzalayan Oktay, İtalya’da bir sezona yakın top koşturduktan sonra ertesi sene tekrar Galatasaray'a geri dönmüştür.  

METİN OKTAY REKOR KIRDI 

Galatasaray’daki ikinci döneminde ise Sarı-kırmızılı forma ile 3 lig, 4 Türkiye Kupası ve 2 Cumhurbaşkanlığı Kupası şampiyonluğu yaşayan Oktay, futbol kariyeri boyunca 6 kez gol kralı olmuş ve 1962-63 sezonunda çıktığı 26 maçta 38 gol atarak Süper Lig Tarihinin bir sezonda en çok gol atan futbolcusu olarak rekor kırmıştır. (Bu rekor daha sonra Tanju Çolak tarafından 1988 yılında kırıldı.)  

Metin_Oktay_kimdir

Gönül verdiği Galatasaray forması ile toplam da 324 lig maçına çıkan Metin Oktay, bu maçlarda kaydettiği 294 gol ile hem Galatasaray'ın hem de Türk futbol tarihinin en çok gol atan oyuncuları arasına girmiş ve “Taçsız Kral” unvanını almıştır. 

Oktay, ayrıca ağları delip geçen o meşhur golüyle birlikte Galatasaray’ın ezeli rakibi Fenerbahçe'ye 18 ve Beşiktaş'a ise 13 gol atmıştır. 
 
A Milli Takım'da ise 36 kez maça çıkan Metin Oktay, ay yıldızlı forma ile 19 gol atmıştır. Futbol hayatı boyunca pek çok başarısı bulunan Taçsız Kral, en çok gol atan oyuncu, birkaç sezon aralıksız en çok gol atan oyuncu, tek sezonda en çok gol atan oyuncu ve uluslararası bir müsabakada en çok gol atan Türk oyuncusu gibi birçok rekora imza atmıştır. 

Metin_Oktay_kimdir

23 Ağustos 1969 tarihinde Galatasaray ile Fenerbahçe arasında Mithatpaşa Stadyumu'nda oynanan ve 1-1 sonuçla tamamlanan jübile maçıyla futbolculuk kariyerini noktalayan Metin Oktay, ardından Galatasaray ve Bursaspor'da teknik adam olarak da görev yapmıştır.  

Futbol kariyerinden sonra 1959 yapımı olan Gönül Kimi Severse adlı sinema filminde küçük bir rol alan Oktay, ardından senaryosu kendi yaşamı üzerine kurulu olan ve yönetmenliğini Atıf Yılmaz'ın yaptığı 1965 yapımı Taçsız Kral filminde ise Ajda Pekkan, Ayten Gökçer ve Gönül Yazar gibi tanınmış isimlerle başrol oynamıştır. Ayrıca Güneş, Tercüman ve Milliyet gibi gazetelerde de spor yazarlığı yapmıştır. 

METİN OKTAY NE ZAMAN VE NEDEN ÖLDÜ? 

Türk futbolunun efsanevi golcüsü ve unutulmayan isimleri arasında yer alan Metin Oktay, 13 Eylül 1991 tarihinde gerçekleşen bir trafik kazası sonucunda hayata veda etmiştir. 
 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading