Yandex Metrica

Sitede Ara

KKTC'de en zengin kaynağa ulaşıldı: İlk numuneler kamuoyuyla paylaşılacak

KKTC'de en zengin kaynağa ulaşıldı: İlk numuneler kamuoyuyla paylaşılacak

KKTC'de son yılların en önemli buluşuna imza atıldı. KKTC Başbakan Yardımcısı Fikri Ataoğlu, saatte 80 tona kadar çıkabilecek su kaynağı tespit edildiğini söyledi.

Dünya

27.07.2024, 08:41

Su, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin en önemli sorunlarından biri. Ada'da yağışların azlığı ve aşırı kullanım su sorunun başlıca sebeplerinden. Ancak bir sebep daha var ki bu iki sebebin de önünde. Güney Kıbrıs Rum kesiminde yer alan barajlar, su miktarını azaltmakta ve KKTC'nin su payını düşürmektedir. Ülkedeki bu sorına karşılık Türkiye yarıdk elini, uzatmış ve Mersin'in Anamur ilçesinde bulunan Dragon çayından alınan su KKTC'ye ulaştırılmıştır. 2015 yılında resmi açılışı yapılan hizmetle KKTC'nin 50 yıllık içme ve kullanma su ihtiyacının karşılanması öngörülmektedir. 

Bu projeyle beraber Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, su arama faaliyetlerini bırakmadı ve sonunda önmeli sayılabilecek büyüklükteki su kaynağına ulaşmayı başardı. KKTC Başbakan Yardımcısı Fikri Ataoğlu, ülke tarihindeki en büyük su kaynağına ulaştıklarını söyledi. 

Ürdün'den İsrail'e Gazze uyarısı: Savaş ilanı kabul edeceğiz! Ürdün'den İsrail'e Gazze uyarısı: Savaş ilanı kabul edeceğiz! Haberi Görüntüle

"İLK NUMUNELER KAMUOYUYLA PAYLAŞILACAK"

Beşparmak Dağları'nın eteklerindeki Çatalköy'de bulunan su kaynağında incelemelerde bulunan Ataoğlu, Jeoloji ve Maden Dairesi ekiplerinin yaklaşık bir aydır sürdürdüğü çalışmalarla KKTC tarihinde keşfedilmiş en zengin su kaynağına ulaşıldığını belirti ve ilk numunelerin yakın zamanda kamuoyuyla paylaşılacağını söyledi. Tespit edilen suyun ülke için son derece önemli olduğunun altını çizen Ataoğlu, Çatalköy'de bulunan kaynağın bölgeyi rahatlatacağını, bundan sonra Lapta tarafında su arama çalışmalarını yoğunlaştıracaklarını ifade etti.

Çalışmada emeği geçenlere teşekkür eden Başbakan Yardımcısı Ataoğlu, "Kendi imkanlarımızla gerçekleştirdiğimiz sondaj sonucu saatte 80 tona kadar çıkabilecek su kaynağına kavuştuk. 168 metre derinliğinde su kaynağını 7 yıl sonra bu alanda tekrar aktif çalışan Jeoloji ve Maden Dairesi ekiplerimiz başardı." dedi.

Habere Tepki Ver

9

0

0

0

0

1

0

0

Yorumlar (0)

İdris Kartal

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading