Yandex Metrica

Sitede Ara

Kış uykusuna yatan robot denizaltı çok derinde uyurken elektrik depoluyor

Kış uykusuna yatan robot denizaltı çok derinde uyurken elektrik depoluyor

İnsansız sistemlerle ilgili teknoloji yarışı hava, kara ve denizde olduğu gibi suyun altında da devam ediyor. Northrop Grumman şirketinin DARPA desteğiyle tasarladığı insansız denizaltı Manta Ray, su altında şimdiye dek üretilmiş araçlardan çok farklı. Bir torpidoyu değil hayalet SİHA'yı andıran robotun insan desteğinden bağımsız biçimde su altında kendi enerjisini üreterek hayatta kalması hedefleniyor. DARPA sıradışı projenin yeni fotoğraflarını yayınladı.

Savunma

17.05.2024, 09:15

İnsansız platformlar hava, kara ve su üstünde gelişimini sürdürürken ülkeler arasındaki teknoloji yarışı denizin altında da tam gaz devam ediyor. Çeşitli ebatta farklı görev yükleriyle tasarlanmış insansız denizaltılar yakın gelecekte mavi suların en tehlikeli ve en gizli silahı haline gelecek. 

Amerikan savunma endüstrisinde geleceğin teknolojilerini belirleyen DARPA'nın desteklediği yeni bir denizaltı projesi, hedeflenen parametleriyle sıradışı bir kimliğe sahip.

Savunma devlerinden Northrop Grumman tarafından DARPA rehberliğinde geliştirilen insansız su altı aracı (UUV) Manta Ray, derin deniz teknolojisinde önemli yeniliklerin kapısını aralayacak gibi görünüyor. 

İnsan desteğine minimum düzeyde ihtiyaç duyan ve aynı zamanda uzun mesafelerde uzun süreli operasyonlar yapması hedeflenen Manta Ray, hayalet SİHA'ları andıran tasarımıyla bir 'deniz planörü' olarak da tanımlanıyor. 

İnsansız denizaltı Manta Ray

HÜRJET piramitlerin üstünde uçtu, Mısırlı F-16 pilotu hayran kaldı HÜRJET piramitlerin üstünde uçtu, Mısırlı F-16 pilotu hayran kaldı Haberi Görüntüle

HAYALET ARACIN ÖRNEKLERİ ÇOĞALACAK

Rusya'nın nükleer denizaltılarına karşı su altında etkili çözüm geliştirmeyi hedefleyen Amerikan savunma endüstrisi ve DARPA, denizin derinliklerinde otonom biçimde yüzerken kendi enerjisini kendisi üreten gizli deniz araçlarının geliştirilmesi konusunda hem Northrop Grumman şirketiyle hem de Lockheed Martin ve Navatek ile sözleşme imzalamıştı. 

Daha sonra Northrop ve Navatek, bu konsepte ilişkin projeye devam edeceklerini belirterek 3 yıl önce DARPA ile ikinci bir anlaşma yaptı. Hedeflenen aracın ilk prototipini Northrop Grumman şirketi ortaya çıkardı. Geliştirilen Manta Ray adlı aracı geçtiğimiz günlerde tanıtan şirket, bu etkileyici deniz dronunu şöyle tanımlıyor:

"Yeni bir UUV sınıfı; sahada insan desteğine ihtiyaç duymadan uzun süreli, uzun menzilli ve yük taşıma kapasitesine sahip denizaltı görevlerini yerine getirecek büyük bir planör."

F-16 ve Eurofighter yasağı sürerken Norveç'e bile ambargo başlattılar: NATO'da Yahudi çatlağı F-16 ve Eurofighter yasağı sürerken Norveç'e bile ambargo başlattılar: NATO'da... Haberi Görüntüle

ÇOK DAHA DERİNLERE GİDEBİLME ARZUSU

Şirket, geliştirilen aracın deniz tabanında demirleme ve güç rezervi için uzun süreler boyunca kış uykusuna yatma yeteneğine sahip olacağını belirtiyor. Aynı adı taşıyan bir balığı andıran tasarımıyla Manta Ray, DARPA Program Yöneticisi Dr. Kyle Woerner tarafından şöyle tanımlanıyor:

"Kendi başına çalışan, enerji toplayan ve görevleri yerine getiren otonom bir su altı aracı... Başarılı olursa, bu yeni UUV sınıfı, insanlı gemilerden ve limanlardan bağımsız şekilde konuşlandırıldıkları bölgede operasyonları aksatmadan yerine getirebilecek.

İnsanlı araçların gidemediği derinliklere gidebilme arzusu, su altı araçlara yönelme isteğinin ana itici gücüdür. Büyük ve egzotik görünümlü Manta Ray, torpido benzeri tasarımlardan farklı olarak denizaltı yaşamını verimli bir şekilde kullanarak yıkıcı etkiler yaratacak."

İnsansız denizaltıya ilham veren Manta Ray balığı

Amerikan garnizonu Yunanistan'a şok: Türkiye Makedonya'ya silah sevk ediyor Amerikan garnizonu Yunanistan'a şok: Türkiye Makedonya'ya silah sevk ediyor Haberi Görüntüle

SUYUN ALTINDA ENERJİ ÜRETİMİ NASIL OLACAK?

Dronun lojistik gereksinimlerini en aza indirmek için yeni nesil enerji üretim metodları üzerinde çalışılıyor. Plana göre Manta Ray elektrik üretimi için dalga enerjisinden yararlanacak.

Sandia Ulusal Laboratuvarı'nda bu yönde testler yapan makine mühendisi Kelley Ruehl, okyanusta hiçbir zaman kesintiye uğramayan akıntıların varlığını hatırlatarak "Enerji üretimi için akıntının gücünü yakalayacağız. Aynı zamanda enerji elde etme konusunda tuzluluk gradyanı gücü sağlayan ters elektro diyaliz (RED) teknolojisi gibi başka potansiyel yollar da var" diyor. 

RED, dönüşümlü olarak tatlı su ve deniz suyuyla doldurulan membranlar arasındaki bölmelerde alternatif katot ve anot alışverişi yaparak sudaki tuzluluk farkını zarlar üzerinde yakalayıp bunu elektriğe dönüştüren teknolojinin adı. 

Northrop Grumman'ın yenilenebilir enerji şirketi Seatrec ile keşfettiği bir başka potansiyel çözüm ise Termal Enerji Podu.

Buna göre, istasyon görevi görecek daha büyük bir insansız sualtı aracı, termal gradyan yahut sıcak/soğuk su akıntıların sıcaklık farkından enerji üretebildiği bir noktada sürekli kalarak Manta Ray için bir çeşit benzin istasyonu görevi görecek. Böylelikle depolarında enerjisi azalan insansız denizaltılar derinlerdeki Termal Enerji Podu'na giderek bataryasını oradan şarj edebilecek. 

Jet motorlu 'Taş Fırın Ekmeği' bu kez çok hızlı vuruyor: Palyanytsia'nın görüntüsü ortaya çıktı Jet motorlu 'Taş Fırın Ekmeği' bu kez çok hızlı vuruyor:... Haberi Görüntüle

TEMEL HEDEF RUS DENİZALTILARI

Su altı testlerine başlanan Manta Ray, ABD basınına göre öncelikle Rus nükleer denizaltıların önceden tespit ve imhası görevlerinde kullanılacak.

Rusya'nın nükleer denizaltılarından serbest bırakılma özelliğine sahip torpido özellikli nükleer Poseidon silahı, tespit edilmesi son derece zor yapısı nedeniyle Washington açısından gerçek bir tehdit unsuru olmayı sürdürüyor. 

Herhangi bir Amerikan limanında patlayabilecek 2 megaton gücündeki atom bombası, Hiroşima'da kullanılan bombadan kabaca 100 kat daha büyük ölçekte. 

Rusya'nın Poseidon tipi nükleer denizaltı ve torpidosu

Dünyanın en güzel tankından bir grup daha hazır: Üretim hattı durmaksızın çalışıyor Dünyanın en güzel tankından bir grup daha hazır: Üretim hattı... Haberi Görüntüle

HAYALET DENİZALTININ YENİ GÖRÜNTÜLERİ

Denizin altında lojistik destek ihtiyacından bağımsız olarak varlığını sürdürmesi hedeflenen Manta Ray dikkatle takip edilirken DARPA, 2 Mayıs 2024 tarihinde bu sıradışı cihazın yeni görüntülerini yayınladı. 

Manta Ray

Şubat ve mart aylarında Güney Kaliforniya kıyılarında tam ölçekli su içi testlere tâbî tutulan Manta Ray'in hidrodinamik performansta başarılı olduğunu bildiren DARPA, aracın itme ve yönlendirme modlarıyla pervaneler ile kontrol yüzeylerinde sorun görünmediğini bildirdi. 

Program yöneticisi Kyle Woerner, "Tam ölçekli Manta Ray testimiz, aracın sahada modüler alt bölümleri hızlı bir şekilde monte edildikten sonra gerçek dünya operasyonlarına doğru ilerlemeye hazır olduğunu doğruluyor" şeklinde açıklamada bulundu.

 

Habere Tepki Ver

8

3

13

0

0

0

0

1

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading