Sitede Ara

Kira bedeli 300 BİN TL oldu: Vatandaş pes dedi! İstanbul'da kiralık ev kabusu...

Kira bedeli 300 BİN TL oldu: Vatandaş pes dedi! İstanbul'da kiralık ev kabusu...

Enflasyonun etkisiyle kira fiyatları durmak bilmeden yükseliyor. Özellikle pandeminin başladığı günden bu yana, ev kiralamak her zamankinden çok daha maliyetli hale geldi. Önceki yıllarda hızla artan kiralar, getirilen yüzde 25 zam sınırına rağmen duraksamadı. Bu sınırın kaldırılmasıyla birlikte, bazı bölgelerde kiralar 100 bin TL’yi geçerken, 300 bin TL’ye kadar çıkan kiralık evler de dikkat çekiyor. Kiracıların zor günler geçirdiği bu dönemde, konut piyasasında yaşanan bu dalgalanmalar, özellikle büyük şehirlerde ciddi bir sorun haline geldi.

Gündem

27.10.2024, 18:25

Kira fiyatları yükselmeye devam ediyor ve bu durum, özellikle İstanbul'da dikkat çekici boyutlara ulaştı. Salgın döneminin etkileriyle, artık ev kiralamak bir lüks haline geldi. Yüzde 25 zam sınırının kaldırılmasıyla, bazı bölgelerde kiralar 100 bin lirayı geçerken, ortalama fiyatlar 35 bin lirayı aştı. Kiracılar, bu astronomik fiyat artışları karşısında çaresiz kalıyor ve uygun bir ev bulmak her geçen gün daha da zorlaşıyor.

Son dakika... Bakan Yerlikaya'dan TUSAŞ açıklaması: Hiçbir şekilde rehin olayı yaşanmadı Son dakika... Bakan Yerlikaya'dan TUSAŞ açıklaması: Hiçbir şekilde rehin olayı... Haberi Görüntüle

KİRA KRİZİ BÜYÜK ŞEHIRLERDE YAŞAMI ZORLAŞTIRDI

Büyük şehirlerde, hem ev satın almak isteyenler hem de kiralık daire arayanlar emlak piyasasına odaklanmış durumda. Özellikle İstanbul'da bazı semtlerde, kiralık ev fiyatları satılık evlerle yarışır hale geldi. Habertürk’ün aktardığına göre, bazı bölgelerde yıllık kiralar 1 milyon 200 bin TL’yi aşıyor. Kiralar ise 100 bin TL’nin üzerine çıkmışken, bazı yerlerde bu rakam 300 bin TL'ye kadar dayandı.

Beyoğlu, kiralık ev fiyatlarının hızla yükseldiği yerlerden biri haline geldi. Özellikle deniz manzaralı dairelerin fiyatları, diğerlerine kıyasla üç katına kadar çıkabiliyor. Galata Kulesi'ne yakın bölgeler ve Asmalı Mescit çevresinde kiralar, ortalama 30 bin TL'den başlıyor. Ancak bu fiyatlar, 100 bin TL, 150 bin TL, 200 bin TL ve hatta 300 bin TL'ye kadar tırmanabiliyor. 

Kira artışları, ev sahipleri ile kiracılar arasında ciddi bir gerilim yarattı. Fiyatların yükselmesiyle birlikte birçok kiracı, mevcut evlerinden ayrılmak istemiyor. Zira, kira bedelleri asgari ücretin çok üzerinde seyrediyor. Bu durum, kiracıların hayat pahalılığından şikayetçi olmasına neden oluyor. Kiracılar, artan maliyetler karşısında ev bulmanın giderek daha da zorlaştığını vurguluyor.

Konut almak için doğru zamanın gelip gelmediği tartışmaları sürerken, GYODER Başkanı Neşecan Çekici, konut faizlerinde düşüş sinyalleri verdi. Çekici, kitlelerin alım yapmaya başladığını belirterek şu açıklamalarda bulundu:

"Konut faizleri şu anda düşmesi gerekiyor. Daha doğrusu mevduat ve politika faizlerinin mevduattan alınan faizlerin düşmesiyle ibrenin düşüşe geçmesiyle bile aslında alıma geçilecek bir peşinatı olanların konut yatırımına yönlendirecekleri aslında bir bekleyen talep var. Bunun için faizlerin 2025'in ilk çeyreğinde düşmesini bekliyoruz.

Şirket kampanyaları işe yarıyor peşinatı olanların yakın gelecekte fiyat artışı endişesiyle temmuz'dan itibaren alıma geçtiklerini gördük.  Kısa vadede konut faizlerinin düşeceği beklentisiyle de fiyatların yükseleceğini düşünen bir kitle alıma geçti.

Gerçekten 7-8 aydır ilk defa konut reelde geriliyor konut fiyat endeksi Türkiye​ Cumhuriyeti Merkez Bankası endeksine göre. Kesinlikle doğru zaman konut almak için. Çünkü konut faizlerinin gerilemesiyle enflasyonist bir etki de çıkabilir yani bir talebe fiyatları etkileyen ve talebi de etkileyen bir sistemde tekrar bir artış görebiliriz. Ayrıca maliyetler, arsa fiyatları bu olduğu sürece konut fiyatının düşmesini beklemek çok mantıklı değil.

İstanbul'da polise çekiçli saldırı! Olayda yaralananlar var İstanbul'da polise çekiçli saldırı! Olayda yaralananlar var Haberi Görüntüle

İSTANBUL’DA SEMT SEMT KİRA FİYATLARI

100 metrekarede ortalama kira fiyatları;

Beylikdüzü’nde fiyat 19 bin TL,

Esenyurt’ta 15 bin 500 TL,

Zeytinburnu’nda 27 bin 500 TL,

Başakşehir’de 25 bin TL,

Sancaktepe’de 20 bin TL,

Sultanbeyli’de 18 bin TL,

Sultangazi’de 18 bin TL,

Şile’de 26 bin 500 TL,

Sarıyer’de 46 bin TL,

Beykoz’da bu 25 bin TL,

Adalar bölgesinde 33 bin TL,

Beyoğlu’nda 50 bin TL,

Kadıköy’de 42 bin TL.

 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Bersan Taskaya

TRHaber.com - Gündem


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading