• G.ALTIN

    4.186,99

  • DOLAR

    38,6436

  • EURO

    43,7109

  • BIST 100

    9.074,62

  • BITCOIN

    $96.533

Mimar Sinan kimdir, Türk müdür? Mimar Sinan'ın yaptığı eserler nelerdir? Mimar Sinan ne zaman vefat etti?

Mimar Sinan kimdir, Türk müdür? Mimar Sinan'ın yaptığı eserler nelerdir? Mimar Sinan ne zaman vefat etti?

Mimar Sinan (1490-1588) Osmanlı İmparatorluğu'nun en önemli mimarlarından biridir. 300'den fazla eser inşa etmiş ve bu eserlerle Osmanlı mimarisinin altın çağını yaşatmıştır. Peki Mimar Sinan kimdir, Türk müdür? Mimar Sinan'ın yaptığı eserler nelerdir? Mimar Sinan ne zaman vefat etti?

17 Temmuz 2023 tarihinde Mimar Sinan hakkında internette araştırmalar yapılıyor.  Mimar Sinan (1490-1588) Osmanlı İmparatorluğu'nun en önemli mimarlarından biridir. 300'den fazla eser inşa etmiş ve bu eserlerle Osmanlı mimarisinin altın çağını yaşatmıştır. Peki Mimar Sinan kimdir, Türk müdür? Mimar Sinan'ın yaptığı eserler nelerdir? Mimar Sinan ne zaman vefat etti?

MİMAR SİNAN KİMDİR, TÜRK MÜDÜR?

Mimar Sinan, 1490 yılında Kayseri'nin Ağırnas köyünde doğmuştur. 14 yaşındayken devşirme olarak İstanbul'a getirilmiş ve Enderun Mektebi'nde eğitim görmüştür. Enderun'da matematik, geometri, astronomi, mimarlık ve mühendislik gibi dersler almış ve bu dersler sayesinde mimari alanında çok yetenekli bir kişi olmuştur.

Mimar Sinan, 1520 yılında Kanuni Sultan Süleyman'ın başmimari olmuştur. Bu görevi 38 yıl boyunca sürdürmüş ve bu süre içerisinde birçok önemli eser inşa etmiştir. Mimar Sinan'ın en önemli eserleri arasında Süleymaniye Camii, Selimiye Camii, Şehzadebaşı Camii, Edirne Selimiye Camii, Mihrimah Sultan Camii, Rüstem Paşa Camii, Üsküdar Mihrimah Sultan Camii, Haseki Hürrem Sultan Külliyesi, Topkapı Sarayı ve Yeni Camii bulunmaktadır.

MİMAR SİNAN NE ZAMAN VEFAT ETTİ?

Mimar Sinan, 17 Temmuz 1588 yılında İstanbul'da vefat etmiştir. Mezarı, Süleymaniye Camii'nin yanında bulunmaktadır.

MİMAR SİNAN'IN YAPTIĞI ESERLER NELERDİR?

Mimar Sinan, Osmanlı mimarisinin en önemli temsilcilerinden biridir. Eserleri, Osmanlı mimarisinin altın çağını yaşatmış ve günümüzde de hayranlık uyandırmaktadır. Mimar Sinan, Türkiye'nin en önemli kültürel miraslarından biridir.

Mimar Sinan'ın eserleri, Osmanlı mimarisinin özelliklerini taşımaktadır. Bu özellikler, kubbe kullanımı, minare sayısı, süslemeler ve mimari planlar gibi unsurları içermektedir. Mimar Sinan, eserlerinde bu özellikleri kullanarak Osmanlı mimarisinin özgün bir üslubunu yaratmıştır.

Mimar Sinan'ın eserleri, Türkiye'nin her yerinde bulunmaktadır. Bu eserler, İstanbul, Edirne, Bursa, Konya, Kayseri, Trabzon ve diğer birçok şehirde yer almaktadır. Mimar Sinan'ın eserleri, Türkiye'nin kültürel mirasının önemli bir parçasıdır ve her yıl milyonlarca kişi tarafından ziyaret edilmektedir.

MİMAR SİNAN'IN BAZI ESERLERİ;

  • Süleymaniye Camii (İstanbul)
  • Selimiye Camii (Edirne)
  • Şehzadebaşı Camii (İstanbul)
  • Edirne Selimiye Camii (Edirne)
  • Mihrimah Sultan Camii (İstanbul)
  • Rüstem Paşa Camii (İstanbul)
  • Üsküdar Mihrimah Sultan Camii (İstanbul)
  • Haseki Hürrem Sultan Külliyesi (İstanbul)
  • Topkapı Sarayı (İstanbul)
  • Yeni Camii (İstanbul)

Mimar Sinan'ın İstanbul'da yer alan eserleri şu şekildedir;

CAMİLER

Ahi Çelebi Camii, Cihangir Camii, Çavuşbaşı Camii, Defterdar Ebul Fazl Camii, Draman Camii, Emir Buhari Camii, Atik Valide Camii, Ferruh Kethuda Camii, Gazi Ahmet Paşa Camii, Kazasker Abdurrahman Çelebi Camii, Hacı Evhad Camii, Hadım İbrahim Paşa Camii, Haseki Sultan Camii, Hoca Hüsrev Ramazan Efendi Camii, Hürrem Çavuş Camii, Kapıağası Mahmud Ağa Camii, Kasım Paşa Camii, Kılıç Ali Paşa Camii, Merkez Efendi Camii, Mihrimah Sultan Camii (Edirnekapı), Mihrimah Sultan Camii (Üsküdar), Molla Çelebi Camii, Muhiddin Çelebi Camii, Nişancı Camii, Odabaşı Camii, Piyale Paşa Camii, Rüstem Paşa Camii, Sinan Paşa Camii, Sokullu Mehmet Paşa Camii, Süleymaniye Camii, Şah Sultan Camii, Şehzade Camii, Şemsi Paşa Camii, Turşucuzade Hüseyin Çelebi Camii, Zal Mahmud Paşa Camii.

MESCİTLER

Abdi Subaşı Mescidi, Arpacıbaşı (Hayrettin Çelebi) Mescidi, Beyceğiz Mescidi, Çilingirler (Ruznameci Abdi Çelebi) Mescidi, Defterdar Mahmud Efendi Mescidi, Duhanizade Mescidi, Hacegizade Mescidi, Hacı Hamza Mescidi, Hacı Hasan Mescidi, Hacı Paşa Mescidi, İbrahim Paşa Zevcesi Mescidi, İlyaszade Mescidi, Kasap Hacı İvaz Mescidi, Meşeli Mescid, Münzevir Karcı Süleyman Subaşı Mescidi, Pazarbaşı Mescidi, Saray Ağası (Davut Ağa) Mescidi, Sarraf (Savak) Mescidi, Sırmakeş Mescidi, Süleyman Subaşı (Kirazlı) Mescidi, Şeyh Ferhat Mescidi, Üçbaş Mescidi.

MEKTEP VE MEDRESELER

Abdsüsselam Medresesi, Atik Valide Medresesi, Hacegizade Medresesi, Hacı Evhad Mektebi, Hafız Mustafa Çelebi Mektebi (Taş Mektep), Haseki Hürrem Sultan Medresesi, İbrahim Paşa Medresesi, Kapıağası Cafer Ağa (Soğuk Kuyu) Medresesi, Kapıağası Mahmud Ağa Mektebi, Kılıç Ali Paşa Medresesi, Mihrimah Medresesi (Üsküdar), Mihrimah Mektebi (Üsküdar), Mihrimah Medresesi (Edirnekapı), Nişancı Mehmed Bey Medresesi, Sokullu Mehmed Paşa Medresesi, Süleymaniye Medresesi, Şehzade Medresesi, Şehzade Mektebi.

TÜRBELER

Ayaz Paşa Medresesi, Barbaros Hayreddin Paşa Türbesi, Büyük Piyale Kasım Paşa Türbesi, Gazi Ahmed Paşa Türbesi, Hacı Paşa Türbesi, Haseki Hürrem Sultan Türbesi, Kanuni Sultan Süleyman Türbesi, Kılıç Ali Paşa Türbesi, Merkez Efendi Türbesi, Rüstem Paşa Türbesi, Siyavuş Paşa Türbesi, Sokullu Mehmet Paşa Türbesi, Sultan Selim Türbesi, Şehzadeler Türbesi, Zal Mahmut Paşa Türbesi.

DARÜLKURRA, KİTAPLAR VE HAMAMLAR

Hüsrev Kethüda Darülkurrası, Merkez Efendi Kitaplığı, Müfdi Sadi Çelebi Darulkurrası, Sokullu Mehmed Paşa Kitaplığı.

Ağa Hamamı, Fındıklı Hamamları, Hacı Evhad Hamamı, Haseki Hürrem Sultan Hamamı, Hüsrev Kethüda Hamamı, Kılıç Ali Paşa Hamamı, Lütfü Paşa Hamamı, Merkez Efendi Hamamı, Mihrimah Hamamı, Valide Sultan Hamamı, Yakup Ağa Hamamı, Yeşil Direk Hamamı.
 

Avatar
TR Haber