KINALIADA Hiroşima'ya gidiyor: Japonlar millî korveti bağrına bastı

KINALIADA Hiroşima'ya gidiyor: Japonlar millî korveti bağrına bastı

134 yıl önceki kazada Ertuğrul Fırkateyni şehitlerini anmak ve Türk-Japon ilişkilerinin 100. yılını kutlamak için bu ülkeye gelen MİLGEM korveti TCG KINALIADA hem Kuşimoto hem de Tokyo'da büyük ilgiyle karşılandı. Japonya Prensesi Akiko ardı ardına iki törene de katıldı, KINALIADA'yı ziyaret etti. Türk savunma sanayiinin gurur tablosu olan millî geminin son durağı 1945'te Amerikan atom bombalarının hedefi olan Hiroşima olacak. 

Savunma

14.06.2024, 16:08

1890'da Ertuğrul Fırkateyni'nin geri dönüş yolunda fırtınaya yakalanıp alabora olması sonucu şehit olan Türk denizcilerini anmak ve aynı zamanda Türk-Japon ilişkilerinin 100. yılını kutlamak için bu ülkeye gelen MİLGEM korveti TCG KINALIADA hem Kuşimoto hem de Tokyo'da ilgi odağı oldu. 

9 Haziran'da Japonya'ya ulaşan KINALIADA ilk olarak ülkenin güneydoğusundaki Wakayama eyaletinin Kuşimoto ilçesi limanına demirledi. Buraya bağlı Ooşima Adası'nda bulunan 'Ertuğrul Fırkateyni Şehitleri Anıtı'nda törenler düzenlendi. 

Ertuğrul faciasını okul kitaplarından öğrendiklerini dile getiren çok sayıda Japon öğrenci, hava muhalefetine rağmen KINALIADA'yı ziyaret için limana akın etti. 

134 yıl önceki faciada hayatını kaybeden Osmanlı denizcilerini yâd eden Türkiye'nin Tokyo Büyükelçisi Korkut Güngen, "Ne yazık ki ülkemize dönerken tayfuna yakalanıp talihsiz kaza sonucunda denizcilerimiz şehit olmuş, bir kısmı da Kuşimoto halkının desteğiyle kurtarılmış" dedi. 

TEKNOFEST Adana ziyaretçi sayısı dudak uçuklattı: 'Biz Yaptık' şarkısını binlerce genç birlikte söyledi TEKNOFEST Adana ziyaretçi sayısı dudak uçuklattı: 'Biz Yaptık' şarkısını binlerce... Haberi Görüntüle

PRENSES AKİKO ŞEHİTLER İÇİN OOŞİMA'DA

10 Haziran'da Ertuğrul Fırkateyni şehitlerini anmak için Kuşimoto'da büyük bir tören düzenlendi. Ooşima Adası'ndaki şehitler anıtı çevresinde düzenlenen törene Japonya Prensesi Akiko da katıldı. 

Japonya Prensesi Akiko, Ertuğrul Fırkateyni şehitlerini anma töreninde

Diyanet İşleri Başkanlığına (DİB) bağlı Tokyo Camii imam hatibi Adem Levent'in Kur’an-ı Kerim tilavetini dinleyen Prenses Akiko, anıt önünde saygıyla eğildikten sonra şunları söyledi: 

"Kazanın üzerinden 134 yıl geçti. Bugüne uzanan Japonya ile Türkiye arasındaki bağları görseler Ertuğrul’daki denizcilerin de ziyadesiyle memnun olacaklarını hissediyorum. 

İki ülke arası diplomatik ilişkilerin 2024’te eriştiği 100. yıl pek müstesnadır. Atalarımızın inşa ettiği Japonya-Türkiye dostluğunun bundan sonra ilelebet ilmek ilmek dokunarak payidar olmasını niyaz ediyorum." 

KAAN'da ikinci perde! Suudiler bir kez daha TUSAŞ'ı ziyaret etti: Körfez'den dev yatırım gelebilir KAAN'da ikinci perde! Suudiler bir kez daha TUSAŞ'ı ziyaret etti:... Haberi Görüntüle

'ATALARIMIZIN YAPTIKLARIYLA GURUR DUYUYORUM'

Tokyo Büyükelçisi Korkut Güngen ise Ertuğrul Fırkateyni'nin Sultan 2. Abdülhamid Han’ın dostluk mesajını Japonya’ya getirerek dönemin İmparatoru Meiji’ye iletme vazifesini başarıyla tamamladığını belirterek iki ülke ilişkilerinin 'gurur duyulan dayanışma hikayeleriyle dolu olduğunu' kaydetti.

Kuşimoto Belediye Başkanı Taşima Katsumasa, Japonya’dan Türkiye'ye giden pek çok kişinin önce "Ertuğrul Fırkateyni kazasını ve iki ülke tarihini daha iyi anlamak ve öğrenmek amacıyla" kenti ziyaret ettiğine dikkati çekerek şu ifadeleri kullandı:

"Bunları gördükçe iki ülke tarihinde Ertuğrul Fırkateyni hadisesinin ne denli önemli olduğunu tekrar tekrar hissediyor ve atalarımızın yaptıklarıyla gurur duyuyorum. Japonya-Türkiye dostluğunun doğduğu yer Kuşimoto'dur." 

Ooşima Adası'ndaki Ertuğrul Fırkateyni Şehitler Anıtı

Ertuğrul Fırkateyni Şehitleri Anıtına Prenses Akiko, Büyükelçi Güngen, Wakayama Valisi Kişimoto Şuuhei, Kuşimoto Belediye Başkanı Taşima sırayla çiçek bıraktı. Törende Japon milletvekillerinin telgrafları okundu, yerel bürokratlar anıtın önünde toplu olarak saygıyla eğildi.

Daha sonra Türk kültürel kıyafetleri giyen Japon ilkokul öğrencilerinin yerel dilde ağıt yaktığı tören, toplu fotoğraf çekimleriyle sona erdi.

Helikopter motorlu dev AKINCI müjdesi: Çok daha büyük bir bombardıman uçağı olacak Helikopter motorlu dev AKINCI müjdesi: Çok daha büyük bir bombardıman... Haberi Görüntüle

BAŞKENT TOKYO'DA İLGİYLE KARŞILANDI 

Buradaki törenlerin tamamlanması sonrası TCG KINALIADA'nın bir sonraki durağı başkent Tokyo oldu. 12 Haziran günü Tokyo'nun Koto bölgesindeki Uluslararası Kruvaziyer Limanı'na yanaşan KINALIADA büyük ilgiyle karşılandı. 

MİLGEM korvetini karşılayan heyete liderlik eden Japonya Deniz Öz Savunma Kuvvetleri (MSDF) Yokosuka Bölgesi Komutanı Koramiral İtou Hiroşi, "Türk donanmasının Pasifik'e olan güçlü bağlılığı 'Serbest ve Açık Hint-Pasifik' için muazzam bir katkıdır" dedi. Hiroşi, korvet mürettebatının uzun süreli ve anavatandan uzak görevleri için fedakarlık gösterdiğini kaydetti. 

KINALIADA korveti Tokyo'da

TCG KINALIADA Gemi Komutanı Yarbay Serkan Doğan ise korvetin Japonya ziyaretinin iki ülke donanma işbirliğini derinleştirmek için 'paha biçilmez bir fırsat' sunduğunu belirtti.

Türk ve Japon donanma subaylarının karşılıklı plaket sunduğu tören alanında, Japon vatandaşları Türk bayrakları salladı.

Rusya kendi ANKA-3'ünü vurdu! Elektronik harp savaşına yenilince füzeyi ateşlediler Rusya kendi ANKA-3'ünü vurdu! Elektronik harp savaşına yenilince füzeyi ateşlediler Haberi Görüntüle

TÜRK SAVAŞ GEMİSİNDE RESEPSİYON 

13 Haziran'da KINALIADA korvetinde Japonya Prensesi Akiko onuruna resepsiyon verildi. Tokyo Büyükelçiliğinin ev sahipliğindeki resepsiyona Prenses Akiko ile birlikte Japonya Savunma Bakanı Kihara Minoru, Dijital Dönüşüm Bakanı Kono Taro, Japonya'da iktidar ortağı "Komeito" Genel Başkanı Yamaguçi Natsuo ve davetliler katıldı.

KINALIADA korvetindeki resepsiyona Japonya Prensesi Akiko da katıldı.

Japonya Savunma Bakanı Kihara, Türkçe "İyi akşamlar" diyerek başladığı konuşmasında, Türk-Japon donanmaları arası askeri tatbikatların 'Serbest ve Açık Hint-Pasifik' açısından önemini vurguladı.

Kihara, "Japonya ve Türkiye ilişkilerinin savunma işbirlikleri ve etkileşimlerle daha da gelişmesini içtenlikle ümit ediyorum" ifadesini kullandı.

Prenses Akiko, konuşmasında, Ertuğrul Fırkateyni'nin 1890'da çıktığı dönüş yolunda yaşadığı acı kazayla başlayan iki ülke ilişkilerine yönelik, "Denizler yoluyla kurulan Türkiye ve Japonya dostluğu bugün halen canlı" açıklaması yaptı. 

Silahlı robot ordusu Yunan'ı ürkütüyor: Gölge Süvari ve Alpar'dan sonra şimdi ZMA-X! Silahlı robot ordusu Yunan'ı ürkütüyor: Gölge Süvari ve Alpar'dan sonra... Haberi Görüntüle

OSMAN PAŞA'NIN İMPARATOR İLE GÖRÜŞTÜĞÜ GÜN

Türkiye'nin Tokyo Büyükelçisi Korkut Güngen ise "Bugün 13 Haziran, Ertuğrul Fırkateyni'nin taşıdığı Türk heyeti başkanı Osman Paşa'nın İmparator Meiji tarafından kabul edildiği gün. Yani 13 Haziran Ertuğrul için de özel bir gün" dedi.

Güngen, "Bu ziyaret, ülkelerimiz arasındaki bağların daha da güçlendirilmesinin parlayan bir örneği olsun. Ortak tarihimiz pusulamızdır. Birlikte dostluk, güven ve işbirliğinin yeni 100. yılına giriyoruz" ifadesini kullandı.

TCG KINALIADA korvetinin nisanda tarihi bir geziye çıktığını, Kuşimoto ve Tokyo'ya uğradığını anımsatan Güngen, akabinde Japonya’da son durağı 'barışçıl geleceğe yönelik taahhüdün sembolü' diye nitelediği Hiroşima'ya gideceğini bildirdi.

Güngen, "Denizcilik girişimlerimiz sadece tarihi referans noktaları değil, aynı zamanda ortak refah ve barış dolu bir geleceğe olan bağlılığımızın da bir kanıtı. Her ziyaret, her etkileşim bizi birbirimize yaklaştırıyor" diye konuştu.

"Burada varoluşumuz, coğrafi mesafeye rağmen ülkelerimiz arası tarihi ve güçlü bağlarımızı yansıtıyor" diyen Yarbay Serkan Doğan ise KINALIADA'yı Türk savunma sanayiinin başarı hikayesi olarak nitelendirdi. 

TEKNOFEST Adana ziyaretçi sayısı dudak uçuklattı: 'Biz Yaptık' şarkısını binlerce genç birlikte söyledi TEKNOFEST Adana ziyaretçi sayısı dudak uçuklattı: 'Biz Yaptık' şarkısını binlerce... Haberi Görüntüle

TCG KINALIADA HİROŞİMA'YA GİDİYOR 

14 Haziran itibariyle KINALIADA korveti rıhtımda ziyarete açıldı. Terminal salonundan küçük gruplar halinde ve aralıklarla rıhtıma alınan gencinden yaşlısına çok sayıda sivil misafir, iskeleye tırmanıp TCG KINALIADA'nın güvertesine çıktı.

Mürettebat eşliğinde güverte dahil geminin bazı kısımlarını gezen Japonlar, Türk savunma sanayisinin modern ürünlerini gözlemledi ve teknik konular hakkında bilgi aldı.

Gemi Komutanı Deniz Yarbay Serkan Doğan ile görüşme fırsatı bulan Japonlar, güverteye asılı Türk ve Japon bayrakları ve 'TCG KINALIADA' ile 'Mavi Vatana Adanmışlar' amblemlerinin altında hatıra fotoğrafı çektirdi.

15 Haziran'da da ziyarete açık kalacak millî korvet, daha sonra ülkenin güneybatısındaki Hiroşima kentini ziyaret ederek Japonya seferini noktalayacak. KINALIADA'nın Hiroşima'da konuşlanacağı yer Kure Donanma Üssü olacak. 

 

Habere Tepki Ver

5

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading